Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

«Ψηφιακό μπλόκο» ανηλίκων στα social media - Σύσκεψη σήμερα στο Mαξίμου

 


Κλειστή προπαρασκευαστική σύσκεψη θα λάβει χώρα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στα social media, φαινόμενο που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μέσω του kids wallet το οποίο θα εφαρμοστεί το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι γονείς θα «ξαναπάρουν τον έλεγχο» των κινητών. Καμπάνια ενημέρωσης αναλαμβάνει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό το παρών θα δώσει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και κατά τη διάρκειά της αναμένεται να παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

«Τα παιδιά μας και οι έφηβοι κινδυνεύουν από απόλυτο εθισμό από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και είναι πρόβλημα ψυχικής υγείας και πρέπει να αντιμετωπιστεί», έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Πρωθυπουργός ο οποίος πιέζει και την Ε.Ε. να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Η Αθήνα δια του κ. Παπαστεργίου ζητά να υπάρξει ευρωπαϊκή ρύθμιση που θα αφορά τους αλγόριθμους των πλατφορμών social media ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση που οι ίδιες οι εταιρείες προκαλούν για να βγάζουν περισσότερα χρήματα.

Υπενθυμίζεται πως απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ο Πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους είχε επισημάνει πως αυτές οι εταιρείες «δεν μπορούν να βγάζουν χρήματα στις πλάτες των παιδιών και εφήβων μας σε ένα τεράστιο πείραμα ψυχικής υγείας που δημιουργεί τεράστια πρόβλημα στα παιδιά μας. Στα κορίτσια με συγκρίσεις και νευρικές ανορεξίες και εικόνες που δεν υπάρχουν και τα κάνουν να αισθάνονται άβολα αδύναμα ή χοντρά. Στα αγόρια μας με άλλου είδους προβλήματα. Είναι σημαντικό ζήτημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε κανονιστικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», είχε απαντήσει.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ

Σε δημόσια προειδοποίηση προς τους κολοσσούς των social media είχε προχωρήσει ο Πρωθυπουργός και από το βήμα του ΟΗΕ, πριν από λίγους μήνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού τόνισε δημόσια τη στήριξή του στα μέτρα που εφαρμόζει η Αυστραλία πρόσθεσε πως οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές και μετρήσιμες δράσεις για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών.

Προειδοποίησε δε πως αν δεν το κάνουν, ρεαλιστικές λύσεις όπως η απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία μας -απαγόρευση που η Ελλάδα εφάρμοσε από φέτος- θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει με την πρωτοβουλία «τα κινητά στη τσάντα» και τώρα πλέον έχει βρεθεί ο τρόπος ελέγχου των ίδιων των κινητών μέσω ενός wallet…

Πώς θα λειτουργεί το kids wallet

Ρόλο κλειδί για την πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη του κινητού ή του τάμπλετ και όχι μόνο, θα έχει μία νέα εφαρμογή η οποία βρίσκεται στα τελευταία στάδια υλοποίησής της, το kids wallet. Η εφαρμογή θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ελέγχουν τον χρόνο τον οποίο περνά το παιδί τους στα social media, τις σελίδες που επισκέπτεται και το περιεχόμενό τους.

«Όπως ακριβώς σήμερα έχουμε το wallet μας και έχουμε τις ταυτότητες μας, θα γίνει κάλλιστα με ένα παιδικό πορτοφόλι (Kids Wallet), δηλαδή η ηλικία να ελέγχεται και να ταυτοποιείται στο παιδικό μας πορτοφόλι. Το βάζει ο γονέας μαζί με πολλές ρυθμίσεις γονικού ελέγχου του», εξήγησε πρόσφατα ο κ. Παπαστεργίου.

Το kids wallet μεταξύ άλλων θα περιορίζει την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, θα προστατεύει τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο και ψηφιακό εκφοβισμό, θα βοηθά στην «απεξάρτηση» από τα κοινωνικά δίκτυα, προωθώντας την κοινωνικοποίηση και θα ενημερώνει τους γονείς για τις κινήσεις των παιδιών στο διαδίκτυο.

Όπως λένε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι γονείς θα μπορούν πλέον πολύ εύκολα να ελέγξουν το τι βλέπει και το τι δεν βλέπει το παιδί τους, χωρίς περίπλοκες ρυθμίσεις και ειδικές εφαρμογές. «Ο γονικός έλεγχος και ο ηλικιακός έλεγχος θα γίνεται πλέον από το πορτοφόλι», δηλώνουν.

Στην πράξη, ο γονιός θα δηλώνει στην εφαρμογή το κινητό που χρησιμοποιεί το παιδί του και σε συνεννόηση με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αν η εφαρμογή δεν υπάρχει στη συσκευή, τότε τα social media δεν θα «ανοίγουν».

«Οφείλουν να έρθουν στο τραπέζι (οι πάροχοι) γιατί ήδη υπάρχει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία που λέει στο άρθρο 28 ότι οφείλουν να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όταν γνωρίζουν πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν ανήλικοι. Από την ώρα λοιπόν που με κάποιο τρόπο η ηλικία ταυτοποιείται, θα πρέπει να κάνουν αυτό το οποίο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν», δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δύο στα δέκα παιδιά έχουν δεχθεί διαδικτυακή παρενόχληση

Έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε δείγμα 14.000 μαθητών από 400 σχολεία της χώρας αποκαλύπτει πως το 21% των παιδιών δηλώνει πως δέχθηκε διαδικτυακή παρενόχληση, την οποία επιχείρησε να αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν.

Το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο ίντερνετ, το 14% έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ έξι στα 10 παιδιά έχουν συναντήσει βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις