Μήπως καταστρέφετε τη γεύση στις ντομάτες σας χωρίς καν να το καταλαβαίνετε; Ένας λάτρης του καλού φαγητού προειδοποιεί ότι οι περισσότεροι τις αποθηκεύουν με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να χαλάνε και να γίνονται άνοστες.
Το λάθος στην αποθήκευση που χαλάει τη γεύση στις ντομάτες
Παρά την οικεία γεύση τους, οι ντομάτες έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Πρώτα, υπήρχε η διαμάχη αν είναι φρούτο ή λαχανικό και τώρα αποδεικνύεται ότι μπορεί να καταστρέφουμε τη γεύση τους λόγω ενός συνηθισμένου λάθους.
Ο foodie Pete, γνωστός και ως Early Pete στο TikTok, μοιράζεται συμβουλές μαγειρικής και συνταγές με τους πάνω από 504.000 ακόλουθούς του. Σε ένα πρόσφατο viral βίντεο, είπε ότι είναι «σχεδόν εγγυημένο» ότι όλοι αποθηκεύουμε τις ντομάτες λάθος, με αποτέλεσμα να χαλάει η γεύση τους.
«Οι ντομάτες περιέχουν ένα ένζυμο που αντιδρά στις χαμηλές θερμοκρασίες», είπε. «Αυτό προκαλεί τη διάσπαση των κυτταρικών μεμβρανών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πολύ λιγότερο επιθυμητή, μουσκεμένη και άνοστη ντομάτα. Στην πραγματικότητα, για να αποκτήσετε την καλύτερη γεύση ντομάτας, θα πρέπει να την αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου».
Ο Pete πρόσθεσε ότι αν η ντομάτα σας αρχίζει να χαλάει, τότε μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της, βάζοντάς την στο ψυγείο. Ωστόσο, συμβούλεψε να την αφήσετε να «γυρίσει σε θερμοκρασία δωματίου» πριν τη χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα.
Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε τις ντομάτες σε χαμηλές θερμοκρασίες
Σύμφωνα με το BBC Science, ο Pete δεν έχει άδικο. Μια μελέτη του 2016 από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η ψύξη της ντομάτας για μια εβδομάδα μείωσε τη «δραστηριότητα των γονιδίων που κωδικοποιούν τα ένζυμα που απαιτούνται για τη σύνθεση των χημικών ουσιών γεύσης και αρώματος γνωστών ως “πτητικές ενώσεις”». Αυτό είναι αυτό που δίνει στις ντομάτες μια πιο σύνθετη και γλυκιά γεύση.
«Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι ντομάτες που αποθηκεύονται στους 4˚C παρουσίασαν δραματική μείωση στις συγκεντρώσεις των πτητικών ενώσεων. Μετά από 30 ημέρες αποθήκευσης σε αυτή τη θερμοκρασία, διαπίστωσαν ότι η συνολική συγκέντρωση είχε μειωθεί κατά 66%», αναφέρει το Compound Interest.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η αποθήκευση σε χαμηλή θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για το άρωμά τους, ενώ αντίθετα, η αποθήκευση στους 20˚C είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής πτητικών ενώσεων.
Τα σχόλια στο διαδίκτυο
Πλήθος μπερδεμένων χρηστών στα social media κατέκλυσαν την ενότητα σχολίων για να μοιραστούν τις σκέψεις τους, με πολλούς να παραδέχονται ότι έχουν κάνει το λάθος με τις ντομάτες. «Υποθέτω ότι έχω χρησιμοποιήσει διαλυμένες από ένζυμα ντομάτες σε όλη μου τη ζωή», έγραψε ένας χρήστης. Άλλοι επέμεναν ότι θα συνεχίσουν να αποθηκεύουν τις ντομάτες στο ψυγείο, αλλιώς θα χαλάσουν πριν προλάβουν να τις καταναλώσουν όλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου