Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Ετοιμάζουν φωτοβολταϊκό …Mαμούθ στα σύνορα Αττικής – Bοιωτίας στις πλαγιές Ορους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 Ένα φωτοβολταϊκό …μαμούθ ετοιμάζεται στις Ερυθρές Αττικής, καθώς το μέγεθός του καλύπτει ολόκληρη πόλη!

H συνολική εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού, που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, είναι 300 ΜW (!), ενώ στη διαβούλευση φαίνεται ότι έχει σπάσει σε δύο τμήματα το έργο, παρόλο που ο φορέας είναι προφανέστατα ο ίδιος και έχει τον ίδιο εκπρόσωπο. Πρόκειται για την γερμανική εταιρεία STARVERT ENERGY. Η πρακτική αυτή της “σαλαμοποίησης” έργων έχει κριθεί επανειλημμένα παράνομη από τα δικαστήρια και τη διοίκηση”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση στα social media η “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων”.

Μάλιστα, στην ίδια ακριβώς περιοχή σχεδιάζεται ακόμη ένας φωτοβολταϊκός σταθμός 60 ΜW, ο οποίος στις 6/11/24 έλαβε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΔΑ Ρ8ΑΜΟΡ1Κ-Χ4Η). Και τα τρία φωτοβολταϊκά συνοδεύονται από βιομηχανικού τύπου μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν τα τρία φωτοβολταϊκά (τα δύο αφορούν το ίδιο έργο) ανέρχεται σε σχεδόν 10.000 στρέμματα! 

Το τραγικό όσο και εξοργιστικό της όλης υπόθεσης, αποτελεί το γεγονός ότι, όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά σχεδιάζονται σε μια έκταση στις πλαγιές του Όρους Πάστρα, η οποία:
 
Είναι δασική, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κοπούν χιλιάδες δέντρα και θάμνοι και το έδαφος να απογυμνωθεί εντελώς. Επίσης, βρίσκεται σε ήδη επιβαρυμένη περιοχή από πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών σε δασικές εκτάσεις, ενώ είναι ακόμα περισσότερο επιβαρυμένη λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς των Δερβενοχωρίων τον Ιούλιο του 2023 που έκαψε έκταση άνω των 100.000 στρεμμάτων.
 
 
Η δημόσια διαβούλευση για τα δύο τμήματα του έργου θα διενεργείται μέχρι τις 24/12/2024 στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο σε αυτούς τους συνδέσμους:
 
Το εν λόγω έργο υπάγεται στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας (Δυτική Αττική) και το Δήμο Τανάγρας (Βοιωτία).
 
Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση της “Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων” :
Ίλιγγο προκαλεί το μέγεθος ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις Ερυθρές Αττικής. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού είναι 300 ΜW (!), ενώ στη διαβούλευση φαίνεται ότι έχει σπάσει σε δύο τμήματα το έργο, παρόλο που ο φορέας είναι προφανέστατα ο ίδιος και έχει τον ίδιο εκπρόσωπο. Πρόκειται για την γερμανική εταιρεία STARVERT ENERGY. Η πρακτική αυτή της “σαλαμοποίησης” έργων έχει κριθεί επανειλημμένα παράνομη από τα δικαστήρια και τη διοίκηση.
Στην ίδια ακριβώς περιοχή σχεδιάζεται ακόμη ένας φωτοβολταϊκός σταθμός 60 ΜW, ο οποίος στις 6/11/24 έλαβε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΔΑ Ρ8ΑΜΟΡ1Κ-Χ4Η). Και τα τρία φωτοβολταϊκά συνοδεύονται από βιομηχανικού τύπου μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν τα τρία φωτοβολταϊκά (τα δύο αφορούν το ίδιο έργο) ανέρχεται σε σχεδόν 10.000 στρέμματα!
Αυτό που είναι τραγικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά σχεδιάζονται σε μια έκταση στις πλαγιές του Όρους Πάστρα, η οποία:
1. Είναι προφανέστατα δασική, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κοπούν χιλιάδες δέντρα και θάμνοι και το έδαφος να απογυμνωθεί εντελώς.
2. Είναι σε μια περιοχή που έχει ήδη επιβαρυνθεί από πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών σε δασικές εκτάσεις.
3. Είναι ακόμα περισσότερο επιβαρυμένη λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς των Δερβενοχωρίων τον Ιούλιο του 2023 που έκαψε έκταση άνω των 100.000 στρεμμάτων.
Η δημόσια διαβούλευση για τα δύο τμήματα του έργου θα διενεργείται μέχρι τις 24/12/2024 στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο σε αυτούς τους συνδέσμους:
Το έργο υπάγεται στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας (Δυτική Αττική) και το Δήμο Τανάγρας (Βοιωτία). Είναι κρίσιμης σημασίας να κατατεθούν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις στη διαβούλευση καθώς και να γνωμοδοτήσουν αρνητικά οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μην προχωρήσει αυτό το καταστροφικό έργο. Όσον αφορά το φωτοβολταϊκό που έλαβε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, μπορεί να γίνει αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ εντός δύο μηνών.
Στο χάρτη βλέπουμε το φωτοβολταϊκό που είναι σε διαβούλευση ως πράσινο πολύγωνο, το δεύτερο φωτοβολταϊκό (που έλαβε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) ως μπλε/γκρι πολύγωνο και ως τρίγωνα εντός των άλλων διάφανων πολυγώνων τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή καθώς και όσες σχεδιάζονται ακόμη. Σε κόκκινο κύκλο είναι οι Ερυθρές.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις