Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Tα τρία άτομα από την Ευρώπη που επέλεξε για ευχές ο Πούτιν και ένα Eρώτημα για την Ελλάδα

 


Η αλλαγή της χρονιάς πλησιάζει και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε τους χαιρετισμούς του για την Πρωτοχρονιά σε έναν επιλεκτικό κατάλογο αρχηγών δυτικών κρατών στην αλλαγή του έτους.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με το RT DE, είναι ότι το Κρεμλίνο -εκτός από τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, Βίκτορ Όρμπαν και Ρόμπερτ Φίκο- απέφευγε σε μεγάλο βαθμό τους δυτικούς ηγέτες.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, είναι επίσης ο μόνος πρώην αρχηγός δυτικού κράτους στον κατάλογο των παραληπτών που δημοσίευσε το Κρεμλίνο στην επίσημη ιστοσελίδα του. Αν και ο Φίτσο δεν είναι επίσημα σε αυτή την λίστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι και αυτός έλαβε προσωπικά συγχαρητήρια από τον Πούτιν.

Η επιλογή των Ορμπάν και Φίκο ως «καλών» δυτικών εταίρων της Ρωσίας δεν είναι τυχαία.

Η Μόσχα τονίζει ότι και οι δύο χώρες χαρακτηρίζονται από μια σαφή στάση ενάντια στις «ρωσοφοβικές πολιτικές», που τις διακρίνει από πολλά άλλα δυτικά κράτη.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, γεγονός που επηρεάζει την διπλωματική τους θέση σε σχέση με την Μόσχα. Ο Όρμπαν και ο Φίτσο, οι οποίοι επιδίωξαν διάλογο με τον Πούτιν από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, επικρίνουν την οπλική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακόμη και αν τελικά τις υποστήριξαν. Ο Σρέντερ είναι ο μόνος πρώην αρχηγός δυτικού κράτους στη λίστα του Πούτιν για την Πρωτοχρονιά.

Οι πρόσφατες διπλωματικές εντάσεις μεταξύ του Fico και του Vladimir Zelensky καταδεικνύουν την εκρηκτικότητα της γεωπολιτικής κατάστασης. Μια λεκτική συμπλοκή ξέσπασε όταν η Ουκρανία αρνήθηκε να παρατείνει τη σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου με την Ρωσία, η οποία λήγει στο τέλος του έτους. Σε απάντηση, ο Φίκο απείλησε να σταματήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία. Οι απαιτήσεις του υπουργού Άμυνας του Φίτσο, Ρόμπερτ Κάλινακ, ήταν ακόμη πιο δραστικές, καλώντας το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία προκειμένου να καταστεί δυνατή μια ειρηνευτική διαδικασία. Ο Ζελένσκι, με την σειρά του, περιέγραψε τον Φίτσο ως κολλητή του Κρεμλίνου.

Όπως σχολιάζεται, Ουγγαρία και Σλοβακία, αντί να ακολουθούν τυφλά τις οδηγίες της Ουάσιγκτον, και οι δύο χώρες υποστηρίζουν προσεκτικά τα συμφέροντα του λαού τους. Ακολουθούν μια ρεαλιστική πολιτική, που δεν οδηγείται από ρωσοφοβικά αντανακλαστικά, αλλά βασίζεται σε μια ισορροπημένη και ορθολογική σχέση με την Ρωσία, εκπληρώνοντας παράλληλα τις δεσμεύσεις τους εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα μπορούσε άραγε να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική;

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK KREMLIN POOL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις