Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

OTAN… «τελείωσε» ο Ψυχρός Πόλεμος: Ο «φίλος» Γκορμπατσόφ και ο «εχθρός» Πούτιν / Πώς άλλαξαν τα πράγματα

 


Οι διεθνιστές με το που είπαν πως ο Ψυχρός Πόλεμος «τέλειωσε» ήθελαν να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο με την Ρωσία πλήρως υπό τον έλεγχο της διεθνιστικής τάξης πραγμάτων. Τριάντα πέντε χρόνια πριν στις 2-3 Δεκεμβρίου 1989, ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Χ. Β. Μπους στα ανοιχτά της Μάλτας για να κηρύξει, υποτίθεται, το επίσημο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Σε στρατηγικό επίπεδο, οι μέθοδοι και οι αντιπαραθέσεις του Ψυχρού Πολέμου έχουν υποστεί ήττα. Το αναγνωρίζουμε. Και ίσως αναγνωρίζεται ακόμη καλύτερα από το ευρύ κοινό», είπε ο διεθνιστής Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στον Τζορτζ Χ. Β. Μπους κατά την διάρκεια των συνομιλιών. «Ο κόσμος φεύγει από μια εποχή και μπαίνει σε μια άλλη. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακρού δρόμου προς μια διαρκή, ειρηνική εποχή. Η απειλή της βίας, η δυσπιστία, η ψυχολογική και ιδεολογική πάλη πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν θα ξεκινήσω ποτέ θερμό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ», είπε ο Γκορμπατσόφ στους δημοσιογράφους κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μια διαρκή ειρήνη και να μετατρέψουμε τη σχέση Ανατολής-Δύσης σε σχέση διαρκούς συνεργασίας. Αυτό είναι το μέλλον που ξεκινήσαμε με τον Πρόεδρο Γκορμπατσόφ και εγώ εδώ στην Μάλτα», απάντησε ο Μπους.

Μεγάλα δυτικά ΜΜΕ είχαν αποθεώσει την εν λόγω εξέλιξη, η οποία θα οδηγούσε σε μία νέα τάξη πραγμάτων στον πλανήτη!

Οι μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν είδαν τον Γκορμπατσόφ και τον διάδοχό του, τον Ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, να κάνουν μια σειρά από αλλαγές πολιτικής με στόχο την διασφάλιση αυτού του νέου, μεταψυχροπολεμικού κόσμου «ειρήνης και συνεργασίας» με την διεθνιστική Δύση, κατά άλλους υποταγή της Ρωσίας.

Η Ρωσία θα προχωρούσε χέρι-χέρι με τις ΗΠΑ:

  • συμφωνώντας στην επανένωση της Γερμανίας
  • αποσύροντας στρατεύματα από την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Καραϊβική και διαλύοντας την συμμαχία του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1991
  • επεκτείνοντας την οικονομική συνεργασία με την Ευρώπη
  • παραβλέποντας για καιρό την υφέρπουσα ώθηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την χρηματοδότηση έγχρωμων επαναστάσεων στην πίσω αυλή της Ρωσίας.

Καθώς περνούσε ο καιρός, οι Ρώσοι αξιωματούχοι άρχισαν να αναγνωρίζουν ότι παρόλο που ο Ψυχρός Πόλεμος είχε επισήμως τερματιστεί, ζούσε ακόμα στο μυαλό των δυτικών πολιτικών, καθώς η Ρωσία έπρεπε να παραμείνει υποταγμένη!

Μέχρι που την προεδρία ανέλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αρχικά είχε ισχυριστεί πως θα συνέχισε την «γραμμή» Γκορμπατσόφ-Γιέλτσιν, αλλά τελικά με το που ανέλαβε την εξουσία το 2000 άλλαξε πορεία στην χώρα.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Αλλά δεν τελείωσε με την ειρήνη, ούτε με μια διαφανή και σαφή συμφωνία για νέους κανόνες και πρότυπα», είχε πει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του το 2014, στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ουκρανία που προκλήθηκε από το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.

Μετά από μια δεκαετία, η κρίση στην Ουκρανία μετατράπηκε σε έναν πλήρη πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας, με την Δύση, όπως γράφεται στην Ρωσία, να κάνει μια σειρά από εξαιρετικά επικίνδυνα βήματα προς την κλιμάκωση, να παραδίδει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο, να κηρύσσει έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο κυρώσεων κατά της Μόσχας, να εντείνει τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και να αναπτύσσει δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, φτάνοντας μέχρι και την απειλή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

«Αντί για την Ρωσία, χρειάζονται έναν εξαρτημένο, ξεθωριασμένο, ετοιμοθάνατο χώρο όπου μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», έχει επισημάνει ο Πούτιν, ο οποίος δεν είναι Γκορμπατσόφ.

Με πληροφορίες από Sputnik, photo EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.