Δημογραφικό, στεγαστική κρίση, ιδιωτικό χρέος, είναι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε εμφατικά ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
«Απαιτείται σήμερα, όχι αύριο, να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές όπως κίνητρα για την αύξηση του ρυθμού των γεννήσεων και όχι για την εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Χρειαζόμαστε περισσότερους Έλληνες και όχι περισσότερα TESLA», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης.
Αναφερόμενος στην στεγαστική κρίση, ο κ. Φωτόπουλος παρατήρησε ότι οι Έλληνες έχουν φτάσει σε σημείο να αποποιούνται την κληρονομιά από τους γονείς τους διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις επιβαρύνσεις. «Ακόμα αντηχούν στα αυτιά μας τα πρώτα χρόνια των μνημονίων από διάφορα φερέφωνα των δανειστών, οι φιλιππικοί για τους υποανάπτυκτους Έλληνες, οι οποίοι είχαν δήθεν μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους», είπε ο κ. Φωτόπουλος και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες είχαν μάθει να επενδύουν στην ακίνητη περιουσία, καθώς θεωρούν τον εαυτό τους και είναι ιδιοκτήτες αυτής της χώρας, δεν είναι φιλοξενούμενοι. Μετά από λίγο νιώσαμε το «τσουνάμι» των επιβαρύνσεων στα ακίνητα και τον κατακρημνισμό της αξίας της ιδιωτικής περιουσίας με αποτέλεσμα οι Έλληνες να ξεπουλάνε όσο όσο τα σπίτια τους και το φαινόμενο οι κληρονόμοι να αποποιούνται τους κληρονομούμενους γονείς τους. Μετά από 14 χρόνια θα περίμενε κανείς, παράδειγμα στην πρόσφατη κωδικοποίηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, να εξαιρεθούν τα ακίνητα από το Φ.Π.Α, Αντ’ αυτού όμως η ελληνική φορολογική διοίκηση με σκληρότητα όπως πάντα συνεχίζει να επιβάλλει Φ.Π.Α στα ακίνητα και την ίδια στιγμή στις μεταβατικές διατάξεις δίνει το δικαίωμα σε τεχνικές επιχειρήσεις να αιτούνται την εξαίρεση του Φ.Π.Α. λες και δεν έχουμε αρκετή γραφειοκρατία, λες και χρειαζόμαστε επιπλέον διαδικασίες».
Για το ιδιωτικό χρέος, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πόσο πετυχημένο θεωρεί το έργο της στην οικονομία, όταν οι πολίτες της οφείλουν σε δημόσιο, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και χρηματοδοτικούς φορείς όπως είναι οι τράπεζες και οι services. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν ότι β΄ τρίμηνο του 2024 το σύνολο του ιδιωτικού χρέους ανέρχεται στα 376,6 δισ. ευρώ, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να διαμορφώνονται στα 225,6 δισ. ευρώ έναντι 372,9 δισ. ευρώ και 223 δισ. ευρώ αντίστοιχα για την προηγούμενη χρονιά.
Ο κ. Φωτόπουλος σχολίασε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, όταν μιλάει το ΠΑΣΟΚ για υπερφορολόγηση των κερδών των τραπεζών. Το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε κυβερνήσεις που νομοθέτησαν την αναβαλλόμενη φορολογία. Ο αναβαλλόμενος φόρος αυτή των τραπεζών, αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 12,1 δις ευρώ. Με την πρότασή του το ΠΑΣΟΚ προσδοκά 200 εκατομμύρια. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες χρεώνουν υπέρογκες προμήθειες, ότι έχουν τεράστια διαφορά στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων και ότι δεν δίνουν δάνεια. Ας εισπράξουμε μέρος από τα 12,1 δις και συνέχεια συζητάμε για τα υπόλοιπα», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.