Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου... Παράλληλα σύμπαντα: Tι αναφέρει πως έκανε η Google με τον νέο υπερυπολογιστή της

 Το επίτευγμα της Google στους κβαντικούς υπολογιστές τη Δευτέρα άφησε τον φυσικό που ηγείται του έργου να πιστεύει «στην ιδέα ότι ζούμε σε ένα πολυσύμπαν», σύμφωνα με την Daily Mail, η οποία ασχολείται με το θέμα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ:


«Το «Willow», το νέο κβαντικό τσιπ του τεχνολογικού γίγαντα, πέτυχε να λύσει ένα υπολογιστικό πρόβλημα τόσο περίπλοκο που θα χρειαζόταν στους καλύτερους υπερ-υπολογιστές του σήμερα περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια για να το λύσουν – πολύ περισσότερο από την ηλικία ολόκληρου του σύμπαντος.

Αλλά η Google είπε ότι ο νέος της κβαντικός υπολογιστής έλυσε το παζλ «σε λιγότερο από πέντε λεπτά».

Αποκαλώντας την απόδοση του Willow «εκπληκτική», ο ηγέτης και ιδρυτής της ομάδας Google Quantum AI , φυσικός Hartmut Neven, είπε ότι το αποτέλεσμα υψηλής ταχύτητας του «προσδίδει αξιοπιστία στην ιδέα ότι ο κβαντικός υπολογισμός εμφανίζεται σε πολλά παράλληλα σύμπαντα».

Ο Νέβεν απέδωσε στον φυσικό Ντέιβιντ Ντόιτς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την πρόταση της θεωρίας ότι η επιτυχής ανάπτυξη του κβαντικού υπολογισμού θα επιβεβαίωνε στην πραγματικότητα την «ερμηνεία πολλών κόσμων» της κβαντικής μηχανικής και την ύπαρξη ενός πολυσύμπαντος».

Στην συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην άποψη του αστροφυσικού Ethan Siegel, ο οποίος σημείωσε ότι εντυπωσιάστηκε από το εκπληκτικό τεχνολογικό επίτευγμα των αποτελεσμάτων της Google με το Willow, το οποίο αποκάλεσε «ένα πραγματικά εξαιρετικό βήμα προς τα εμπρός στον κόσμο των κβαντικών υπολογισμών».

Όπως τονίζεται, ο επαναστατικός κβαντικός υπολογιστής του γίγαντα της μηχανής αναζήτησης θα μπορούσε πιθανότατα να βοηθήσει την ανθρωπότητα να δημιουργήσει τον δικό της νέο κόσμο, βοηθώντας τους επιστήμονες να βρουν λύσεις σε μερικά από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα της Γης.

Σύμφωνα με την Google, το Willow μπορεί να τρέξει 105 «qubits» — την βασική μονάδα πληροφοριών στον κβαντικό υπολογισμό, με περισσότερα qubits να σημαίνουν περισσότερη ισχύ.

Αυτό είναι περισσότερο από το τσιπ Sycamore της εταιρείας, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2019, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στα 53 qubits και τελικά έφτασε τα 70 qubits .

Η κβαντική τεχνολογία χρησιμοποιεί τα λεγόμενα, σύμφωνα πάντα με την Daily Mail, «spooky» αποτελέσματα της κβαντικής φυσικής για να επιταχύνει σημαντικά την επεξεργασία πληροφοριών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στον πιο ισχυρό υπολογιστή στη Γη. Οι συμβατικοί ή «κλασικοί» υπολογιστές λειτουργούν με δυαδικό τρόπο: εκτελούν εργασίες χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά τμήματα δεδομένων γνωστά ως «bits», που εκφράζονται μόνο ως 1 ή 0.

Άραγε τι θα μπορέσει να συμβεί αν η τεχνητή νοημοσύνη καταφέρει να «συνδέσει» τα όποια παράλληλα σύμπαντα;

photo αρχείου freepik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις