Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα αποθέματα νερού μετά τις βροχές που σημειώθηκαν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για «να ξέρουμε αν ξεπεράσαμε τα φαινόμενα ανομβρίας».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, ήδη από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν τα αποθέματα νερού στη λίμνη Μόρνου, από την οποία υδροδοτείται η Αττική και για την οποία το καλοκαίρι είχε σημάνει συναγερμός λόγω της ανομβρίας που επικράτησε την περασμένη, αλλά και τη φετινή χρονιά.
Μέχρι στιγμής «ο Οκτώβρης ήταν ένας αρκετά ξηρός μήνας. Τα σημαντικά ύψη βροχής άρχισαν να πέφτουν στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και μάλιστα στο μήνα που διανύουμε ο όγκος νερού που έπεσε ήταν παραπάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».
«Νωρίς για να ξέρουμε αν ξεπεράσαμε την ξηρασία»
Αισιοδοξία επικρατεί για τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο σε ανατολική Θεσσαλία, Χαλκιδική και Αττική, ωστόσο όπως διευκρινίζει ο κ. Λαγουβάρδος, είναι ακόμη πολύ νωρίς «για να εκτιμήσουμε αν ξεπεράσαμε τα φαινόμενα ανομβρίας».
Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι στις Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη το πρόβλημα της ξηρασίας εξακολουθεί να μαστίζει τις περιοχές αυτές.
Πάντως, όπως σημειώνει ο ίδιος, τα σημαντικά ύψη βροχής δεν μεταφράζονται γραμμικά σε αύξηση των αποθεμάτων νερού και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
«Στη Ρόδο για παράδειγμα, που σημειώθηκαν ισχυρότατες καταιγίδες στην “κακοκαιρία Bora” και είδαμε εντυπωσιακά ύψη βροχής, τα οποία έφτασαν τα 341 χιλιοστά, το νερό κατέληξε στη θάλασσα» εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Συμπληρώνει δε, πως για να μπορέσει να απορροφηθεί το νερό χρειάζονται πιο ήπιες και με μεγαλύτερη διάρκεια βροχοπτώσεις.
Σημαντικό ρόλο, όμως, αναμένεται να διαδραματίσουν και οι χιονοπτώσεις που αναμένονται και ήδη έχουν αρχίσει να σημειώνονται στα ορεινά της χώρας.
Τι «λένε» οι αριθμοί - Το παράδειγμα της Αττικής;
Ποια είναι τα δεδομένα που καταγράφονται, σχετικά με τα αποθέματα νερού;
Αν λάβει κανείς υπόψιν, τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ που αφορούν τους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική, την 1η Νοεμβρίου ο ταμιευτήρας του Ευήνου συγκέντρωνε 39.103.000 κυβικά νερού, του Μαραθώνα 25.689.000, του Μόρνου 276.574.000 και της Υλίκης 251.010.000.
Συνολικά, δηλαδή 592.376.000 κυβικά νερού.
Την ίδια περίοδο το 2023 τα συνολικά αποθέματα ανέρχονταν σε 899.032.000 κυβικά νερού.
Ποια είναι η εικόνα των ταμιευτήρων ένα μήνα μετά, τον Δεκέμβριο του 2024;
Καλύτερη είναι η εικόνα του ταμιευτήρα του Ευήνου που μέχρι και την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου του 2024 συγκέντρωνε 53.166.000 κυβικά νερού, ενώ στον ταμιευτήρα του Μαραθώνα συγκεντρώνονται 25.375.000 κυβικά νερού, στου Μόρνου 266.365.000 και στης Υλίκης 240.831.000 κυβικά νερού. Έτσι, τα συνολικά αποθέματα ανέρχονται σε 585.737.000 κυβικά νερού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.