Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Ελεγχόμενοι από τη Δύση τζιχαντιστές κατέλαβαν μέρος του Χαλεπίου – Βομβαρδισμοί από Ρωσία, vid

 


Τζιχαντιστές και αντάρτες κυρίευσαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του, κατά τη διάρκεια κεραυνοβόλας εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 320 ανθρώπους, ανέφερε ΜΚΟ χθες Σάββατο, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει ανησυχία.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες», με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, έκανε λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα χθες νωρίς το πρωί στο Χαλέπι, τα πρώτα από το 2016, τη χρονιά που η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της Μόσχας.

Η ρωσική αεροπορία σφυροκοπά από την Παρασκευή τις θέσεις των ισλαμιστών, πετυχαίνοντας καίρια χτυπήματα όσο ο στρατός του Άσαντ επιχειρεί να ανασυνταχθεί.

Χθες μετά το μεσημέρι, «πιθανόν» ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε «πολιτικά αυτοκίνητα» σε τομέα του Χαλεπιού που ελέγχεται από αντάρτες, σκοτώνοντας 16 άμαχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το εύρος των μαχών είναι το μεγαλύτερο εδώ και χρόνια στη Συρία, όπου ξέσπασε καταστροφικός πόλεμος το 2011, στον οποίο ενεπλάκησαν διάφορες παρατάξεις με την υποστήριξη περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων, καθώς και ξένες χώρες απευθείας.

Χάρη κυρίως στη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολά του Λιβάνου, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ άρχισε από το 2015 αντεπίθεση που του επέτρεψε να ανακαταλάβει προοδευτικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και το 2016 όλη την πόλη του Χαλεπιού.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χεζμπολά και το Ισραήλ στον Λίβανο, έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, που βρίσκεται σχεδόν όλο πέραν του ελέγχου της Δαμασκού.

Κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες προτού μπουν προχθές Παρασκευή στην πόλη του Χαλεπιού.

«Η ΧΤΣ και οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, κυβερνητικά κτήρια και φυλακές», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τζιχαντιστές και αντάρτες έκαναν παρέλαση σε δρόμους, έκαναν έγερση της σημαίας τους σε αστυνομικό τμήμα κι έκαναν κομμάτια πορτρέτο του κ. Άσαντ, σύμφωνα με οπτικό υλικό του AFP.

Κυρίευσαν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη ΜΚΟ, οι αντικαθεστωτικοί προωθήθηκαν επίσης στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα (κεντρικά), παίρνοντας τον έλεγχο «δεκάδων κοινοτήτων στρατηγικής σημασίας χωρίς καμιά αντίσταση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατός αποσύρθηκε από την πόλη της Χάμας, όμως κυβερνητική πηγή, που επικαλέστηκαν κρατικά ΜΜΕ, το διέψευσε.

Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε την παρουσία αντικαθεστωτικών μαχητών σε «μεγάλα τμήματα» του Χαλεπιού και πρόσθεσε πως υπέστη «δεκάδες απώλειες», νεκρούς και τραυματίες, στην επίθεσή τους.

Το Ιράν ανέφερε χθες πως «τρομοκρατικά στοιχεία» επιτέθηκαν στο προξενείο του στο Χαλέπι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί αναμένεται εντός της ημέρας στη Δαμασκό, προτού μεταβεί αύριο στην Τουρκία.

Η Τεχεράνη κάλεσε να υπάρξει «συντονισμός» με τη Μόσχα για να αποκρουστεί η επίθεση.

Η Βαγδάτη τόνισε πως η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» της Συρίας «συνδέονται» άρρηκτα με την κατάσταση στο Ιράκ.

Η Γαλλία κάλεσε όλα τα μέρη να εγγυηθούν την «προστασία του άμαχου πληθυσμού» στο Χαλέπι.

Ο Λευκός Οίκος έκρινε πως το καθεστώς υφίσταται τις συνέπειες της «άρνησής του» να αρχίσει πολιτική διαδικασία μετάβασης και της «εξάρτησής του από τη Ρωσία και το Ιράν», διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «καμία σχέση» με την έφοδο των τζιχαντιστών και των συμμάχων τους.

Στη βορειοδυτική Συρία επικρατούσε τα τελευταία χρόνια ανήσυχη ηρεμία, έπειτα από ανακωχή που συμφωνήθηκε ύστερα από επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020. Για τη σύναψή της μεσολάβησαν η Ρωσία και η Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες επέβαλαν 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 17:00 χθες (16:00 ώρα Ελλάδας), για «την ασφάλεια των κατοίκων».

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν με μεγάλη ταχύτητα τεράστιους τομείς του Χαλεπιού «χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίσταση».

Ο τουρκικός στρατός, που ελέγχει ζώνες της συριακής επικράτειας κατά μήκος των συνόρων των δυο χωρών, κάλεσε προχθές Παρασκευή να λάβουν «τέλος» οι «επιθέσεις» στην Ιντλίμπ, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές στης Ρωσίας και της Συρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις