Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

OYKPANIA: Γαλλία και Πολωνία θα συζητήσουν την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης


 Στην ατζέντα της συνάντησης Μακρόν και Τουσκ η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες στρατιωτικές ευθύνες στην Ουκρανία.

ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, την ανάπτυξη μεταπολεμικής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία στη συνάντηση που θα έχουν στη Βαρσοβία την Πέμπτη, δήλωσε στο POLITICO διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση των δύο ηγετών της ΕΕ έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες στρατιωτικές ευθύνες στην Ουκρανία.

Η ειρηνευτική δύναμη 40.000 ατόμων

«Είναι αλήθεια», επιβεβαίωσε ο διπλωμάτης της ΕΕ όταν ρωτήθηκε για δημοσίευμα των πολωνικών μέσων ενημέρωσης στην εφημερίδα Rzeczpospolita σύμφωνα με το οποίο οι δύο χώρες μιλούσαν για μια πιθανή ειρηνευτική δύναμη 40.000 ατόμων που αποτελείται από στρατεύματα από ξένες χώρες. Ο διπλωμάτης δεν διευκρίνισε από ποιες χώρες μπορεί να προέρχονται οι στρατιώτες.

Ωστόσο, ένας ανώτερος Πολωνός αξιωματούχος είπε ότι εξεπλάγησαν από την αναφερόμενη πρόταση του Μακρόν.

«Αυτή δεν είναι μια φόρμουλα που θα μας επέτρεπε να λάβουμε μια τέτοια απόφαση», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές αποστολές θα πρέπει να αποφασίζονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όχι σε μια διμερή συζήτηση με τον Γάλλο πρόεδρο. Η αποστολή πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «θα είχε νόημα μόνο υπό τη μορφή του ΝΑΤΟ», είπε.

Η πρόταση της ειρηνευτικής δύναμης είναι ξεχωριστή από την προηγούμενη ιδέα του Μακρόν να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο σχέδιο κατά τη συνάντηση με τον Φρίντριχ Μερτς, τον πιθανό επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας.

«Θα σας πω ειλικρινά, μπορούμε να σκεφτούμε και να εργαστούμε για τη θέση του Εμανουέλ [Μακρόν]», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους. «Θυμάστε, πρότεινε να υπάρχουν… στρατεύματα αυτής ή της άλλης χώρας σε ορισμένα εδάφη της Ουκρανίας, κάτι που θα μας εγγυάται την ασφάλεια ενώ η Ουκρανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ».

«Αλλά πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη κατανόηση πότε η Ουκρανία θα είναι στην ΕΕ και πότε η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης την ανάγκη της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφαλείας όταν συναντήθηκε με τον Τραμπ στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο.

Το κύριο αίτημα της Ουκρανίας είναι να λάβει μια επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά μέλη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία διστάζουν, ανησυχώντας μήπως παρασυρθούν σε πόλεμο με τη Ρωσία. Χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Κίεβο ανησυχεί ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία απλώς θα επέτρεπε στη Ρωσία να πάρει ανάσα και στη συνέχεια να επιτεθεί ξανά μόλις ξαναχτίσει τον στρατό της.

Ανησυχία για τον Πούτιν

Η τοποθέτηση ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα μπορούσε να κατευνάσει τους φόβους του Κιέβου ότι οι μάχες δεν θα ενταθούν εάν ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν ξαναρχίσει τον πόλεμο. Το Κίεβο έχει την πικρή εμπειρία να εγκαταλείψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο το 1994 σε αντάλλαγμα για υποσχέσεις ασφαλείας που δεν απέτρεψαν μια ρωσική επίθεση.

«Είναι πολύ σαφές ότι ο τερματισμός του πολέμου και η κατάκτηση της ειρήνης είναι δυνατός μόνο όταν η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», δήλωσε στο POLITICO η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Olha Stefanishyna.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον πιθανό γερμανικό ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη.

«Φυσικά οτιδήποτε υπηρετεί την ειρήνη στο μέλλον» θα «υποστηριχθεί από τη γερμανική πλευρά με κάθε προσπάθεια», είπε.

Η θέση του Βερολίνου

Ωστόσο, η επίσημη θέση του Βερολίνου ήταν αντίθετη σε οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης. Οι Χριστιανοδημοκράτες, που πιθανότατα θα ηγηθούν της κυβέρνησης μετά τις εκλογές τον Φεβρουάριο, ήταν πιο ανοιχτοί στο να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά ο Μερτς είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η συζήτηση για γερμανική ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία ήταν «ανεύθυνη».

Η Πολωνία είναι επίσης επιφυλακτική — ειδικά όσον αφορά την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των μαχών.

Η αποστολή πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «αποκλείεται σε αυτό το σημείο», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Władyslaw Kosiniak-Kamysz. Είπε ότι ο Μακρόν είχε εγείρει το ενδεχόμενο τον Φεβρουάριο, αλλά όταν ο Kosiniak-Kamysz ήταν στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, το θέμα δεν τέθηκε.

Ο Πολωνός υπουργός επέμεινε ότι οποιοδήποτε τέτοιο βήμα θα πρέπει να γίνει από το ΝΑΤΟ.

«Διάφορα σενάρια είναι στο τραπέζι. Θα προχωρήσουμε ως συμμαχία. Το ΝΑΤΟ πρέπει να παίξει βασικό ρόλο εδώ, όχι μεμονωμένες χώρες», είπε.

Άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν επίσης θίξει το θέμα.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Κίεβο ότι στρατιώτες από χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν μια μέρα να υπηρετήσουν στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει πραγματικά να αποκλείσουμε τίποτα», είπε.

Ο παράγοντας Τραμπ

Υπάρχει αυξανόμενη πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν το προβάδισμα στην Ουκρανία, καθώς ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει να βοηθήσει το Κίεβο και ότι στοχεύει να τερματίσει τον πόλεμο εντός μιας ημέρας από την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ουκρανία θα λάβει «ενδεχομένως» λιγότερη στρατιωτική βοήθεια μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «απολύτως» την έξοδο από το ΝΑΤΟ εάν τα άλλα μέλη δεν πλήξουν τους στόχους αμυντικών δαπανών τους.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ προτείνουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παγώσει τις μάχες κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής του μετώπου, θα αναγκάσει την Ουκρανία να αναστείλει την προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια και θα αστυνομεύει την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών με στρατεύματα από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ανώτερος Πολωνός αξιωματούχος είπε ότι μια άλλη ανησυχία σχετικά με την πρόταση του Μακρόν είναι ότι η ευρύτερη πολιτική κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ αβέβαιη έως ότου ορκιστεί ο Τραμπ. «Είναι δύσκολο ακόμη και να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου».

Το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Μακρόν ταξίδευε στην Πολωνία για να συζητήσει την Ουκρανία «σε ένα νέο διατλαντικό πλαίσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις