Τον γρίφο πίσω από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής (20/12), η οποία επανάφερε το αίσθημα του τρόμου στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να λύσουν οι Αρχές.
Η χρονική συγκυρία της επίθεσης, η εποχή που γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού, αλλά και το γεγονός ότι η Γερμανία οδεύει προς πρόωρες εκλογές τον Φλεβάρη δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθεί είναι το κίνητρο του δράστη ο οποίος εμβόλισε με το αυτοκίνητο του το πλήθος με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το επίσημο απολογισμό, να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και άλλα 68 να τραυματιστούν εκ των οποίων 15 σοβαρά.
Το γεγονός ότι ο δράστης είναι 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός που ζούσε από το 2006 στη Γερμανία δεν ταιριάζει στο προφίλ των δραστών πίσω από αντίστοιχες επιθέσεις στην Ευρώπη καθώς πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και πραγματοποιούσαν επιθέσεις στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων οργανώσεων. Επίσης είναι ο πρώτος Σαουδάραβας που εμπλέκεται σε τρομοκρατική επίθεση από το. 2001 και την 11η Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος σε συνέντευξη του στη FΑΖ είχε παρουσιαστεί ως αντιισλαμιστής και άθεος ενώ σε μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι είχε γίνει στόχος λόγω των αντιισλαμικών πεποιθήσεων του.
Οι αναρτήσεις στο Χ
Οι αναρτήσεις του δράστη σε βάθος χρόνου στο Χ φανερώνουν ένα άτομο που ήταν πολλές φορές σε σύγχυση. Σε κάποιες εκφράζει ότι τον καταδίωκαν οι Αρχές, ενώ άλλες εκφράζει μίσος προς τους αστυνομικούς λέγοντας ότι θέλουν να εξισλαμίσουν τη Γερμανία.
Σύμφωνα με την Die Welt χρήστης του Χ έδειξε ένα tweet από τον Δεκέμβριο του 2023 στο οποίο ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι το γερμανικό κράτος καταδιώκει πρόσφυγες από τη Σαουδική Αραβία για να καταστρέψει τις ζωές τους.
Ανήγγειλε αντίποινα γράφοντας: «Σας διαβεβαιώνω ότι η 100% εκδίκηση θα έρθει σύντομα. Ακόμα κι αν μου κοστίσει τη ζωή μου και περαιτέρω.
«Η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Ένα τεράστιο τίμημα», ανέφερε ακόμη
Η ανάρτηση στη συνέχεια διαγράφηκε. Ο χρήστης X με τον οποίο μίλησε η Die Welt το κράτησε.
Στο μικροσκόπιο οι Αρχές έχουν βάλει και το χώρο εργασίας του καθώς προσέφερε τις υπηρεσίες του σε σωφρονιστικό κατάστημα. Ο 50χρονος Σαουδάραβας εργαζόταν ως γιατρός στο ψυχιατρικό τμήμα κλινικής στο Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου.
Αν και οι αρχές τείνουν προς το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μοναχικό λύκο έρευνες πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση του να υπάρχει ένα δίκτυο το οποίο τον βοήθησε να οργανώσει την επίθεση.
Το περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για «μυστηριώδες κίνητρο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ένα ισλαμιστικό κίνητρο σχεδόν αποκλείεται».
Προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη του δικτύου ZDF ανέφερε ότι στην εν λόγω αγορά υπήρχε αστυνομική περιφρούρηση και έτσι κατέστη εφικτό ο δράστης να συλληφθεί άμεσα. Αυτό γιατί «θα πρέπει να εξηγηθεί πώς βρέθηκε εκεί και πώς κατάφερε να οδηγήσει 400 μέτρα μέσα στην αγορά», αναφέρεται στο σχόλιο του καναλιού.
Για «κενό ασφάλειας» έκανε λόγο ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Χανς-Γιάκομπ Σίντλερ από την οργάνωση Counter Extremism Project, αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον του πλήθους που βρισκόταν σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο.
«Πρώτα από όλα, είναι περίεργο το γεγονός ότι ένα όχημα οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί ακόμη να φτάσει σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά σε μια μεγάλη πόλη. Το γεγονός ότι μια τέτοια επίθεση ήταν επιτυχής, υποδηλώνει ένα σφάλμα στο θέμα της ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Σίντλερ μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και περιέγραψε το περιστατικό ως έναν κίνδυνο ο οποίος είναι γνωστός και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. «Είτε πρόκειται για χριστουγεννιάτικη αγορά είτε για το μίλι των φιλάθλων, ο τρόπος αποτροπής μιας τέτοιας επίθεσης είναι μια κλειστή περίμετρος με οδοφράγματα από μπετόν ή βαρύ μέταλλο», τόνισε. Τέτοια οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί σε πολλές αγορές στη Γερμανία μετά την πολύνεκρη επίθεση στην αγορά της Μπραϊτσάιντπλατς, στο δυτικό Βερολίνο, το 2016.
Αναφερόμενος στο προφίλ του φερόμενου ως δράστη, ο Χανς-Γιάκομπ Σίντλερ επισήμανε ότι π.χ. το γεγονός ότι είναι 50 ετών αποτελεί κάτι μάλλον ασυνήθιστο, καθώς τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις με ισλαμιστικό κίνητρο διαπράττονται από όλο και νεαρότερα άτομα, ακόμη και κάτω των 20 ετών, τα οποία ριζοσπαστικοποιούνται και πιο εύκολα, ακόμη και μέσω Διαδικτύου. «Η ηλικία είναι ασυνήθιστη, αλλά και η εθνικότητα είναι ασυνήθιστη», τόνισε και ανέφερε ότι η τελευταία φορά που Σαουδάραβες αναμίχθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση ήταν το 2001, στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ποιος ήταν ο δράστης
O Ταλέμπ Α. έφθασε στην Γερμανία το 2006 από τη Σαουδική Αραβία και από το 2016 έχει λάβει καθεστώς ασύλου ως πολιτικός πρόσφυγας. Ήταν μάλιστα εξέχον μέλος της κοινότητας αυτοεξόριστων Σαουδαράβων στη Γερμανία και λειτουργούσε ως σημείο επαφής των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο, κυρίως των γυναικών, ενώ ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αναρτήσεις του τοποθετείτο συχνά εναντίον του Ισλάμ, πολύ πιο εντατικά μάλιστα από τις 11 Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αισθανόταν καταδιωκόμενος στη Γερμανία, η οποία φοβόταν ότι «εξισλαμίζεται». Σύμφωνα με το RTL, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των κρατών του Κόλπου και υποστήριζε την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ήταν θαυμαστής του Ίλον Μασκ, ενστερνιζόταν πολλές θεωρίες συνωμοσίας και δεν ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος.
Η ραδιοτηλεόραση Δυτικής Γερμανίας WDR ανέφερε ότι ο Ταλέμπ Α. αποκήρυξε το Ισλάμ ήδη στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και πριν από οκτώ χρόνια, μέσω επιστολής του, είχε προτείνει στην AfD να δημιουργήσει ακαδημία για πρώην μουσουλμάνους.
Σχετικά με το κίνητρο του δράστη, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάζελοφ δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημείωσε ωστόσο ότι «λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης», πιθανόν την υπόθεση να αναλάβει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, κάτι που θα σήμαινε ότι το κίνητρο θεωρείται τρομοκρατικό.
Παγκόσμια καταδίκη
Τις επόμενες ώρες αναμένονται στο Μαγδεμβούργο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Στο μεταξύ, την συμπαράστασή τους στα θύματα και στις οικογένειές τους εξέφρασαν ξένοι ηγέτες μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από τον «τρόμο που έζησαν χθες οι επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έγραψε στο «Χ» ότι επικοινώνησε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να του εκφράσει την συμπαράστασή του και ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζ.Ντ. Βανς, ο οποίος έγραψε «τι φρικτή επίθεση τόσο κοντά στα Χριστούγεννα!».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε αποτροπιασμό για τη φονική επίθεση με αυτοκίνητο σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της Ουάσινγκτον για την επίθεση στο Μαγδεμβούργο. «Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στους πληγέντες και στεκόμαστε στο πλευρό της φίλης και συμμάχου μας Γερμανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η ανάρτηση Μητσοτάκη για την επίθεση
Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη φρικτή επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο
Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Χ σημειώνει ότι οι «σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειες τους, αλλά και όλους όσους επλήγησαν» και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον γερμανικό λαό.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η βία δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας.
Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από την τραγική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλους όσους επλήγησαν. Η Ελλάδα στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη στον γερμανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η βία δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας».
Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση του Αντόνιο Γκουτέρες και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Σαουδική Αραβία πάντως εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον γερμανικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων και επιβεβαίωσε την πολιτική της για «αποκήρυξη της βίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου