Μπορεί η πτώση του Άσαντ να ήταν ένα ζήτημα που θεωρητικά έλυσε τον πόλεμο στην Συρία αλλά οι προεκτάσεις του και στο μέτωπο της Ουκρανίας ίσως αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα το μέτωπο.
Έτσι η πτώση της κυβέρνησης του Άσαντ έχει δημιουργήσει και ένα ακόμα ζήτημα εξωτερικής ασφάλειας καθώς στα χέρια των ισλαμιστών έχει πέσει και το τεράστιο οπλοστάσιο της κυβέρνησης της χώρας , το οποίο μπορεί να διατεθεί αναλόγως των… διεθνών συμφωνιών.
Ο συριακός στρατός άφησε μεγάλη ποσότητα όπλων στους αντάρτες, παρά τις προσπάθειες που έγιναν να καταστραφούν οι στρατιωτικές αποθήκες.
Οι λίστες είναι τεράστιες με πολλά αυτόματα όπλα όπως πολυβόλα και πιστόλια αλλά και βαρύ και εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 250 άρματα μάχης T-72 διαφόρων εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων αρκετά σύγχρονων, όπως τα T-72M1 Adra, T-72AV, T-72B και T-72B3. καθώς και τουλάχιστον 100 άρματα μάχης T-62M/MV και αρκετές δεκάδες T-90 και T-90A.
Για να μην αναφέρουμε τα εκατοντάδες T-55 με τουλάχιστον 150 από αυτά τα συριακά άρματα μάχης είναι σύγχρονα, με πρόσθετη προστασία και θερμικά σκοπευτικά, που παραδόθηκαν μετά το 2015 από τη Rostec.
Επιπλέον, υπάρχουν τουλάχιστον 600 οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 και BMP-2.
Ειδικότερα όσον αφορά το πυροβολικό, υπάρχουν πολλά αυτοκινούμενα πυροβόλα όπως οι 2S1 Gvozdika και Akatsiya, καθώς και τροχοφόρα αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα 130 mm επί οχημάτων Mercedes και άλλα ρυμουλκούμενα συστήματ
Ενώ εκατοντάδες είναι τα ρουκετοβόλα συμπεριλαμβανομένων των Grads, Uragans και Smerches.
Η Συρία είχε επίσης πυραύλους, αλλά δεν έχω πληροφορίες για την ποσότητα ή αν έχουν ακόμα αυτά τα Scuds και Tochka.
Τέλος το συριακό οπλοστάσιο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού και των αεροσκαφών που δωρήθηκαν στην Ουκρανία από δυτικούς συμμάχους τα τελευταία χρόνια.
Τουλάχιστον πέντε εταιρείες στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία θα είναι σε θέση να εκσυγχρονίσουν το οπλοστάσιο του Άσαντ σε τέσσερις μήνες και να το παραδώσουν στην Ουκρανία.
Το συριακό οπλοστάσιο μπορεί να είναι ένας σημαντικός πονοκέφαλος για τη Ρωσία, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Παρόλο που η Ουκρανία έχει στενές σχέσεις με τους ισλαμιστές – κάτι που είναι συχνά επικίνδυνο – οι περισσότεροι από αυτούς τους αντάρτες προέρχονταν από τις πολιτοφυλακές του ISIS και της Αλ Κάιντα και ο εχθρός τους παραμένει το Ισραήλ και χρειάζονται όπλα.
Οι συνομιλίες Τουρκίας-ΗΠΑ με την υποδοχή του Α.Μπλίνκεν από τον Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν στην ατζέντα τους και τα ζητήματα αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.