Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου: «Tο Ισραήλ πρέπει να Kαταστρέψει το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Άκκουγιου» / «Αυτό το εργοστάσιο δεν πρέπει να λειτουργήσει»


 Υπέρ της καταστροφής μέσω ενός προληπτικού κτυπήματος κατά του υπό ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Άκκουγιου, τάσσεται ο Dr. Michael Rubin, ο οποίος είναι ειδικός αναλυτής επί θεμάτων Μέσης Ανατολής στο Middle East Forum ενώ την περίοδο 2002-2004 είχε υπηρετήσει στο αμερικανικό Πεντάγωνο και ποιο ειδικά στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας (Office of the Secretary of Defense). ως σύμβουλος πολιτικών για το Ιράν και το Ιράκ

Ο Dr.Rubin αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μια επίθεση του Ισραήλ κατά του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας είναι απαραίτητη καθώς αφενός αποτελεί κίνδυνο για όλη την περιοχή λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της Τουρκίας, επισημαίνοντας παράλληλα τη μεγάλη διαφθορά που υπάρχει στα κατασκευαστικά έργα στην Τουρκία, και αφετέρου γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Αναφέρει πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός αναλυτής:

«Πρέπει το Ισραήλ να χτυπήσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας; Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu της Τουρκίας μπορεί να ξεκινήσει δοκιμαστικά τη λειτουργία του το 2025. Η κίνηση προς τη λειτουργία έρχεται μόλις 15 χρόνια από τότε που η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για συνεργασία στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού κοντά στη Μερσίνα.

-

Ένα τέτοιο πυρηνικό εργοστάσιο δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να λειτουργήσει.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη σεισμική ζώνη. Καταστροφικοί σεισμοί χτυπούν την χώρα κάθε λίγα χρόνια. Ακόμη και αν παραβλέψουμε τη διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας, το εργοστάσιο στο Akkuyu αποτελεί έναν βάσιμο κίνδυνο για όλη την Ευρώπη.

Μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιθανότητα η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της εργοστάσιο για να αποκτήσει σχάσιμο υλικό για πυρηνικά όπλα. Τούρκοι αξιωματούχοι —ακόμα και Αμερικανοί ομολόγοί τους— μπορεί να πουν ότι το εργοστάσιο στο Akkuyu δεν θα χρησιμοποιηθεί για κάτι τέτοιο.

Αφήστε όμως στην άκρη ότι τα εχέγγυα «για τη μη κατασκευή πυρηνικών». Αυτά δεν είναι ποτέ απόλυτα. Όπως και με τον μη στρατιωτικό πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράν στο Μπουσέρ, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η εκτροπή του για την παραγωγή όπλων, αλλά η χρήση του πολιτικού προγράμματος ως κάλυψη για την απόκτηση πυρηνικών όπλων σε ένα παράλληλο κρυφό πρόγραμμα», αναφέρει ο Rubin και συνεχίζει λέγοντας ότι ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία θα αλλάξει για πάντα τη δυναμική της περιοχής.

Η Τουρκία είναι ταυτόχρονα μια αλυτρωτική δύναμη, που αμφισβητεί ανοιχτά συμφωνίες αιώνων που καθορίζουν τα σύνορά της και είναι χορηγός της τρομοκρατίας. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ανοιχτά τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χαϊάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, (την οργάνωση HTS που κατέλαβε την Συρία) και υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι έχει βοηθήσει επίσης τόσο την al-Qaeda όσο και την ISIS.

Εάν η Τουρκία αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο, μπορεί όχι μόνο να εντείνει τις3 απειλές της εναντίον άλλων περιφερειακών κρατών, αλλά θα μπορούσε επίσης να αισθανθεί τόσο ισχυρή πίσω από το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο που θα μπορούσε να εντείνει την ενίσχυση της τρομοκρατίας χωρίς φόβο τιμωρίας ή ευθύνης.

Μια τέτοια οπτική είναι ίδια με την οποία πολλές δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών από το Ιράν.

Από την ισραηλινή σκοπιά, δεν έχει σημασία αν ένα πυρηνικό όπλο προέρχεται από το Ιράν ή την Τουρκία. Εάν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να ζητά επιθέσεις στο εβραϊκό κράτος, το Ισραήλ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει.

Το 1981, ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν στον γαλλικής κατασκευής πυρηνικό αντιδραστήρα Osirak στο Ιράκ. Η ήρεμη διπλωματία είχε αποτύχει και οι δυτικοί ηγέτες παρέμειναν βυθισμένοι είτε σε ευσεβείς πόθους σχετικά με την υποτιθέμενη μετριοπάθεια του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν είτε απλώς υπολόγισαν ότι η πιθανότητα ενός ιρανικού πυρηνικού όπλου ήταν μικρή. Η ίδια δυναμική ίσχυε με το εργοστάσιο επεξεργασίας πλουτωνίου Al Kabir κοντά στο Deir ez-Zour στην ανατολική Συρία που κατέστρεψαν τα ισραηλινά αεροσκάφη το 2007. Τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν σχεδόν 1.600 χλμ. για να καταστρέψουν τον Osirak. Η απόσταση μεταξύ Τελ Αβίβ και Deir ez-Zour ήταν μόλις 640 χλμ., αν και η κυκλική διαδρομή του Ισραήλ έκανε αυτή ίσως διπλάσια. Η ευθεία απόσταση μεταξύ του Τελ Αβίβ και του εργοστασίου Akkuyu είναι λίγο πάνω από 520 χλμ.

Για το Ισραήλ να επιτεθεί στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Τουρκίας μπορεί να είναι ευκολότερο από την επιχείρηση στο Ιράκ με την αυστηρή στρατιωτική έννοια.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, το Ισραήλ διαθέτει μαχητικά F-35 και δεν χρειάζεται να πετά πάνω από ενδιάμεσες χώρες για να χτυπήσει μέσα στην Τουρκία. Τα F-16 της Τουρκίας είναι πολύ καλά στο να επιτίθενται σε άοπλους Κούρδους και Αρμένιους, αλλά η εκκαθάριση πιλότων από τον Ερντογάν έκανε την τουρκική Αεροπορία «σκιά» του πρώην εαυτού της. Η Τουρκία μπορεί να διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά αυτά μπορεί να είναι λίγο καλύτερα από εκείνα στα οποία βασίζεται το Ιράν.

Διπλωματικά, ωστόσο, οι συνέπειες μιας επίθεσης στην Τουρκία θα ήταν βαθιές, ειδικά με τις ρήτρες συλλογικής αυτοάμυνας του ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση που το Ισραήλ (ή οποιαδήποτε άλλη χώρα) επιτεθεί στην Τουρκία, η τελευταία θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής ασφάλειας.

Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με στόχο περιοχές που ελέγχονται από Κούρδους που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, αποτελούμενες από πολιτοφυλακές, κομάντο και βαρύ πυροβολικό, έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα κοντά στο Κομπάνι, μια πόλη με κουρδική πλειοψηφία.

Η συγκέντρωση δυνάμεων ξεκίνησε μετά την πτώση Άσαντ στις αρχές Δεκεμβρίου, θυμίζοντας έντονα τις κινήσεις της Άγκυρας πριν την εισβολή του 2019 στη βορειοανατολική Συρία.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και πιέζουμε για αυτοσυγκράτηση», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Ιλχάμ Αχμέντ, αξιωματούχος της κουρδικής πολιτικής διοίκησης, απηύθυνε επιστολή στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας του να παρέμβει και να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην προχωρήσει σε νέα εισβολή.

«Ο στόχος της Τουρκίας είναι να επιβάλει τον έλεγχό της στα εδάφη μας πριν αναλάβετε τα καθήκοντά σας, αναγκάζοντάς σας να εμπλακείτε μαζί τους ως κυρίαρχοι της επικράτειάς μας», ανέφερε ο Αχμέντ στην επιστολή του, προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» σε περίπτωση τουρκικής επέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.