Σήμερα φτιάχνουμε μία όχι τόσο κλασική συνταγή για γαλακτομπούρεκο αλλά παραλλαγή αυτού προσθέτοντας καρύδια, τα οποία όμως ταιριάζουν τέλεια με την βελούδινη κρέμα του γαλακτομπούρεκου. Όπως και να έχει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά τέλειο. Αξίζει τη δοκιμή.
Υλικά
Για τη Κρέμα
1 λίτρο γάλα
70 γρ κορν φλάουρ
2 αυγά
200 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το Σιρόπι
600 γρ ζάχαρη
600 ml νερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
200 γρ καρύδια
Λάδι ή βούτυρο λιωμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Θα φας όλο το ταψί! Γαλακτομπούρεκο – Μπακλαβάς! Τα λόγια περισσεύουν!
Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη κρέμα. Αναμειγνύουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε σε ένα κατσαρολάκι που έχουμε βάλει την ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τις βανίλιες και το ξύσμα. Τέλος, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Συνεχίζουμε με το σιρόπι μας και βράζουμε για 10 λεπτά το νερό με την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού.
Κατόπιν σπάμε τα καρύδια.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ταψί 40 x 27 εκατοστών και τοποθετούμε 3 φύλλα κρούστας και τα λαδώνουμε.
Απλώνουμε στη συνέχεια το 1/3 από τα καρύδια, σκεπάζουμε με ένα φύλλο που έχουμε διπλώσει την μέση και το λαδώνουμε, όπως δείχνει και το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ακόμα 2 φορές, αλλά την τελαυταία φορά σκεπάζουμε με 3 φύλλα και τα λαδώνουμε.
Απλώνουμε την κρύα κρέμα και γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα. Κατόπιν, τις λαδώνουμε και βάζουμε όσο φύλλα έχουν μείνει ανά 2 διπλωμένα στην μέση και λαδώνουμε ενδιάμεσα.
Λαδώνουμε τα τελευταία φύλλα, τα κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις μέχρι το γλυκό μας να ροδίσει.
Όσο το γλυκό μας είναι καυτό το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
Τέλος, αφήνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρουμε.
Το γαλακτομπούρεκο – μπακλαβάς είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε! Από τα νοστιμότερα γλυκά ταψιού.
Ακολουθεί αναλυτικά το βίντεο της συνταγής:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου