Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Βαρθολομαίος Kατά Πούτιν και υπέρ κοινής ημέρας εορτασμού του Πάσχα με τους Kαθολικούς / Τι δήλωσε ο NEOTAΞΗΤΗΣ Οικουμενικός Πατριάρχης


 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στην χθεσινή Θεία Λειτουργία, για την εορτή του Αγίου Νικολάου στον Ιερό Ναό στο Τζιβαλί της Πόλεως.

Αναφέρθηκε στον κοινό εορτασμό Πάσχα με τους καθολικούς και εξαπέλυσε «επίθεση» στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μεταξύ άλλων δήλωσε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Ήδη δε με μεγάλη χαρά και εξιδιασμένη τιμή ετοιμαζόμεθα να υποδεχθούμε εκ νέου τον Πάπαν τον προσεχή Μάιον, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνουμε από κοινού με την Εκκλησίαν της Πρεσβυτέρας Ρώμης διά να τιμήσωμεν την σπουδαίαν επέτειον των 1700 ετών από της συγκλήσεως της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου. Ο πανηγυρικός εορτασμός της Συνόδου αυτής, ως αναγνωρισμένης και σεβαστής από ολόκληρον την Χριστιανοσύνην, αποτελεί συγχρόνως και αφορμήν διά κάλεσμα προς όλους εις ενότητα.

Χαιρόμεθα βαθέως, διότι και ο νυν Πάπας έχει τας αυτάς ως και οι άμεσοι προκάτοχοί του, από Παύλου του Ϛ’ εως Βενεδίκτου του ΙϚ’, διαθέσεις διά το μέγα ζήτημα «της των πάντων ενώσεως», υπέρ της οποίας προσεύχεται αδιαλείπτως η Αγία Εκκλησία μας. Καθώς δε κατά το προσεχές έτος η ημερομηνία εορτασμού της εορτών εορτής, του Αγίου Πάσχα, συμπίπτει, τύχη αγαθή, διά την Ανατολικήν και την Δυτικήν Χριστιανοσύνην, θεωρούμε ότι μας δίδεται χρυσή ευκαιρία να καταλήξωμεν εις συμφωνίαν με τον αδελφόν Φραγκίσκον περί της μονίμου καθιερώσεως του εορτασμού του Πάσχα υπό της Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας την αυτήν ημέραν και διά τα επόμενα έτη, συμφώνως μάλιστα προς το Κανόνιον της καθ᾽ ημάς Εκκλησίας. Είμεθα δε αισιόδοξοι ότι και η Αγγλικανική Εκκλησία και αι λοιπαί Προτε-σταντικαί Ομολογίαι ασμένως θα υιοθετήσουν μίαν τοιαύτην συμφωνίαν.”

Σε άλλη σημείο δήλωσε για όσους αντιδρούν:

“H εν λόγω συμφωνία θα αφορά αποκλειστικώς εις το ζήτημα της ημέρας εορτασμού του Πάσχα και όχι ασφαλώς εις συλλειτουργίαν με τους αδελφούς μας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία συλλειτουργία προϋποθέτει την κοινωνίαν μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας, εις την οποίαν, παρά την πρόοδον του θεολογικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα που έχουν συντελεσθή, δεν έχουμε ακόμη φθάσει. Όπως η πλεινότης των Ορθοδόξων Εκκλησιών εορτάζει την επί θύραις μεγάλην Δεσποτικήν εορτήν των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου κατ᾽ έτος, την ίδια δηλαδή ημερομηνία με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όπως οι εν Ελλάδι Ρωμαιοκαθολικές Κοινότητες ακολουθούν το Ορθόδοξον Κανόνιον διά τον προσδιορισμόν του Πάσχα, προκειμένου να το εορτάζουν από κοινού με τους Ορθόδοξους αδελφούς τους, όπως εις Φιλλανδίαν από πολλών ετών η ημερομηνία του Πάσχα είναι κοινή δι᾽ όλους τους Χριστιανούς της χώρας, το αυτό προτείνουμε να θεσμοθετηθή εις παγχριστιανικόν επίπεδον και δη επί τη βάσει του τρόπου καθορισμού του Πάσχα υπό της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Φρονούμεν ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διά να τιμήσωμεν την μνήμην των Πατέρων της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ρύθμισαν και το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα. Είναι πράγματι θλιβερόν 1700 έτη αργότερα να συζητούμε ακόμη για το θέμα αυτό!”

Όπως συμπλήρωσε:

“Δεν νοείται και είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα, εις τας αρχάς του 21ου αιώνος, να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις. Ο Θεός μας είναι Θεός της αγάπης. Και αν ακόμη έγιναν λάθη εις το παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να τα διαιωνίζουμε. Αυτές τις απλές αλλά και συνάμα μεγάλες αλήθειες μας τις εδίδαξε καθ᾽ όλην την μακράν του Πατριαρχείαν ο αοίδιμος μέγας προκάτοχός μας Πατριάρχης Αθηναγόρας. Γι᾽ αυτό και πάντοτε του είμεθα ευγνώμονες. Σήμερα ιδιαιτέρως υπερίπταται η ψυχή του εδώ και συναγάλλεται μαζί μας. Αιωνία αυτού η μνήμη και άληστος!”

Σε σχέση με την Ρωσία:

Το ανύστακτον ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως επεκτείνεται όμως και προς τον πιστόν και σκληρώς δοκιμαζόμενον λαόν της Ουκρανίας, ο οποίος επί σχεδόν τρία έτη βιώνει την φρίκην ενός αποτροπαίου πολέμου από μέρους της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Η επικειμένη εορτή των Χριστουγέννων, η κατ᾽ εξοχήν ημέρα εξαγγελίας της «επί γης ειρήνης», θα πρέπει να κινητοποιήση όλους για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου με δικαία και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία. Προσευχόμεθα αδιαλείπτως υπέρ της ταχείας και πλήρους αποκαταστάσεως της υγείας των τραυματιών και υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θυμάτων και κουφισμού των οικογενειών των τόσον εις την Ουκρανίαν όσον και εις την Ρωσσίαν. Σήμερον δε απευθύνομεν ιδιαιτέρας ικεσίας προς τον εορταζόμενον Άγιον Νικόλαον και υπέρ όλων εκείνων των Ρώσσων κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι υποστηρίζουν τους εν Ουκρανία χειμαζομένους Ορθοδόξους αδελφούς τους και υφίστανται απηνείς διώξεις και φυλακίσεις, επειδή ακριβώς υψώνουν την φωνή τους εναντίον της απανθρώπου πολιτικής του Προέδρου Πούτιν και του αντιχριστιανικού κηρύγματος του Πατριάρχου Κυρίλλου. Είθε το παράδειγμά των να αφυπνίση συνειδήσεις εντός και εκτός της χώρας των.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις