Εκτίμησή μας είναι ότι ο Τράμπ θα επιχειρήσει να φέρει κοντά Τουρκία-Ισραήλ στα πρότυπα των “Συμφωνιών του Αβραάμ” του Ισραήλ με Αραβικές χώρες, με αβέβαιο ωστόσο αποτέλεσμα, με τον Ερντογάν να ζητάει ανταλλάγματα σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αδιαμφισβήτητης στήριξης της Τουρκίας πρός την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς πριν και μετά την σφαγή των Ισραηλινών πολιτών της 7 Οκτωβρίου και την ανάληψη δράσης από τον IDF στη Λωρίδα της Γάζας, οι σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ έχουν διαραγεί.
Ωστόσο η ένταση μεταξύ τους έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να “χτυπήσουν ιστορικό χαμηλό”, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία.
Σχετικό με άρθρο έγκριτου ΜΜΕ των ΗΠΑ, του οποίου η άποψη έχει βαρύνουσα, αφού είναι γνωστό ότι αυτό αποτελεί εκφραστή των απόψεων του Προέδρου Τράμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας του σε λίγες ημέρες, όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ για “επέκταση” της κατοχής του στα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία
Το Ισραήλ απέρριψε τις τουρκικές κατηγορίες την Τρίτη μετά την καταδίκη της Άγκυρας για τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει τις δικές της επιχειρήσεις στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Τη Δευτέρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε το Ισραήλ για την επέκταση των εποικισμών στα Υψίπεδα του Γκολάν, χαρακτηρίζοντάς το μέρος της «επέκτασης των συνόρων του Ισραήλ μέσω κατοχής».
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κήρυξε άκυρη την υπάρχουσα συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι δεν ίσχυε πλέον αφού οι δυνάμεις πιστές στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στη συριακή πλευρά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.
Ο Νετανιάχου έχει περιγράψει τα Υψίπεδα του Γκολάν ως ζωτικής σημασίας προστατευτικό φράγμα ασφαλείας και αναπόσπαστο στοιχείο της αμυντικής στρατηγικής του Ισραήλ κατά του Ιράν και της Χεζμπολάχ, που δραστηριοποιούνται στη Συρία.
Φαρμακερή η απάντηση του Ισραήλ εκθέτει τον Ερτνογάν για κατοχή Συριακών εδαφών
Την Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε απάντηση σχετικά με τον Χ. “Η Τουρκία έχει συστηματικά καταπατήσει το συριακό έδαφος… Περίπου το 15% του εδάφους της Συρίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Σε αυτές τις περιοχές, το τουρκικό νόμισμα χρησιμοποιείται και η τουρκική τράπεζα έχει υποκαταστήματα και ταχυδρομικές υπηρεσίες.
“Επιπλέον, ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει υποδομές στη βορειοανατολική αυτόνομη περιοχή της Συρίας χρησιμοποιώντας αεροσκάφη και UAV. Η Τουρκία υποστηρίζει τις τζιχαντιστικές δυνάμεις που επιχειρούν εναντίον Κούρδων στη Συρία. Η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για κατοχή στη Συρία είναι η Τουρκία… Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την Τουρκία επιθετικότητα και βία κατά των Κούρδων στη Συρία!».
Η ασυνήθιστα έντονη ανταλλαγή αντανακλά ένα νέο χαμηλό επίπεδο στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με την Gallia Lindenstrauss, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας. «
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας βρίσκονται τώρα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών», είπε στο Fox News Digital. “Τον Μάιο, η Τουρκία επέβαλε πλήρη εμπορική απαγόρευση στο Ισραήλ, διακόπτοντας κάθε άμεσο δεσμό. Αυτό είναι πρωτοφανές για χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.”
Η πύρινη ρητορική του Τούρκου Προέδρου κατά του Ισραήλ
Η ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιδεινώσει περαιτέρω τους δεσμούς. Η υποστήριξή του στη Χαμάς, η οποία πραγματοποίησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, και οι κατηγορίες του για «γενοκτονία» στη Γάζα έχουν προκαλέσει την οργή του Ισραήλ.
«Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα γελοία πράγματα στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο Ερντογάν τον Ιούλιο, συμπηρώνοντας: «Όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορεί να κάνουμε παρόμοια με αυτούς».
Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης τα ισλαμικά έθνη να ενωθούν ενάντια στο Ισραήλ, αποκαλώντας το «την πιο συγκεκριμένη απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη».
Το Ισραήλ από την πλευρά του ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη στρατιωτική συγκέντρωση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με τις φιλοδοξίες της Άγκυρας να αυξάνονται.
Η Τουρκία έχει τον έλεγχο των βόρειων περιοχών και υποστήριξε τους αντάρτες εναντίον του Άσαντ.Το ερώτημα τώρα είναι αν η επιρροή της Τουρκίας θα επεκταθεί νοτιότερα, τοποθετώντας την Άγκυρα ως προστάτη του αναδυόμενου καθεστώτος.
Η Lindenstrauss τόνισε την εξάρτηση της Τουρκίας από το Κατάρ για οικονομική υποστήριξη, αναφέροντας την πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με τον εμίρη του Κατάρ.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να διατηρήσει την επιρροή της στη Συρία μόνη της», είπε. «Χρειάζεται τη συνεργασία των κρατών του Κόλπου, ιδιαίτερα από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Συρίας».
Διακαής τουρκικός πόθος η εξόντωση των Σύριων Κούρδων (SDF)
Η εστίαση της Τουρκίας παραμένει στην εξάρθρωση του ελέγχου των Κούρδων στη βόρεια Συρία, ιδιαίτερα γύρω από το Κομπάνι, μια πόλη συμβολική για τους Κούρδους. Η τρέχουσα στρατηγική της Άγκυρας υπενθυμίζει την εισβολή της το 2019, η οποία εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.
Καθώς η Τουρκία βαθαίνει την παρουσία της στη Συρία, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι συγκρούσεις με το Ισραήλ θα μπορούσαν να γίνουν αναπόφευκτες.
Ο Δρ Hay Eytan Cohen Yanarocak του Κέντρου Moshe Dayan του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ έκανε παραλληλισμούς με τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. «Εάν οι τουρκικές δυνάμεις κινηθούν κοντά σε ισραηλινές επιχειρήσεις ή συμμάχους, ο κίνδυνος ακούσιων συγκρούσεων θα αυξηθεί δραματικά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TPS-IL.
Παρά την αιχμηρή ρητορική, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι και οι δύο χώρες μοιράζονται συμφέροντα να αποφευχθεί η άμεση σύγκρουση. «Τα κύρια συμφέροντα της Τουρκίας είναι στη βόρεια Συρία, ενώ το Ισραήλ επικεντρώνεται στο νότο», είπε η Lindenstrauss. “Το Ισραήλ και η Τουρκία κατάφεραν να δημιουργήσουν κανάλια αποφυγής σύγκρουσης με τη Ρωσία στη Συρία . Παρόμοιοι μηχανισμοί θα είναι απαραίτητοι εδώ, ακόμα κι αν λειτουργούν αθόρυβα”.
Ο Yanarocak προειδοποίησε για αυξανόμενους κινδύνους. «Οι εναέριοι χώροι είναι το όριο για το πόσο θα μπορούσε να επιδεινωθεί αυτή η κατάσταση», είπε. «Ήρθε η ώρα να δώσουμε προσοχή».
Η φιλοτουρκική στάση Τράμπ τροφοδοτεί τα σχέδια του Ερντογάν
Οι πρόσφατες δηλώσεις Τράμπ ότι η Τουρκία “κρατάει τα κλειδιά της Συρίας” και ο θαυμασμός του για τον Τούρκο Πρόεδρο και τον τουρκικό στρατό, σε συγκερασμό με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για στάση αποστασιοποίησης των ΗΠΑ από περιφερειακές συγκρούσεις, τροφοδοτούν τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου που θέλει να καταστήσει την Συρία κράτος δορυφόρο του, επιβάλλοντας τετελεσμένα σε Κύπρο- με αναγνώριση του ψευδοκράτους από την κυβέρνηση των Τζιχαντιστών στη Δαμασκό- και ΝΑ Μεσόγειο-με υφαρπαγή μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ, στριμώχνοντας παράλληλα το Ισραήλ.
Αναμένουμε το παράδειγμα των δύο (2) Αμερικανών Γερουσιαστών που θέλησαν να συνετίσουν τον Τράμπ, πριν ο Ερντογάν κατασπαράξει τους Κούρδους του SDF στη Συρία, να το ακοιλουθήσουν και άλλοι στις ΗΠΑ και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας να τρίξει τα δόνται στον Ερντογάν, αλλά και στους χρηματοδότες του, ιδίως το Κατάρ.
Άναφορικά με το Ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ, είναι γνωστό ότι είναι πανίσχυρο έχοντας εκπροσώπους του τόσο στους Ρεπουμπλικάνους όσο και στους Δημοκρατικούς και εκτιμούμε ότι δεν θα επιτρέψει στον Τράμπ τελικά να δώσει τα “κλειδιά της Συρίας” στην Τουρκία, η οποία ωστόσο φαίνεται να έχει πάρει φόρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει η τακτική και οι κινήσεις της στη Συρία ,στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Τράμπ θα επιχειρήσει να φέρει κοντά Τουρκία-Ισραήλ στα πρότυπα των “Συμφωνιών του Αβραάμ” του Ισραήλ με Αραβικές χώρες, κάτι που όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος είναι “κόκκινο πανί” για τον Νετανιάχου και το αντίστροφο.
Στην εξίσωση ενδέχεται να μπούν Ελλάδα και Κύπρος ,προκειμένου να υπαναχωρήσει ο Ερντογάν στις πιέσεις Τράμπ, ζητώντας ο Τούρκος Πρόεδρος την ανοχή των ΗΠΑ για τους σχεδιασμούς του σε βάρος του Ελληνισμού σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου