Η ξηρά της Αφρικής διασπάται σταδιακά λόγω των τεκτονικών μετατοπίσεων που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενός νέου ωκεανού σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό το φαινόμενο αντανακλά τους αρχαίους γεωλογικούς μετασχηματισμούς της Γης, όπως η διάλυση της Παγγαίας πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια.
Απολιθώματα, συμπεριλαμβανομένου του προϊστορικού Cynognathus (Κυνόγναθου) που βρέθηκε τόσο στην Αφρική όσο και στη Νότια Αμερική, είναι μια ένδειξη ότι οι δύο ήπειροι ήταν κάποτε συνδεδεμένες.
Ο διαχωρισμός των δύο ηπείρων οφείλεται στο Ανατολικό Αφρικανικό Σύστημα Ρηγμάτων, που διατρέχει την Κένυα, την Τανζανία και την Αιθιοπία και το οποίο, τώρα, φαίνεται να διασπά σταδιακά και την αφρικανική ήπειρο.
Τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια, ένα από τα ρήγματα διευρύνθηκε δημιουργώντας δύο διακριτές πλάκες: τη Νουβική πλάκα στα δυτικά και τη Σομαλική πλάκα στα ανατολικά.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο το ρήγμα μεταξύ των δύο τεκτονικών πλακών βαθαίνει, τόσο το νερό θα πλημμυρίζει το σημείο σχηματίζοντας έτσι έναν νέο ωκεανό μεταξύ των δύο χερσαίων μαζών.
Στο μικροσκόπιο οι γεωλογικές αλλαγές
Ο γεωλόγος David Adele σημειώνει πως το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής έχει πλούσια ιστορία τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας. Αν και οι επιφανειακές μετατοπίσεις είναι περιορισμένες, οι βαθιές υπόγειες δυνάμεις δημιουργούν «αδυναμίες» που θα μπορούσαν τελικά να φτάσουν στην επιφάνεια.
Ο ερευνητής Stephen Hicks υποστηρίζει ότι ο σχηματισμός ενός σημαντικού ρήγματος στην κοιλάδα της Κένυας μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με την τεκτονική δραστηριότητα αλλά στη διάβρωση του εδάφους από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Η Lucía Pérez Díaz, από την άλλη, υποστηρίζει ότι οι κινήσεις του ρήγματος μάλλον σχετίζονται με υποκείμενα ρήγματα.
Η ακριβής αιτία ακόμη διερευνάται.
Πώς θα αλλάξει το τοπίο της Αφρικής
Σύμφωνα με το National Geographic, το μέλλον της Αφρικής θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου όγκου ξηράς, καθώς η πλάκα της Σομαλίας απομακρύνεται από τη Νουβική πλάκα, δημιουργώντας πιθανώς μια ξηρά παρόμοια με τη Μαδαγασκάρη.
Και μπορεί αυτός ο μετασχηματισμός να ολοκληρωθεί ύστερα από εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής θα συνεχίσει να ιντριγκάρει τους γεωλόγους, προσφέροντας την ευκαιρία να μελετηθεί η συνεχώς εξελισσόμενη γεωγραφία της Γης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.