Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Nέα επίθεση στην Συρία και θανατηφόρο περιστατικό στη δυτική όχθη


 Νεκροί σε Ράφα και Χαν Γιούνις – Ο ΟΗΕ ψήφισε για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Sτόχος των Ισραηλινών έγιναν εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων του πρώην προέδρου της Συρίας Άσαντ στις παραθαλάσσιες επαρχίες Λαττάκεια και Ταρτούς, ανέφερε χθες  το βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές» με στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις», συμπεριλαμβανομένων «του λιμανιού της Λαττάκειας» και αποθηκών στη γειτονική Ταρτούς, σημείωσε η ΜΚΟ, εξηγώντας πως «ισραηλινά μαχητικά συνεχίζουν να καταστρέφουν ό,τι απομένει από το συριακό στρατιωτικό οπλοστάσιο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα μετά την πτώση του παλιού καθεστώτος».

Νεκρός 12χρονος στη Δυτική Όχθη

Την ίδια στιγμή, ένοπλος άνοιξε πυρ αργά το βράδυ χθες Τετάρτη εναντίον ισραηλινού λεωφορείου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους δωδεκάχρονο παιδί, που αρχικά ανακοινώθηκε πως νοσηλευόταν «σε κρίσιμη κατάσταση» από τον ισραηλινό στρατό και ισραηλινή υπηρεσία άμεσης βοήθειας, προτού νοσοκομείο ανακοινώσει πως υπέκυψε.

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 23:30, νότια της Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στο έδαφος του Ισραήλ και αυτό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας Magen David Adom, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε πως παρέλαβε τέσσερις τραυματίες, ανάμεσά τους 12χρονο παιδί «σοβαρά τραυματισμένο από σφαίρες».

Το αγόρι εισήχθη στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ «σε κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με τη δομή υγείας, που κατόπιν έκανε γνωστό ότι οι γιατροί δεν μπόρεσαν να το σώσουν παρά τις εντατικές προσπάθειές τους και διαπίστωσαν επίσημα τον θάνατό του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης Times of Israel.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας καταδιώκουν τον τρομοκράτη», εγκατέστησαν «οδοφράγματα» και «περικύκλωσαν την περιοχή της Βηθλεέμ», σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Νεκροί σε Ράφα και Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε δυο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ανθρώπων που φρουρούσαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας χθες Πέμπτη, έκαναν γνωστό εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν —αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση— στον πρώτο βομβαρδισμό και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας εξέφρασαν την ανησυχία πως ο απολογισμός των θυμάτων του ενός βομβαρδισμού, στη Ράφα, πάνω στα σύνορα του πολιορκημένου παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, θα αυξηθεί.

Στην κοντινή Χαν Γιούνις, δεύτερη ομάδα που φρουρούσε φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας έγινε επίσης στόχος αεροπορικού πλήγματος με νεκρούς και τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες για τους βομβαρδισμούς ως αυτό το στάδιο.

Συμμορίες έχουν λεηλατήσει επανειλημμένα φορτηγά με βοήθεια μετά την είσοδό τους στον θύλακο, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ωθώντας τη Χαμάς να σχηματίσει ειδική δύναμη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η δύναμη αυτή σκότωσε τουλάχιστον 24 κακοποιούς καθώς έκαναν πλιάτσικο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και τραυματιοφορείς.

Στο μεταξύ στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον κατοικίας, με τον απολογισμό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να φθάνει τους τουλάχιστον 14 νεκρούς.

Η Χαμάς λέει πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 700 αστυνομικούς που φρουρούσαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στον θύλακο την 7η Οκτωβρίου 2023.

Οι βομβαρδισμοί καταγράφτηκαν λίγη ώρα μετά την έγκριση με μεγάλη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίσματος το οποίο καλεί να κηρυχθεί άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν χωρίς όρους όλοι οι όμηροι.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 158 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ, ο βασικός σύμμαχός τους σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ, και άλλες επτά χώρες τάχθηκαν κατά. Δεκατρείς χώρες απείχαν.

Αν και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά από νομική σκοπιά, θεωρείται πως έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις