Στο πρόσωπο του 26χρονου Λουίτζι Μαντζιόνε που σκότωσε εν ψυχρώ τον CEO της UnitedHealthcare Μπράιαν Τόμσον στο Μανχάταν, οι γυναίκες βλέπουν έναν «καυτό δολοφόνο» (hot assassin) και ο υπόλοιπος κόσμος έναν «Αμερικανό ήρωα (american hero). Έφτασαν να μαζεύουν μέχρι και χρήματα για να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα του δολοφόνου του Μπράιαν Τόμπσον. Στη Νέα Υόρκη, όπου διαπράχθηκε ο φόνος, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε τοίχους αφίσες με τη λεζάντα «καταζητούμενος» και φωτογραφίες επικεφαλής εταιρειών.
Sites πωλούν προϊόντα εμπνευσμένα από την πράξη του Μαντζιόνε, όπως φούτερ και ποτήρια, αλλά και καπέλα με την επιγραφή «κυνηγός CEΟ».
Πολλοί πωλούν μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Μαντζιόνε και μηνύματα όπως «Ελευθερώστε τον Λουίτζι» ή «Σε αυτό το σπίτι ο Λουίτζι Μαντζιόνε είναι ένας ήρωας, τελεία».
Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε η φωτογραφία του 26χρονου μέχρι και μετά τη σύλληψή του, πρώτο θέμα συζήτησης έχει γίνει η εξωτερική του εμφάνιση, παρά ο φόνος του CEO της UnitedHealthcare, Μπράιαν Τόμσον.
Οι φωτογραφίες του υπάρχουν παντού. Στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στα social media.
Και δεν μιλάμε μόνο για τις φωτογραφίες του με την πορτοκαλί φόρμα από την κράτησή του σε αστυνομικό τμήμα στην Altoona της Πενσιλβάνια αλλά και παλιότερες φωτογραφίες του με σακάκι και πουκάμισο ή να κάνει πεζοπορία χωρίς μπλούζα στους λόφους.
Ξυρισμένος, με σγουρά μαλλιά και συχνά με ένα λαμπερό και κατάλευκο χαμόγελο. Καμία σχέση δηλαδή με τον εξαγριωμένο Λουίτζι όταν πήγαινε στο δικαστήριο της Πενσιλβάνια στη Νέα Υόρκη όπου ωρυόταν και φώναζε προσπαθώντας να αντισταθεί στους αστυνομικούς.
Ακόμα και το προφίλ του στο Tinder έχει βγει στη δημοσιότητα, με περισσότερες φωτογραφίες που έχουν σε πρώτο πλάνο τους καλοσχηματισμένους κοιλιακούς τους. Ένας σχολιαστής παρομοίασε τη ροή των φωτογραφιών με «μια ατελείωτη φωτογράφιση».
Και μαζί με τις φωτογραφίες, ήρθαν και τα σχόλια.
«Αν ο τύπος είναι υγιής, πρέπει να αθωώσετε», ανέφερε ένας σχολιαστής στο X (πρώην Twitter).
«Είναι ακόμα πιο σέξι με τη μάσκα και το πουκάμισο του» αναφέρει ένας άλλος σχολιαστής.
Πράγματι, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να βαφτιστεί ο Μαντζιόνε «καυτός δολοφόνος» και στη συνέχεια να αναδειχθεί σε λαϊκό ήρωα που πήρε θέση ενάντια σε ένα άδικο σύστημα της ασφάλισης υγείας στις ΗΠΑ και του έδωσε ένα μάθημα. Ο Τόμσον από θύμα έγινε σύμβολο του κατεστραμμένου συστήματος υγείας την ώρα που το κίνημα #FreeLuigi γιγαντώνεται.
Από τις 4 Δεκεμβρίου όταν ο Μπράιν Τόμσον, CEO της UnitedHealthcare, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κέντρο του Μανχάταν λίγα βήματα από την είσοδο του Χίλτον όπου θα μιλούσε σε ένα συνέδριο, πολλοί Αμερικανοί εκφράζουν την απογοήτευση και την οργή τους για τη βιομηχανία της ασφάλισης υγείας.
Η UnitedHealth Group είναι η μητρική εταιρεία της UnitedHealthcare, της ασφαλιστικής που διηύθυνε ο Τόμσον. Εκείνα τα πρώτα 24ωρα, οι λιγοστές αναφορές της σοκαρισμένης συζύγου του σε «κάποιες απειλές» που είχαν υπάρξει που πιθανώς να σχετίζονταν με «έλλειψη καλύψεων…» δεν είχαν ερευνηθεί. Πλέον η κατάσταση έχει πάρει άλλες διαστάσεις.
Το μίνι-μανιφέστο του 26χρονου Μαντζιόνι και κυρίως το κύμα υποστήριξης στο πρόσωπό του, διαμορφώνουν ένα κλίμα που δεν μπορεί να προσπεράσει κανείς.
Καθώς οι μέρες προχωρούν, οι αρχικοί ψίθυροι και τα πρώτα σχόλια στο διαδίκτυο ότι ο πανίσχυρος επικεφαλής της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας υγείας στη χώρα «πήγαινε γυρεύοντας» ή «θα το έτρωγε το κεφάλι του», που υπονοούσαν ότι το θύμα δεν είχε καθαρό παρελθόν, έχουν μετατραπεί σε ένα οργισμένο ποτάμι καταγγελιών που αποκαλύπτει την πιο σκοτεινή εικόνα για την κατάσταση στον τομέα της υγείας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η μεγάλη έρευνα που έκανε το αμερικανικό CNN συγκεντρώνοντας τις μαρτυρίες 200 Αμερικανών πολιτών για τις προσωπικές τους ιστορίες, στον αγώνα για την υγεία τους αφήνουν τους αναγνώστες εκτός ΗΠΑ με το στόμα ανοιχτό.
Όλες οι μαρτυρίες κατατείνουν σε ένα συμπέρασμα: Οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρώσει μια τεράστια εξουσία, αλλά δεν προσφέρουν υπηρεσίες στους πελάτες τους. Τους αφήνουν εκτεθειμένους, όταν εκείνοι έχουν πραγματική ανάγκη για βοήθεια.
Ασθενείς που μίλησαν στο CNN, περιγράφουν καθυστερήσεις, άρνηση στην καταβολή χρημάτων, ανεξήγητες χρεώσεις, υψηλό κόστος για κάθε υπηρεσία και φάρμακο, παράλογες απαιτήσεις από ένα σκληρό σύστημα που εξαντλεί ψυχικά τους ασθενείς, ενώ δεν τους καλύπτει για αυτό που προορίζεται: την υγεία τους.
Η κατάσταση αυτή δεν αποκαλύπτει τα προβλήματα των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων στις ΗΠΑ που είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης στην περίθαλψη, αλλά τον Γολγοθά ανθρώπων της μεσαίας τάξης.
Πρόκειται για ανθρώπους που ενώ επί χρόνια μπορεί να πλήρωναν υψηλά ασφάλιστρα καλούνται τελικά να καλύψουν υπέρογκα ιατρικά έξοδα από την τσέπη τους.
H πιο κραυγαλέα ιστορία παραλογισμού στην επαφή με τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας στις ΗΠΑ που αναδεικνύει το CNN είναι αυτή της 26χρονης Ελληνίδας Αρετής Τσουκαλά που ζει στις ΗΠΑ. Κόρη πανεπιστημιακού, με πολύ καλή ασφαλιστική κάλυψη, όπως πίστευε, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα σύστημα που κόντεψε να της στοιχίσει τη ζωή της.
Πριν από τρία χρόνια, η Αρετή διαγνώστηκε με λευχαιμία και τότε άναυδη έμαθε από τον ασφαλιστή της ότι η κάλυψη του φαρμάκου που χρειαζόταν συνοδεύεται από μηνιαία συμμετοχή 13.000 δολαρίων, την οποία δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά.
Στο διαδίκτυο ο κόσμος εκφράζεται ελεύθερα. Κάποιος, απολύτως σοκαριστικά και ταυτόχρονα εντελώς αφοπλιστικά, έγραψε: «Ειλικρινά, δεν εύχομαι σε κανέναν κακό, αλλά όταν ξοδεύεις τόσο πολύ χρόνο και έχεις βγάλει τόσα χρήματα αυξάνοντας τον πόνο της ανθρωπότητας γύρω σου, μου είναι δύσκολο να νιώσω ενσυναίσθηση επειδή πέθανες».
Η οργή δεν σταματά να εκφράζεται γύρω από τη δολοφονία του Τόμσον και το αν ο Μαντζιόνι είναι ήρωας. Στη Νέα Υόρκη έκαναν την εμφάνισή τους αφίσες με την ένδειξη «Καταζητείται για άρνηση ιατρικής περίθαλψης με σκοπό το εταιρικό κέρδος» και τις φωτογραφίες άλλων CEO μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών υγείας.
Ανάλογες αντιδράσεις καταγράφονται σε όλη την Αμερική. Στο Σιάτλ, εμφανίστηκε το μήνυμα που βλέπουμε στην παρακάτω ανάρτηση σε φωτεινή πινακίδα σε αυτοκινητόδρομο.
«Ανέλαβε δράση κατά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υγείας, αυτό έκανε. Είναι ένας γενναίος Ιταλός μάρτυρας. Εδώ, ο Λουίτζι Μαντζιόνι, είναι ένας ήρωας, τέλος της ιστορίας!», έγραψε ένας πολίτης και η ανάρτησή του στην πλατφόρμα X έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια προβολές.
Ένα hashtag στα κοινωνικά δίκτυα, #FreeLuigi δείχνει το εύρος που έχει πάρει το κύμα οργής. Σε ελάχιστο χρόνο στήθηκε λογαριασμός με το όνομα αυτό, κάποιοι τύπωσαν μπλουζάκια ενώ ακόμα και οι συγκρατούμενοι του λένε «το σύστημα είναι σάπιο, αφήστε τον ελεύθερο».
Το Ascociated Press όπως και ο Guardian δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι οι ισχυρισμοί ότι ο 26χρονος συλληφθείς για τη δολοφονία του Τόμσον είναι ένας «ήρωας» δεν μπορούν να προσπεραστούν και αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα στην Αμερική.
Μια χαρακτηριστική αποτύπωση του 26χρονου Λουίτζι Μαντζιόνι είναι αυτή ως Luigi από το διάσημο βιντεοπαιχνίδι Super Mario που μετατρέπεται σε μικρό ήρωα που τρέχει για να σώσει τους Αμερικανούς από το διεφθαρμένο σύστημα των ασφαλιστικών υγείας.
Το φαινόμενο του φωτοστέφανου
Φαινόμενο του φωτοστέφανου, ο επίσημος όρος για την τάση του κοινού να εξισώνει την αθωότητα με την ελκυστικότητα. Το φαινόμενο αναφέρεται στη συνήθεια των ανθρώπων να βαθμολογούν τα ελκυστικά άτομα με μεγαλύτερη επιείκεια από τα μη ελκυστικά, ακόμα κι ένα είναι δολοφόνοι ή δεινοί εκτελεστές.
Μελέτες δείχνουν ότι, ως αποτέλεσμα, οι όμορφοι άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια από αγνώστους, να λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.
Ο Τσαρλς Μάνσον έπαιρνε περίπου 20.000 επιστολές τον χρόνο, μέχρι που πέθανε. Ανάμεσα στις επιστολές αυτές, υπήρχαν και προτάσεις γάμου. Ήταν βιαστής, επικίνδυνος δολοφόνος και οι θαυμάστριες του, χάραζαν ακόμη και το δέρμα τους με το γράμμα Χ.
Ο Τεντ Μπάντι, πανέξυπνος και όμορφος, βίασε και σκότωσε γυναίκες και έπαιρνε τα μέλη τους ως τρόπαια. Ομολόγησε 30 φόνους γυναικών και μικρών κοριτσιών μεταξύ του 1974 και του 1978 αλλά ο πραγματικός αριθμός παραμένει άγνωστος.
Την δεκαετία του ’70, ήταν ο φόβος και ο τρόμος κάθε γυναίκας στην Αμερική. Απαγωγέας, κατά συρροή δολοφόνος, βιαστής αλλά ακόμη και νεκρόφιλος, χαρακτηρίστηκε ως ένα σαδιστικό άτομο που λάμβανε ευχαρίστηση από τον ανθρώπινο πόνο. Κι όμως, στη δίκη του πολλές ήταν εκείνες που εμφανίζονταν στο δικαστήριο με τα μαλλιά τους κάτω, με χωρίστρα στη μέση, φορώντας σκουλαρίκια κρίκους στα αυτιά, θεωρώντας ότι το στυλ τους έμοιαζε με εκείνο των θυμάτων του.
Έμπνευση για ντοκιμαντέρ του Netflix έγινε ο Chris Watts, που σκότωσε πριν από τρία χρόνια την έγκυο γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά και έπειτα έκανε τον ανήξερο.
Η υπόθεση του Watts θυμίζει αρκετά τη δολοφονία της Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά, καθώς όπως και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έτσι και αυτός, εμφανίστηκε ως θύμα. Αρχικά δήλωσε ότι η γυναίκα του και τα παιδιά του είχαν εξαφανιστεί και μάλιστα έκανε έκκληση για στοιχεία.
Όταν τελικά τον «πρόδωσαν» κάμερες ασφαλείας, ομολόγησε τη φρικτή δολοφονία, λέγοντας πως είχε σκοπό να φύγει με την ερωμένη του.
Ο Chris Watts έχει καταδικαστεί σε τρις ισόβια αλλά αυτό δεν εμποδίζει δεκάδες γυναίκες να του στέλνουν ερωτικά γράμματα στις φυλακές.
«Στο βάθος της καρδιάς μου, ξέρω ότι είσαι υπέροχος και αν μου απαντήσεις, θα είμαι η πιο χαρούμενη γυναίκα στον κόσμο» του γράφει μία γυναίκα. «Σε σκέφτομαι και ελπίζω να κάνω τις μέρες σου πιο όμορφες» γράφει μία άλλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου