Με τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων ξεκίνησε την Τετάρτη (4/12) στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την «Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και αναπροσαρμογή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων», η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη (5/12) με την ψήφισή του.
Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων 1-15, του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την Οδηγία για τον κατώτατο μισθό, ζήτησε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με πρώτο υπογράφοντα τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Τα άρθρα 1-15 του νομοσχεδίου αφορούν στην «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ» και την «Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».
Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Νίκη Κεραμέως: Προανήγγειλε εκτενή διάλογο για περαιτέρω κίνητρα ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Την έναρξη εκτενούς διαλόγου για τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ».
Όπως είπε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει ένας εκτενής κύκλος διαλόγου που θα διαρκέσει 12 μήνες, με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για το πως μπορούμε να θεσπίσουμε περαιτέρω κίνητρα για να ενισχύσουμε τις συλλογικές συμβάσεις [. . .] Θα ζητήσουμε την συμβολή και των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε η κα Κεραμέως.
Παράλληλα, κατέγραψε την «αντίφαση», τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί και προτείνει ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για το θέμα του κατώτατου μισθού – πάνω από ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – «μερίδα της αντιπολίτευσης, και δη από το ΠΑΣΟΚ, να λέει για ελεύθερες διαπραγματεύσεις “χωρίς” δίχτυ ασφαλείας». Ρώτησε μάλιστα, «γιατί να μη θέλετε αυτό το κατώφλι, αυτό το πάτωμα, αυτή την ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους; Γιατί οι εργαζόμενοι να μην έχουν αύξηση στον κατώτατο μισθό εάν οι διαπραγματεύσεις [. . .] δεν αποδώσουν; [. . .] Έχουμε χρέος να βάλουμε αυτή την ασπίδα προστασίας και από κει και πέρα, μακάρι οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνήσουμε πιο ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους..» Απευθυνόμενη προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρώτησε ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, «διότι μέρες τώρα, η κυρία Διαμαντοπούλου πήρε μία συγκεκριμένη θέση.. Την διαψεύσατε προχθές. Αλλά πρέπει να ακούσουμε επισήμως ποια είναι η θέση σας..».
Στην ομιλία της, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στα «έξι αντικειμενικά σημεία που προκύπτουν από το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού»:
Α. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο που έχει ήδη συντελεστεί σημαντικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας είπε η κα Κεραμέως σημειώνοντας ότι τα τελευταία 5,5 χρόνια:
- Μειώθηκε η ανεργία κατά περίπου 50%, φτάνοντας στο χαμηλότερο -μονοψήφιο- ποσοστό ανεργίας από το 2009, όπου και παραμένει επί μήνες.
- Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
- Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650 σε 830 ευρώ και ο μέσος μισθός κατά 21%.
- 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι στην 11η υψηλότερη θέση.
- Οι νέοι που εργάζονται αυξήθηκαν κατά 28,9%.
- Ομοίως και οι εργαζόμενες γυναίκες, κατά 24,6%.
- Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλωθείσες υπερωρίες – σε ορισμένους κλάδους ακόμη και κατά 61%.
- Μειώθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.
Ο μηχανισμός αφορά το 2027 και μετά και θα ξεκινά από την αφετηρία των 950 ευρώ.
Β. Ο νέος κατώτατος μισθός συνιστά ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους: Η απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο παρέχει μία ασφάλεια που ως σήμερα δεν υφίσταται. Επιπλέον, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για μεσο-μακροπρόθεσμο οικογενειακό προγραμματισμό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Γ. Ο νέος κατώτατος μισθός στηρίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες άμεσα συνδεδεμένους με την καθημερινότητα των εργαζόμενων και την πορεία της οικονομίας: Λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Δ. Ο νέος κατώτατος μισθός θα προστατεύει για πρώτη φορά και Δημοσίους Υπαλλήλους: Θα υπάρχει πλέον ένας κατώτατος μισθός στη χώρα, και θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.
Ε. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε εκτενώς με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωματώνει σχόλιά τους:
Όπως σημείωσε η κα Κεραμέως, κατόπιν προτάσεων των κοινωνικών εταίρων:
- Προβλέφθηκε η συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
- Προστέθηκε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης από τον μαθηματικό τύπο σε περιπτώσεις σημαντικής αύξησης του ποσοστού της ανεργίας.
- Αποσαφηνίστηκε ότι ο συντελεστής που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο θα είναι δεσμευτικός για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
- Συμπεριελήφθη το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ) στους επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς που καλούνται να συντάξουν εκθέσεις για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού.
- Συμπεριελήφθη το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ στους επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς του άρθρου 6 και 15.
ΣΤ. Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας σημαντικής περιόδου για την πλήρη αναμόρφωση του συλλογικού εργατικού δικαίου και την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, ενδεικτικά σε τρεις περιπτώσεις:
- Με τη συγκρότηση ειδικού θεσμικού οργάνου των κοινωνικών εταίρων (και συνεπώς όχι πλέον δράση τους κατά μόνας) ήδη από τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού από το 2025.
- Σε περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης.
- Κατά την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Τέλος η κα Κεραμέως δήλωσε: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι όμως ένα ακόμη σημαντικό βήμα μαζί με πολλά προηγούμενα. Συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε την εντατική προσπάθεια για καλύτερες αμοιβές, υψηλότερες συντάξεις, περιορισμό των επιπτώσεων από τις διεθνείς κρίσεις. Πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα συμπλεύσει τελικά με τη λογική, θα αποφύγει τη στείρα άρνηση του όχι σε όλα, και θα επιδείξει την υπευθυνότητα που δικαιούνται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, και που απαιτούν οι καιροί μας».
Δημήτρης Μάντζος: «Αποδομείται πλήρως το αφήγημα της ΝΔ για “αριστερό λαϊκισμό” και στον τομέα της εργασίας»
Το κυβερνητικό αφήγημα περί «αριστερού λαϊκισμού» δεν περπατάει τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ».
Σχολιάζοντας μάλιστα την προηγηθείσα ομιλία της υπουργού Εργασίας, Ν. Κεραμέως, ο κ. Μάντζος είπε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ «είναι η θέση της Οδηγίας, που δεν επιτρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός με ΣΣΕ. Και δεν έχει γίνει ποτέ -ούτε στα άγρια χρόνια της κρίσης- .. το 2012 μιλούσαν οι εταίροι για 750 ευρώ», είπε ο ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μιλάτε για ορισμό κατώτατου μισθού με αλγόριθμο, που «κάνει διακοσμητικούς τους κοινωνικούς εταίρους.. Ποιος εργοδότης θα κάτσει στο τραπέζι όταν τη δουλειά την κάνει ο αλγόριθμος; Τι τις θέλουμε τότε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Τι τη θέλουμε τότε την πολιτική; Τι το θέλουμε το Υπουργείο Εργασίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε: «Μας λέτε πως φέρνετε το γαλλικό μοντέλο [. . .] σε μια δομημένη αγορά εργασίας, με 94% κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η κάλυψη δεν φτάνει ούτε το 30%».
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι λαϊκισμός δεν είναι να τεκμηριώνεις τα επιχειρήματά σου στην πραγματικότητα, αλλά να βγάζεις ανίδεους και επικίνδυνους τους αντιπάλους σου, επειδή διαφωνούν μαζί σου [. . .] Αν θέλετε να μάθετε τι είναι «λαϊκισμός», καλύτερα να κοιτάξατε στον καθρέφτη σας».
Σκληρή απάντηση Κεραμέως στον Μάντζο για τον κατώτατο μισθό
«Αιχμηρή» απάντηση στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου έδωσε παίρνοντας τον λόγο η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η οποία επισήμανε πως στη Γαλλία, εδώ και επτά δεκαετίες, εφαρμόζεται σύστημα αλγοριθμικής διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Η κα Κεραμέως υποστήριξε ακόμη πως η συμβίωση τέτοιων μοντέλων με υψηλά ποσοστά κάλυψης συλλογικών συμβάσεων είναι απολύτως εφικτή.
Απευθυνόμενη, δε, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε Μάντζο, βγαίνουμε μαζί από τη Βουλή. Μας σταματάει ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και ρωτάει: “Πόσα θα παίρνω;”. Εγώ του απαντώ: “950 ευρώ και πάνω”. Εσείς τι του απαντάτε με βάση τη θέση του ΠΑΣΟΚ; “Δεν μπορώ να σου απαντήσω, μπορεί περισσότερα, μπορεί και λιγότερα”. Αυτή είναι η διαφορά μας και αυτό συζητάμε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων».
Αντεγκλήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η οδηγία είναι ό,τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σκοπεύει να βοηθήσει τους εργαζόμενος, αλλά θέλει να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων, για αυτό περνάει και στην πολεμική οικονομία», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το «νομοσχέδιο-έκτρωμα» για τον κατώτατο μισθό που ενσωματώνει σχετική οδηγία της ΕΕ.
Κάλεσε μάλιστα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «να συνεργαστούν και να αφήσουν τις δημαγωγίες και τους τσακωμούς ως προς τη μετάφραση της οδηγίας», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει τις κλαδικές ΣΣΕ που έχουν υπογράψει με τους εργοδότες οι οικοδόμοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Για το «δίχτυ ασφαλείας», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση λανθασμένα ισχυρίζεται πως εξυπηρετεί τους εργαζόμενους: «Δίχτυ ασφαλείας κάνετε για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι δίχτυ, ατσάλινο δίχτυ, να μην μπορεί να σπάσει, αλλά θα το σπάσουν οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα».
Σύμφωνα με τον κ. Παφίλη τα 7 κριτήρια που μπαίνουν από το νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα τα καθορίζει η κυβέρνηση, επομένως τα περί «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» αποτελούν «υποκρισία», όσο και ότι οι «κοινωνικοί εταίροι» θα είναι ουσιαστικά οι εργοδοτικές ενώσεις και όχι τα σωματεία των εργαζομένων που υπέγραψαν και την πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό και την κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, για την οποία «κανένα κόμμα δεν έχει πει τίποτα».
«Η συζήτηση για τα για τα εργασιακά δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να υπογραμμίζουμε ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα ανασφάλειας στην εργασία», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε παρέμβασή της στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου που ενσωματώνει ευρωπαϊκή Οδηγία για τον Κατώτατο Μισθό, «Έχουν εκτιναχθεί τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, και προχθές εγκαινιάστηκε το μετρό Θεσσαλονίκης με τυμπανοκρουσίες, αλλά υπάρχουν τρεις νεκροί εργαζόμενοι και πολλοί τραυματίες στη διαδικασία αυτού του «έργου»-σκανδάλου, είπε η κα Κωνσταντοπούλου και συνέχισε. «Δεν μπορεί να συζητάμε χωρίς να μιλάμε για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, χωρίς να συζητάμε για τα δικαιώματα των γυναικών εργαζομένων, για το μπούλινγκ στην εργασία. Δεν μπορεί να συζητάμε για τα ζητήματα στην εργασία, χωρίς να μιλάμε για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή αμοιβή ή την προστασία του δικαιώματος στην απεργία», είπε η κα Κωνσταντοπούλου.
Σχολιάζοντας την αναφορά Κωνσταντοπούλου για ανασφάλεια στην εργασία, η υπουργός Νίκη Κεραμέως είπε ότι «αυτό ακριβώς συζητάμε. Το εάν οι εργαζόμενοι, που αμείβονται με κατώτατο μισθό και μας παρακολουθούν, θα ξέρουν ή όχι μετά το πέρας αυτής της συζήτησης τελικά πόσα λεφτά θα έχουν κάθε μήνα. Αυτό είναι ζήτημα ασφάλειας, το οποίο είναι μείζονος σημασίας, μαζί και με όλα τα άλλα προφανώς, τα οποία έχουμε συζητήσει κατά καιρούς. Και πάλι εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε» είπε η κα Κεραμέως σημειώνοντας ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Κ. Καραγκούνης «κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας και ασφάλειας. Θα τα συζητήσουμε και αυτά και με αφορμή μια επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία» είπε η κα Κεραμέως.
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης αμφισβήτησε ότι οι κοινωνικοί εταίροι είναι ελεύθεροι να καθίσουν να υπογράψουν, αν το επιθυμούν, μία σύμβαση που θα κινείται πέραν του κατώτατου μισθού: «Γιατί να το κάνουν; Αν το κάνουν οι εργοδοτικοί φορείς, θα δουν τα μέλη τους να τους εγκαταλείπουν, αφού εσείς δεν επεκτείνετε την ισχύ των συμβάσεων, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό αθέμιτο ανταγωνισμό» είπε ο κ. Γιαννούλης καλώντας την κυβέρνηση να μην ρίχνει τον «μουτζούρη» στην αντιπολίτευση: «Πρέπει να το αποφασίσετε ότι πρέπει να κυβερνήσετε, αλλά υπέρ των συμφερόντων των πολλών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.