Οι αμερικανικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά τον ισχυρισμό περί «ανοιχτών συνόρων» που κυκλοφόρησε από διακινητές ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών, καθώς παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού σε μια προσπάθεια να περάσουν στις ΗΠΑ πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου τα τελευταία 24ωρα δείχνουν μετανάστες από Βενεζουέλα, Κολομβία και Εκουαδόρ να προσπαθούν με βαλίτσες στα χέρια να διασχίσουν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με τις οικογένειες τους, θυμίζοντας τις εικόνες του Φεβρουαρίου 2023 όταν εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν μετά από ψευδείς πληροφορίες σε πύλη των συνόρων στο Ελ Πάσο.
Η διαχείριση των συνόρων αποτελεί ήδη κεντρικό θέμα πολιτικής συζήτησης, με τον Τραμπ να υπόσχεται ριζικές αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο, έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα απελάσεων στην ιστορία. Προτίθεται να ακυρώσει την πολιτική «catch-and-release», να επαναφέρει το πρόγραμμα «Παραμείνετε στο Μεξικό» και να τερματίσει το δικαίωμα της αυτόματης υπηκοότητας λόγω γέννησης. Ανώνυμες πηγές των Τελωνείων και της Προστασίας Συνόρων (CBP) αναφέρουν ότι αναμένονται εκτελεστικές εντολές για τη μετανάστευση μέσα σε 24 ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ.
Οι φήμες για αλλαγές στη μετανάστευση έχουν προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους μετανάστες που αναζητούν άσυλο όσο και στους Αμερικανούς πολίτες.
Η θητεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν που φτάνει στο τέλος της, χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από προκλήσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση, όπως οι πρωτοφανείς αριθμοί μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Η διοίκηση Μπάιντεν εξέδωσε αριθμό-ρεκόρ θεωρήσεων (visas) και πέτυχε τον υψηλότερο αριθμό πολιτογραφήσεων για προεδρική θητεία μίας περιόδου (3,5 εκατομμύρια άτομα).
Οι Δημοκρατικοί εισήγαγαν εργαλεία όπως η εφαρμογή «CBP One», που επέτρεπε στους μετανάστες να κλείνουν ραντεβού στα συνοριακά σημεία ελέγχου, και δημιούργησε προγράμματα παραχώρησης προσωρινής άδειας εισόδου για υπηκόους από χώρες όπως η Κούβα, η Αϊτή, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα. Επιτάχυνε την έκδοση αδειών εργασίας και εισήγαγε πολιτικές που ωφελούν τόσο τους μετανάστες όσο και την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ.
Παρά τη σημαντική μείωση των παράτυπων διασυνοριακών διελεύσεων (από περισσότερες από 300.000 τον Δεκέμβριο του 2022 σε περίπου 106.000 τον Οκτώβριο του 2024) πολλοί θεώρησαν τα μέτρα της κυβέρνησης ανεπαρκή και καθυστερημένα.
Είναι γεγονός ότι πολλοί μετανάστες μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κατευθυνόμενοι σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο, που ήδη αντιμετώπιζαν ελλείψεις στέγης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου