Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Απέραντες ρυτίδες στο Eλληνικό Kράτος και Tρύπες «νεο-οθωμανισμού» στα φρούριά της


Κράτος: Έστω και ένα εικοσιτετράωρο αρκεί. Αρκεί για να συλλάβεις στον «αέρα» την ατμόσφαιρα. Το βράδυ της Δευτέρας μίλησα σε εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων υπό την καθοδήγηση του σεβαστού μητροπολίτη Νεκταρίου.

Πρόκειται για εξαιρετικό εγχείρημα, του οποίου επιμελείται η φιλόλογος πατέρας Θεμιστοκλής Μουρτζανός και ασχολείται με θέματα της επικαιρότητας όπως η woke ατζέντα, η ιστορία, η παιδεία, η θρησκεία, τα εθνικά μας ζητήματα και η εξωτερική πολιτική. Μακάρι αυτό να αποτελούσε κεντρική πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος, γιατί επείγει η ενημέρωση των πολιτών για κρίσιμα θέματα της εθνικής μας ατζέντας.

Μετά το πέρας της ομιλίας μου και της μακράς διαδικασίας-πολιορκίας των ερωτήσεων (ο κόσμος διψά να μάθει τι «έρχεται»), τοπικοί παράγοντες, που αγνόησαν την ισχυρότατη καταιγίδα και έδωσαν το «παρών» στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Λιστόν, είχαν να προσθέσουν μερικές ψηφίδες σε όλα όσα ανέφερα για την πολιτική της ήπιας ισχύος που ακολουθεί η γείτων χώρα.

«Ήπια ισχύς» είναι η εμμονή και η επένδυση στην αναστήλωση οθωμανικών μνημείων παντού στην Ελλάδα και η αξιοποίησή τους για εθνικιστικό τουρισμό. Είναι ο πολιτισμός με αλυτρωτικό χαρακτήρα. Όπως οι εκδρομές των τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνων από τη Θράκη τη μερίμνη της ψευτομουφτείας Κομοτηνής σε οθωμανικά τεμένη της συμπρωτεύουσας υπό τον γενικό τίτλο «Στα βήματα των Οθωμανών κατακτητών».


«Ήπια ισχύς» είναι η πρόσληψη επώνυμων Τούρκων προπονητών σε ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, που μόλις γίνουν δημοφιλείς, απαιτούν ακόμα και να κατεβαίνουν πανό από τις κερκίδες για την Κύπρο μας! (Αταμάν).

Με πλησίασε καταρχάς ο νέος περιφερειάρχης Ιονίου κύριος Πουλημένος, ο οποίος μου αποκάλυψε ότι κι εκείνος έχει δεχθεί οχλήσεις για την προστασία κάποιων παλαιών οθωμανικών νεκροταφείων στην Κέρκυρα. Πού, στην Κέρκυρα!

Στην Κέρκυρα που περιγράφεται σε κείμενα ως προαιώνια ελληνική, όπως η «Οδύσσεια» του Ομήρου. Στην Κέρκυρα που ήταν βυζαντινή επαρχία με το όνομα Κορυφώ (Corfu). Στην Κέρκυρα που τον 17ο αιώνα αναγνωρίστηκε σαν το ανάχωμα των ευρωπαϊκών κρατών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έγινε η πιο οχυρωμένη περιοχή στην Ευρώπη, απέκρουσε όλες τις επιθέσεις και απαγόρευσε τις διεισδύσεις των Οθωμανών στην Αδριατική Θάλασσα.

Αμέτρητες πολιορκίες που δέχθηκε το νησί από τους Οθωμανούς απέτυχαν γιατί οι Τούρκοι δεν στάθηκαν ποτέ ικανοί να διαλύσουν την άμυνα των κάστρων. Ούτε αυτός ο Μπαρμπαρόσα δεν τα κατάφερε με τους 20.000 άνδρες του.

Κι όμως, παρά ταύτα, κάποιοι επιμένουν να αναζητούν οθωμανική ίχνη στο νησί. Επώνυμος Κερκυραίος με διευθυντική θέση σε κρίσιμη δημόσια υπηρεσία με πλησίασε για να μοιραστεί μαζί μου την εμπειρία του από αυτό που ονομάζεται show off . Επιδίδεται σε αυτό η Τουρκάλα προπονήτρια της ομάδας γυναικών του ΠΑΣ Γιάννινα κυρία Ερντέμ.

Ο άνθρωπος είδε με τα μάτια του έναν ανεγκέφαλο Έλληνα οπαδό να στέκεται σούζα μπροστά της σε πρόσφατο αγώνα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και να της αποδίδει τιμές με… στρατιωτικό χαιρετισμό, όπως κάνει ο «ψάραξ» νεοσύλλεκτος σε συνταγματάρχη.

Ενώ, όπως έμαθε από τοπικούς φιλάθλους των Ιωαννίνων, η ίδια πριν από κάθε αγώνα κλείνεται σε ένα γραφείο και φτιάχνει μόνη της τα «συστήματα» τα οποία μοιράζεται με τις παίκτριές της επί… πεντάλεπτο μόνον. Αυτό «λένε» τα αποδυτήρια!

Η εικόνα όμως παραμένει… εικόνα. Και συμπληρώνεται από την απόφαση της κυβέρνησης να αναστηλώσει το ερειπωμένο τζαμί της Καλούτσιανης στα Γιάννενα και του Ιμαρέτ στην Άρτα. Για λόγους «τουριστικούς»…

Τα περίεργα στο Ιόνιο και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδος όμως δεν σταματούν εδώ. Έτερος πολίτης που με πλησίασε, επίσης με σημαντική θέση στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου όπου εργάζεται, ισχυρίστηκε ότι, πρώτον, η Αλβανία έχει παραχωρήσει ένα νησάκι στην Τουρκία και το έχει μετατρέψει σε στρατιωτική βάση (λιμάνι για να ναυλοχούν πλοία ή υποβρύχιά της), δεύτερον, πέρυσι ανοικτά των Αγίων Σαράντα εντός αλβανικών χωρικών υδάτων τουρκικό ερευνητικό πραγματοποιούσε έρευνες εξόρυξης ορυκτού πλούτου και, τρίτον, το νησί μας η Ερεικούσσα κατοικείται ως επί το πλείστον από Αλβανούς τον χειμώνα. Μια απόπειρα εγκατάστασης και Ελλήνων κατοίκων επί δημαρχίας της τέως δημάρχου Μερόπης Υδραίου δεν ευδοκίμησε.

Αυτά τα ωραία συμβαίνουν λοιπόν στην Κέρκυρα και την ευρύτερη Ήπειρο. Εκεί που δεν πιάνει το μάτι σου και δεν το φαντάζεσαι υπάρχουν πρόδρομα φαινόμενα. Σε μια Κέρκυρα που έχει μεν αυξημένο ΑΕΠ, γιατί ανήκει στα εμβληματικά νησιά μας, καταγράφονται δε οξύτατα προβλήματα λειψυδρίας, γραφειοκρατίας και έλλειψης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεών της.

Στο 24ωρο που έμεινα πρόλαβα να δω δεκάδες επιχειρηματίες να ψηφίζουν στις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης νέου επιμελητηρίου. Ψήφισαν 3.000, ενώ στις εκλογές του ΕΒΕΑ στην Αθήνα 9.000! Κάντε τη σύγκριση για να βρείτε την αναλογία. Ένα νησί 3.000 ψήφοι και μια πόλη πρωτεύουσα 9.000.

Επειδή τα επιμελητήρια θα παίξουν ως ΝΠΔΔ σημαντικό ρόλο στη διανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανακάμψεως, ιδού σε τι οφείλεται, σε περίοδο γενικότερης απονομιμοποιήσεως του συστήματος, η συμμετοχή: Για να έχει κάθε επιχείρηση καμία άκρη στη νέα διοίκηση.

Πρόλαβα επίσης να ενημερωθώ για το τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το πετράδι του στέμματος του τουρισμού μας λόγω του υπερτουρισμού, με συνέπεια να κόβεται το νερό σε σταθερή ώρα κάθε βράδυ για πολλές πολλές ώρες μέσα στην καρδιά της σεζόν.

Πρόλαβα επίσης να μάθω το εξής απίστευτο: Εάν είσαι ναυτικός και χρειάζεσαι οφθαλμολογική εξέταση για να ανανεώσεις το φυλλάδιό σου, οι γνωματεύσεις των οφθαλμιάτρων του δημόσιου Νοσοκομείου Κέρκυρας δεν κάνουν στο κράτος. Πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι την Ηγουμενίτσα και, επειδή εκεί ο διαπιστευμένος οφθαλμίατρος δεν εξετάζει έναν μόνον αλλά «γκρουπ», πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι την… Πρέβεζα για να πάρεις το πιστοποιητικό σου! Ποιος ανεγκέφαλος μανδαρίνος το αποφάσισε αυτό, άγνωστο.

Σε αυτό το εικοσιτετράωρο, τέλος, διαπίστωσα ότι το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, που άνοιξε προχθές, Δευτέρα, έπειτα από μακρύ λουκέτο για συντήρηση και θα ξανακλείσει αρχές Φεβρουαρίου, είναι εντελώς ανεπαρκές για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Δεν φθάνουν ούτε τα καθίσματα στις αίθουσες αναμονής και ο κόσμος περιμένει στωικά όρθιος την επιβίβασή του.

Αυτά τα ωραία εντόπισα στην ωραία Κέρκυρά μας. Απέραντες ρυτίδες στο κράτος. Και τρύπες «νεο-οθωμανισμού» στα φρούριά της.

Λίγο μετά τις 10.30 που ολοκληρώσαμε τις συζητήσεις μας με τον σεβασμιότατο Κερκύρας Νεκτάριο στο REX, όπου συμπέσαμε με την πρώην βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Ιστορίας στο Ιόνιο Φωτεινή Βάκη, η καταιγίδα είχε κοπάσει. Το αεράκι, η βόλτα στο πλακόστρωτο πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα μου τα έκαναν όλα πιο καθαρά.

Υποχρεούμαστε να αφουγκραστούμε καλύτερα τους Έλληνες. Και να διακρίνουμε πιο προσεκτικά τους κινδύνους. Διότι, αν δεν τον κάνουμε, ας έχουμε υπ’ όψιν ότι όλες οι «καταιγίδες» και τα «βαρομετρικά χαμηλά» για το πολιτικό μας σύστημα είναι σαν τον καιρό: πρώτα ξεκινούν από δυτικά κι έπειτα ξεσπούν στην Αθήνα!

Στρίβοντας για το Αρκάδιον και κοιτώντας προς την απέναντι πλευρά της πλατείας όπου είναι η οικία του κυβερνήτη, μου πέρασε από το μυαλό σαν αστραπή το ερώτημα: «Ο Καποδίστριας τι θα έλεγε για όλα αυτά; Άξιζε τον κόπο;» Φοβάμαι την απάντηση!

Καληνύχτα, κυβερνήτη μου, καληνύχτα, Κέρκυρά μου. Απ’ ό,τι φαίνεται, έχω να μάθω πολλά για σένα.


του Μανώλη Κοττάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις