Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

NOTIA KOPEA: H Bουλή καταψήφισε τον στρατιωτικό νόμο - Παραμένει αποκλεισμένο το κοινοβούλιο


 Οι εξελίξεις είναι δραματικές στη Νότια Κορέα, καθώς αργά το απόγευμα της Τρίτης (3/12), η Βουλή καταψήφισε την επιβολή στρατιωτικού νόμου που κήρυξε νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γιολ. Το κοινοβούλιο με παρόντα 190 από τα 300 μέλη του, ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί την άρση του στρατιωτικού νόμου.

Ο Γου Σον Σικ, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, είπε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έχει καταστεί «άκυρη» αφού η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί την άρση του από την 01:00 (τοπική) τα ξημερώματα Τετάρτης. Ο πρόεδρος απαίτησε από τους στρατιώτες και την αστυνομία να εγκαταλείψουν τον χώρο με τους βουλευτές να επευφημούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο μετά τη 1 π.μ. τοπική ώρα στη Σεούλ, αφού οι νομοθέτες ψήφισαν ομόφωνα να εμποδίσουν το διάταγμα στρατιωτικού νόμου του προέδρου, δεκάδες στρατιώτες που είχαν εισέλθει στο κεντρικό κτήριο του κοινοβουλίου άρχισαν να αποσύρονται, σύμφωνα με την κορεατική εφημερίδα «Chosun Ilbo».

Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν επίσης στρατιώτες να αποχωρούν από το κτήριο. Ορισμένες δυνάμεις εξακολουθούν να περιμένουν εντός του χώρου της Εθνοσυνέλευσης, αν και ορισμένοι φαίνεται να έχουν αφήσει τον εξοπλισμό τους, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι πολίτες που περίμεναν έξω από το κτήριο πανηγύρισαν, όταν ήρθε η είδηση της ψήφου των βουλευτών, με κάποιους να φωνάζουν: «Ζήτω η Δημοκρατία της Κορέας!» και «Γιουν Σουκ Γιολ, παραιτήσου».

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Σύνταγμα ορίζει πως εάν ο Πρόεδρος κηρύξει στρατιωτικό νόμο, πρέπει να το αναφέρει αμέσως στην Εθνοσυνέλευση και εάν υπάρχει έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να αρθεί αμέσως.

Νωρίτερα, η απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, είχε ως αποτέλεσμα την «εγκατάσταση» στρατιωτικών δυνάμεων στη Βουλή.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται, ενώ απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, οι απεργίες και οι συγκεντρώσεις.

Τι ορίζει το διάταγμα

Σύμφωνα με το διάταγμα, όσοι παραβιάσουν τον στρατιωτικό νόμο, μπορεί να συλληφθούν και να τεθούν υπό κράτηση χωρίς ένταλμα.

Το Yonhap μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο σφραγίστηκε και στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στη στέγη του.

Σύμφωνα πάντα με το Yonhap, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν μια πρόταση που υπέβαλε στον πρόεδρο Γιουν ο υπουργός Άμυνας.

Ένα στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι «προετοιμάζονται μέτρα» για τη σταθεροποίηση της αγοράς, εφόσον χρειαστεί.

Το Χρηματιστήριο της Σεούλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει αύριο Τετάρτη.

Κατηγορίες του Προέδρου της χώρας κατά της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, στο διάγγελμά του, ο προεδρος Γιουν δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, που είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ο Γουν είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά μόνο να προσφύγει σε αυτό το μέτρο προκειμένου να εγγυηθεί τη συνταγματική τάξη. Ισχυρίστηκε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει σε ομηρία την κοινοβουλευτική διαδικασία με σκοπό να βυθίσουν τη χώρα σε κρίση.

Ο Γιουν χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο, «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς». Διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του ήταν «αναπόφευκτη».

«Θα αποκαταστήσω την κανονικότητα στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας αυτές τις δυνάμεις που είναι εχθρικές προς το κράτος το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

είπε ότι «η «Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη».

Κατηγόρησε επίσης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι περιέκοψαν «όλους τους προϋπολογισμούς που ήταν βασικής σημασίας για τις προτεραιότητες του έθνους, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας (…) μετατρέποντας τη χώρα σε παράδεισο ναρκωτικών και τόπο χάους για τη δημόσια ασφάλεια».

«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των κομμουνιστικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, για να εξαλείψω τις ποταπές, αντικρατικές, φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις που σκυλεύουν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και για να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη» είπε ο Γουν.

Αποκλεισμένο το κοινοβούλιο

Αμέσως μετά το διάγγελμα ο στρατός ανακοίνωσε ότι μπλοκάρονται όλες οι δραστηριότητες της βουλής ενώ τα ΜΜΕ της χώρας τίθενται υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής διοίκησης.

Το πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί από κλούβες της αστυνομίας.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν αστυνομικούς να συγκρούονται με διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση, ορισμένοι από τους οποίους φαίνεται να προσπαθούν να εισέλθουν στο κτίριο με τις δυνάμεις ασφαλείας να προσπαθούν να τους εμποδίσουν.

Σύμφωνα με πλάνα που μεταδίδονται στ Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δείχνουν οπλισμένους άνδρες που φορούν παραλλγή του νοτιοκρεατικού στρατού να επιχειρούν να μπουν στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις

«Άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα», είπε ο Λι Τζάε-μιουνγκ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Η οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα. Συμπολίτες μου, σας παρακαλώ, ελάτε στην Εθνοσυνέλευση», είπε στην έκκληση που απηύθυνε μέσω του διαδικτίου.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Οι ξένες κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιδρούν στην κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Η κινεζική πρεσβεία στην Κορέα κάλεσε τους Κινέζους πολίτες στη χώρα να παραμείνουν ψύχραιμοι και να δώσουν προσοχή στις πολιτικές αλλαγές. Τους ζήτησε «να είναι σε ετοιμότητα για την ασφάλειά τους, να μειώσουν τις περιττές εξόδους και να εκφράζουν πολιτικές απόψεις με προσοχή».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την Τρίτη μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις