Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

«Πληγή» οι κενές θέσεις εργασίας για τις επιχειρήσεις – H εικόνα σε εστίαση και λιανεμπόριο


 Σε μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις σε αρκετούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια η έλλειψη εργαζομένων.

Οι μη ελκυστικές αμοιβές, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και παράγοντες που σχετίζονται ακόμη και με την επιδοματική πολιτική, αποτελούν ορισμένους από τους σημαντικότερους λόγους στους οποίους αποδίδουν, στελέχη της αγοράς, το γεγονός ότι πολλές θέσεις εργασίας εξακολουθούν να παραμένουν κενές.

Είναι ενδεικτικό ότι σε έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία πάνω από μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, το 41,3% των συμμετεχόντων θεωρεί ως κυριότερο παράγοντα, τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές που παρέχονται στους εργαζόμενους. Σε ποσοστό 36,9%, αποδίδουν το πρόβλημα στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ενώ το 35,4%, στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (35,4%).

Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων, εντείνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν οι ανάγκες παρουσιάζονται αυξημένες λόγω των αφίξεων των τουριστών, ωστόσο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, πολλές επιχειρήσεις πλέον δυσκολεύονται να καλύψουν τις απαραίτητες θέσεις.

Αυξημένος ο αριθμός των κενών θέσεων

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν πως οι κενές οι κενές θέσεις εργασίες το γ' τρίμηνο του 2024 στο σύνολο της οικονομίας ανήλθαν σε 48.813. Λιγότερες από τις 58.941 κενές θέσεις του β' τριμήνου, οι οποίες βεβαίως αφορούσαν στην περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται η τουριστική σεζόν, αυξημένες, ωστόσο, κατά 32,6% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2023. Σημειώνεται πως το αρνητικό ρεκόρ κενών θέσεων, καταγράφηκε το α’ τρίμηνο του 2024, όταν και έφτασαν συνολικά τις 70.826.

Από την ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία καταγράφει τις κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν άμεσα, δηλαδή σε διάστημα έως και τριών μηνών προκύπτει ότι, μετά τον τομέα της εκπαίδευσης, όπου το γ΄ τρίμηνο φτάνουν τις 11.642, οι υψηλότεροι αριθμοί καταγράφονται στον τομέα «χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών» με 8.447 καθώς και στον κλάδο των «υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» που ανέρχονται σε 6.345.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, κλάδο άμεσα στην συνδεμένο με τον τουρισμό όπου το πρόβλημα είναι οξύ τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα των κενών θέσεων αφορά πλέον σ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και μάλιστα σε όλες σχεδόν τις θέσεις. Από μάγειρες και προσωπικό στην κουζίνα, μέχρι σερβιτόρους και οδηγούς για delivery αλλά και διοικητικό προσωπικό που κρίνεται πλέον απαραίτητο για τις επιχειρήσεις μετά την εφαρμογή μέτρων, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Στελέχη της εστίασης επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία, τη δυσκολία να βρουν προσωπικό ή ακόμη κι όταν προσλάβουν τελικά κάποιον εργαζόμενο, εκείνος να συνεχίσει να απασχολείται χωρίς να διακόψει αμέσως μετά. Το γεγονός βεβαίως ότι πρόκειται για μία απαιτητική, πολύωρη και υπό δύσκολες συνθήκες απασχόληση κάνει συχνά μη ελκυστικό τον κλάδο, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, οποίοι πάντως υποστηρίζουν πως ακόμη και όταν προσφέρουν υψηλότερους μισθούς, εξακολουθούν να μη βρίσκουν προσωπικό.

Παράλληλα, το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια και τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Όπως σημείωνε ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλης Παντελιάδης, ειδικά το καλοκαίρι, αποτελεί τεράστιο ζήτημα για τον κλάδο, ειδικά όσον αφορά στα καταστήματα που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Παρότι το 2024 η εικόνα ήταν καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2023, όπως σημείωνε, υπολογίζεται πως συνεχίζουν να λείπουν από τις επιχειρήσεις κοντά στους 5.000 εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις