Και ενώ πλησιάζει η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο υπάρχουν ερωτήματα για τις εκπλήξεις που μπορεί να έχει ετοιμάσει το αμερικανικό Βαθύ Κράτος για τον επερχόμενο πρόεδρο. Προκαλεί επίσης εικασίες για το εάν η νίκη του σημαίνει αποδυνάμωση του Βαθέος Κράτους και εάν η εξωτερική στρατηγική της Ουάσιγκτον θα αλλάξει. Τι είναι το […]
Και ενώ πλησιάζει η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο υπάρχουν ερωτήματα για τις εκπλήξεις που μπορεί να έχει ετοιμάσει το αμερικανικό Βαθύ Κράτος για τον επερχόμενο πρόεδρο. Προκαλεί επίσης εικασίες για το εάν η νίκη του σημαίνει αποδυνάμωση του Βαθέος Κράτους και εάν η εξωτερική στρατηγική της Ουάσιγκτον θα αλλάξει.
Τι είναι το Deep State των ΗΠΑ;
Επινοήθηκε τη δεκαετία του 1990, ο όρος έγινε δημοφιλής κατά την πρώτη θητεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα μετά από δηλώσεις διεθνιστών πως υπάρχει «συμπαιγνία» με την Ρωσία, τις οποίες ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απέδωσε σε ένα «βαθύ κράτος». Βαθύ κράτος ονομάζεται γενικά το πολιτικό παρασκήνιο που δείχνει να κυβερνά τις ΗΠΑ εκ μέρους της νέας διεθνιστικής τάξης πραγμάτων.
Το ρωσικό Sputnik εξέτασε διάφορες περιγραφές της έννοιας:
- Ο Δρ. Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς , πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ρίγκαν, έγραψε στον ιστότοπό του ότι το βαθύ κράτος είναι «εδραιωμένο και θεσμοθετημένο» εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έχοντας πολλούς τρόπους χειραγώγησης ή παρεμπόδισης των προσπαθειών του προέδρου.
- Ο αναλυτής της Wall Street Τσαρλς Ορτέλ τόνισε τον ρόλο των υπαλλήλων του βαθέος κράτους εντός ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην συγκάλυψη δραστηριοτήτων των πολιτικών δυναστειών των ΗΠΑ. Εξήγησε πώς οι πληροφοριοδότες συχνά αγνοούνται ή φιμώνονται και πώς εξαφανίζονται τα καταδικαστικά στοιχεία .
- Ο ακτιβιστής του Αμερικανικού Κινήματος Ειρήνης Jan R. Weinberg περιέγραψε το βαθύ κράτος ως οδηγούμενο από ισχυρούς στρατιωτικούς εργολάβους, υποδεικνύοντας ότι το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα κατέχει περισσότερη εξουσία από τον πρόεδρο.
- Το βαθύ κράτος φαίνεται επίσης να διασφαλίζει ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα παραμείνει αμετάβλητη, όπως σημείωσε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στις προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική ηγεσία.
- “Έχω ήδη μιλήσει με τρεις Αμερικανούς προέδρους”, είπε ο Πούτιν σε Γάλλους δημοσιογράφους τον Μάιο του 2017. “Έρχονται και φεύγουν, αλλά η πολιτική παραμένει η ίδια. Ξέρετε γιατί; Λόγω της ισχυρής γραφειοκρατίας. Όταν ένα άτομο εκλέγεται, μπορεί να έχει μερικές ιδέες, τότε άνθρωποι με χαρτοφύλακες έρχονται να τον επισκεφτούν, καλοντυμένοι, με σκούρα κοστούμια… Αυτοί οι άνθρωποι εξηγούν στον πρόεδρο τι να κάνει».
- Η πολιτική επιστήμη σε μεγάλο βαθμό απέχει από την εξέταση του φαινομένου του βαθέος κράτους των ΗΠΑ, αλλά ορισμένοι μελετητές αρχίζουν να διερευνούν το ζήτημα.
- Η Lillie Ferriol Prat , βοηθός έργου/έρευνας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο BRICS του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Durban, στην Νότια Αφρική, ορίζει το βαθύ κράτος ως «ουσιαστικά μια φιλοσοφία όπου τα λίγα κέρδη εις βάρος της πλειοψηφίας, εκφράζονται με διάφορους τρόπους». Ανιχνεύει τις ρίζες της στην ίδρυση του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο εξουσιοδοτήθηκε να τυπώνει χρήματα, ενώ οι συνιδρυτές του, αμερικανικές και ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές δυναστείες, έθεσαν τις βάσεις για την μελλοντική φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
- Η μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συμφωνία Μπρέτον-Γουντς καθιέρωσε το δολάριο ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερο το χρέος τους, να ελέγχουν το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικής εκκαθάρισης και να επιβάλλουν κυρώσεις σε άτομα και έθνη που θεωρούνται «εχθρικά» από την ελίτ των ΗΠΑ.
- Δεδομένου ότι η κυριαρχία του δολαρίου εξασφαλίζει τον πλουτισμό της ελίτ των ΗΠΑ (σ.σ. Το χρήμα είναι το μέσο προώθησης των σχεδίων της νέας διεθνιστικής τάξης πραγμάτων, ΟΧΙ ο αυτοσκοπός), φαίνεται ότι ένας από τους ρόλους του βαθέος κράτους ήταν από καιρό η διατήρηση αυτής της ηγεμονίας. «Ωστόσο, η απληστία οδηγεί σε ανισορροπία και η ολοένα αυξανόμενη απληστία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συστημική κατάρρευση με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Ferriol Prat.
- Επιπλέον, η εργαλειοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ και οι πρόσφατες απόπειρες κατάσχεσης παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ωθούν ορισμένους παγκόσμιους παίκτες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις έναντι του δολαρίου και του δυτικοκεντρικού συστήματος εκκαθάρισης που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
- Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος φιλόσοφος Alexander Dugin κήρυξε πρόσφατα το τέλος του φιλελευθερισμού και «τον ευρύτερο κύκλο της δυτικής αποικιακής κυριαρχίας που ξεκίνησε με την Εποχή της Εξερεύνησης». Προφανώς, το βαθύ κράτος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τώρα ένα οδυνηρό δίλημμα: να ενισχύσει τις καταστροφικές του πολιτικές, να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ή να γίνει λείψανο του παρελθόντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.