Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Oι τέσσερις τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου


 Σινάνη Αικατερίνη

Οι σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές στη γνωστική λειτουργία, αποτελούν ένα εντεινόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της διατροφής και της υγείας, αποκαλύπτει τις εκπληκτικές δυνατότητες των τροφίμων ως προς την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου, μια ανακάλυψη μεγάλης αξίας, καθώς οι μεταβολές της γνωστικής λειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα στον γηράσκοντα πληθυσμό.

Δείτε ποιες είναι αυτές οι τροφές:

Βατόμουρα - Θησαυρός αντιοξειδωτικών

Τα βατόμουρα είναι εδώ και καιρό γνωστά ως υπερτροφή. Αυτό το μικρό φρούτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδίως σε ανθοκυανίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες αποτελεί σημαντική αιτία γήρανσης και οι επιπτώσεις του γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση βατόμουρων βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Μάλιστα, πειραματικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορούν να προωθήσουν την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και να βελτιώσουν τις εγκεφαλικές συνάψεις.

Ξηροί καρποί - Τροφή για τον εγκέφαλο

Οι ξηροί καρποί, ιδίως τα καρύδια, είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Αυτά τα λιπαρά οξέα βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αποτρέπουν τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς, έχουν υψηλότερες γνωστικές ικανότητες από εκείνους που δεν καταναλώνουν.

Να θυμάστε ότι οι ξηροί καρποί πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, επειδή δίνουν πολλές θερμίδες. Μια μερίδα 30 γραμμαρίων την ημέρα, είναι αρκετή.

Φυλλώδη λαχανικά - Πηγή βιταμίνης Κ

Το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά, είναι τροφές που συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου. Ο λόγος είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, λουτεΐνη και φυλλικό οξύ, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής υγείας. Η βιταμίνη Κ βελτιώνει τη μνήμη και η λουτεΐνη συμβάλλει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες.

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον μία μερίδα πράσινων λαχανικών την ημέρα, διατηρούν τη γνωστική λειτουργία σε επίπεδα που χαρακτηρίζουν τους νεότερους ανθρώπους.

Vintage Photo, Fresh Fruits And Vegetables Containing Vitamin K, Dietary Fiber And Minerals, Concept

Ψάρια - Πηγή καλών λιπαρών

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, είναι βασικές τροφές για την υγεία του εγκεφάλου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία, προλαμβάνουν την κατάθλιψη και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), μέρος των ωμέγα-3, είναι σημαντικά συστατικά των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων, προάγοντας την ευελιξία τους και βελτιώνοντας τη μετάδοση σημάτων μεταξύ των νευρώνων.

Seafood-fish-psaria-thalassina

Γιατί λειτουργούν αυτές οι τροφές;

Οι μηχανισμοί των επιδράσεων αυτών των τροφών στον εγκέφαλο συνδέονται με τη σύνθεσή τους. Τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες. Αυτές οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η έκπτωση της μνήμης και η γνωστική εξασθένηση.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να προωθήσει τη νευρογένεση - τη διαδικασία σχηματισμού νέων νευρώνων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο αριθμός των νευρώνων μειώνεται με την ηλικία, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τη γνωστική λειτουργία.

Πρακτικές συστάσεις

Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή

Περιλάβετε μια ποικιλία τροφίμων στη διατροφή σας για να διασφαλίσετε ότι ο οργανισμός σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Συνέπεια

Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να αποτελούν τον κορμό της καθημερινής σας διατροφής και όχι σπάνια εξαίρεση.

Ελέγχετε τις μερίδες

Παρά τα οφέλη των ξηρών καρπών και των ψαριών για την υγεία, μην ξεχνάτε την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες. Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπία.

Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τρανς λιπαρά οξέα και η υπερβολική ζάχαρη έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.

https://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις