Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Maidan 2.0: Πως απέτυχε η Δύση να κάνει την Γεωργία δεύτερη Ουκρανία / Αυτά γράφουν στην Ρωσία


 Οι επί μήνες διαμαρτυρίες στη Γεωργία και οι δυτικές πιέσεις στο κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο δεν είχαν απολύτως κανένα αποτέλεσμα, με τον νέο πρόεδρο, να ορκίζεται στις 29 Δεκεμβρίου και τους διαδηλωτές να διαλύονται ειρηνικά στην Τιφλίδα.

Πώς απέτυχε η απόπειρα Maidan 2.0, όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι;

  • Η πρώην πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ζήτησε νέες βουλευτικές εκλογές, κατηγορώντας το κόμμα του Γεωργιανού Όνειρου ότι νοθεύει τις εκλογές του Οκτωβρίου. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας (CEC) απέρριψε τους ισχυρισμούς της ως «αβάσιμους» και «πολιτικά υποκινούμενους» στις 24 Δεκεμβρίου.
  • Η φιλοδυτική Ζουραμπισβίλι είναι υπέρ της ΕΕ, γεννημένη στην Γαλλία πολιτικός, ευθυγραμμισμένη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), το οποίο στα τέλη Νοεμβρίου ζήτησε την επανάληψη των εκλογών στην Γεωργία υπό διεθνή εποπτεία παρά το γεγονός ότι οι εκλογές είχαν διεξαχθεί παρουσία διεθνών παρατηρητών.
  • Η στάση του ΕΚ οδήγησε το Γεωργιανό Όνειρο να αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ έως το 2028, τις οποίες η υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολίτευση χρησιμοποίησε για να πυροδοτήσει διαμαρτυρίες.
  • Τέσσερα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης που μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο από τον Οκτώβριο οργάνωσαν μια διαμαρτυρία ενός μήνα στην Τιφλίδα.
  • Έξι ευρωβουλευτές από την Πολωνία, την Λιθουανία και την Γαλλία ενώθηκαν με τους διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ και συναντήθηκαν με την Ζουραμπισβίλι την παραμονή των προεδρικών εκλογών στην Γεωργία, πυροδοτώντας κατηγορίες για εξωτερική παρέμβαση.
  • Στις 27 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον ιδρυτή του Γεωργιανού Ονείρου Bidzina Ivanishvili, κατηγορώντας τον ότι κατευθύνει τηn Γεωργία προς τη Ρωσία και μακριά από τη Δύση.

Επηρέασαν όλα αυτά την προεδρική ψηφοφορία;

  • Όχι. Ο υποψήφιος του Γεωργιανού Ονείρου Μιχαήλ Καβελασβίλι εξελέγη από 300μελές Σώμα Εκλεκτόρων στις 14 Δεκεμβρίου.
  • Η απερχόμενη πρόεδρος αρνήθηκε να παραχωρήσει την θέση της, πυροδοτώντας φόβους για πανεθνικές διαδηλώσεις και διάσπαση της εξουσίας.

Georgian President-elect Mikheil Kavelashvili
epaselect epa11797083 Georgian President-elect Mikheil Kavelashvili (R) takes the oath during the swearing-in ceremony at the parliament in Tbilisi, Georgia, 29 December 2024. Georgian lawmakers elected Kavelashvili as the country’s new president on 14 December in a controversial parliamentary vote that sparked accusations of illegitimacy and protests.  EPA/IRAKLI GEDENIDZE / POOL

Και τώρα;

  • Η ορκωμοσία του Καβελασβίλι πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου καθώς η Ζουραμπισβίλι έφυγε από το προεδρικό μέγαρο παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις να μείνει, δηλώνοντας ότι έπαιρνε την «νομιμότητα» μαζί της.
  • Μετά την ορκωμοσία, ο Καβελασβίλι επιβεβαίωσε την δέσμευση της Γεωργίας για ένταξη στην ΕΕ και ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο υποστηρίζει μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική και πραγματιστικές σχέσεις και με την γειτονική Ρωσία, η οποία είναι, εκτός όλων των άλλων ο βασικός εμπορικός εταίρος της.
  • Η Τιφλίδα εξέφρασε την ετοιμότητά της να επαναφέρει τις σχέσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
  • Η φιλοδυτική αντιπολίτευση υποστηρίζει σθεναρά μια αποφασιστική στροφή προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Sputnik/RT, αρχική photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.