Η Ρωσία υπήρξε βασικός σύμμαχος του πρώην Σύριου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο τώρα τα πράγματα στην Συρία άλλαξαν και η Ρωσία πρέπει να προσαρμοστεί, καθώς στην πολιτική τα πάντα είναι συμφέροντα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας και τι θα γίνει με αυτές. Πρόκειται για την ναυτική βάση Tartus στις ακτές της […]
Η Ρωσία υπήρξε βασικός σύμμαχος του πρώην Σύριου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο τώρα τα πράγματα στην Συρία άλλαξαν και η Ρωσία πρέπει να προσαρμοστεί, καθώς στην πολιτική τα πάντα είναι συμφέροντα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας και τι θα γίνει με αυτές. Πρόκειται για την ναυτική βάση Tartus στις ακτές της Μεσογείου και την αεροπορική βάση Khmeimim στην Λαττάκεια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νέες αρχές της Συρίας έχουν διαβεβαιώσει προσωρινά την Μόσχα πως οι βάσεις δεν θα πειραχτούν.
Αυτό που τονίζεται από την πλευρά των Ρώσων, είναι πως οι βάσεις είναι απαραίτητες για την ομαλότητα στην ευρύτερη γειτονιά.
Στο μεγάλο «παζάρι» που γίνεται έχει πέσει στο τραπέζι η υποστήριξη από πλευρά της Ρωσίας των οπλικών συστημάτων, με τα οποία επιχειρούν οι ισλαμιστές, όπως και η συνέχιση του εμπορίου τροφίμων, η οποία υπήρχε και με το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς.
Παράλληλα, στην Μόσχα εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων βάσεων στον χώρο της Μεσογείου αλλά και της Ερυθράς Θάλασσας, με το βλέμμα σε Λιβύη, Σουδάν και ίσως και αλλού.
Δεν αποκλείεται το σενάριο η Ρωσία να αναλάβει ενεργό ειρηνευτικό ρόλο στην Συρία και την Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρωσία έχει ξεκινήσει ένα «σκληρό» διπλωματικό «πόκερ», «καλλιεργώντας» σχέσεις με την νέα κυβέρνηση με βάση την αρχή των αμοιβαίων συμφερόντων. Η πολιτική άλλωστε έχει να κάνει με συμφέροντα.
Υπάρχει πάντως έντονη κινητικότητα με ρωσικές μονάδες:
photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου