Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Kαζακστάν: Τα τελευταία λόγια της αεροσυνοδού πριν από τη συντριβή του αεροπλάνου – «Όλα θα πάνε καλά»

 


Η ημέρα των Χριστουγέννων του 2025 σημαδεύτηκε από μια ανείπωτη τραγωδία, όταν η πτήση 8243 της Azerbaijan Airlines κατερρίφθη -σύμφωνα με τις ενδείξεις- από πύραυλο στην περιοχή της Ρωσίας, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τον εναέριο χώρο της χώρας και να προσγειωθεί στο Ακτάου του Καζακστάν.

Ο πιλότος Ιγκόρ Κσνιάκιν και ο συγκυβερνήτης Αλεξάντρ Καλιανίνοφ, προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, με 67 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα. Οι τελευταίες στιγμές των επιβατών, οι προσπάθειες των πιλότων και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων βγαίνουν τώρα στο φως της δημοσιότητας και συγκινούν.


Η ηρωίδα αεροσυνοδός και τα τελευταία λόγια της

Η επικεφαλής αεροσυνοδός Χοκούμα Αλίγιεβα έχει χαρακτηριστεί ως ηρωίδα για την ψυχραιμία που έδειξε τις τελευταίες στιγμές πριν από τη συντριβή.

Καθώς το αεροπλάνο υπέστη σοβαρή ζημιά από τις εκρήξεις που ακούστηκαν εξωτερικά πάνω από τη Ρωσία, η Αλίγιεβα προσπάθησε να καθησυχάσει τους επιβάτες. Στο ηχητικό που έχει κυκλοφορήσει, ακούγεται να λέει «Όλα θα πάνε καλά», καθώς οι επιβάτες αναστατωμένοι κοίταζαν γύρω τους, αντιλαμβανόμενοι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την πτήση.

Η οικογένεια της Χοκούμα Αλίγιεβα εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια της, αποκαλώντας την «χαρούμενη» και «γεμάτη ζωή» γυναίκα που πάντα τους ενθάρρυνε να είναι υπερήφανοι για εκείνη.


Παρά το γεγονός ότι οι αεροσυνοδοί είναι συχνά τα πρόσωπα που καλούνται να προσφέρουν ανακούφιση και καθοδήγηση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η Χοκούμα Αλιγιέβα ανέλαβε να εμψυχώσει τους επιβάτες με την ηρεμία της μέχρι το τέλος.

Η τραγωδία της πτήσης 8243 έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και έχει φέρει στην επιφάνεια την ηρωική συμπεριφορά ενός ανθρώπου, που προτίμησε να παρηγορήσει τους ανθρώπους γύρω της παρά να σκεφτεί τη δική της ασφάλεια.

Έρευνες του Αζερμπαϊτζάν

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε αμέσως ότι είχε ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Ρασάντ Ναμπίγιεφ, «με βάση τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων και τις μαρτυρίες των επιζώντων, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση».

Η «εξωτερική παρέμβαση» φέρεται να αναφέρεται στην εκτόξευση πυραύλου που πιθανόν να κατέρριψε το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με επιζώντες της τραγωδίας, ακούστηκαν «τρεις εκρήξεις» κατά τη διάρκεια της πτήσης πάνω από τη Γκρόζνι της Ρωσίας, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος.

Αναφορές επιβεβαίωσαν ότι το αεροπλάνο έφερε σοβαρές ζημιές από θραύσματα, οι οποίες συνάδουν με την εκτόξευση πυραύλων. Ο Ναμπίγιεφ προειδοποίησε επίσης ότι είναι «απαραίτητο να εξακριβώσουμε ποιο όπλο χρησιμοποιήθηκε» για την κατάρριψη.

Μαρτυρίες από επιζώντες
Οι επιζώντες από το αεροπλάνο, όπως ο Ζουλφούγκαρ Ασάντοβ, περιέγραψαν τα τελευταία δραματικά λεπτά της πτήσης. Ο Ασάντοβ, που αρχικά πίστεψε ότι είχε πεθάνει στην συντριβή, δήλωσε: «Με χτύπησε ένα θραύσμα στο χέρι από την πρόσκρουση που συνέβη εξωτερικά».

Παρά τη σοβαρή πληγή του δεν έχασε το κουράγιο του, ενώ με τη βοήθεια ενός συναδέλφου του έδεσε το τραύμα με μια πετσέτα. «Συνεχίσαμε την πτήση», είπε, ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό της καμπίνας γινόταν όλο και πιο χαοτική καθώς οι επιβάτες αναζητούσαν έναν τρόπο να διαχειριστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο ίδιος ο Ασάντοβ ανέφερε ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους είχαν επιχειρήσει να προσγειώσουν το αεροπλάνο στην πόλη Γκρόζνι λόγω ενός «μηχανικού προβλήματος», αλλά, εν τέλει, συνέχισαν την πορεία τους προς την Καζακστάν για να προστατεύσουν τη ζωή των επιβατών.

Επίθεση με πύραυλο

Η σύγκρουση επιβεβαιώθηκε από τα δεδομένα και τις εικόνες που ελήφθησαν από το σημείο της συντριβής. Ένα βίντεο δείχνει διασώστες να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του αεροπλάνου, με μερικούς επιβάτες να είναι ακόμη ζωντανοί.


Τα δεδομένα δείχνουν ότι το αεροπλάνο έκανε μια αναγκαστική προσγείωση περίπου τρία χιλιόμετρα από την πόλη Ακτάου, στον Κασπία Θάλασσα, ενώ το πλήρωμα είχε στείλει σήμα κινδύνου σε ύψος 2.125 ποδιών.

Ωστόσο, η πραγματική αιτία της συντριβής παραμένει ασαφής και η έρευνα συνεχίζεται, καθώς οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν εξετάζουν διάφορες εκδοχές, περιλαμβανομένων των τεχνικών προβλημάτων του αεροσκάφους και της πιθανής επίθεσης από ρωσικές δυνάμεις.

Αντίκτυπος στη Ρωσία

Η Ρωσία, η οποία αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές διεθνείς αντιδράσεις, φέρεται να έχει καταρρίψει το αεροπλάνο κατά λάθος, θεωρώντας το ως ύποπτο ουκρανικό drone.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.