Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Προώθηση συνεργασιών και το θέμα των Γλυπτών στο Eπίκεντρο της Eπίσκεψης Μητσοτάκη στο Λονδίνο


Ο πρωθυπουργός δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα της Μελίνας Μερκούρη

Σε μια προσωπική σταυροφορία έχει εξελιχθεί το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα για τον πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στο Λονδίνο όπου θα έχει την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα της Μελίνας και να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή της επιστροφής των Γλυπτών θα έρθει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω πότε, ούτε με τι ταχύτητα θα γίνει αυτή η επιστροφή», δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1 και θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Άλλωστε ο Κιρ Στάρμερ από όταν ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν θερμός υποστηρικτής της επιστροφής των πιο διάσημων κλεμμένων αρχαιοτήτων. Και ως πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι αν υπάρξει συμφωνία ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ.

«Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία δική μου και της κυβέρνησής μας. Είναι μία διαρκής συζήτηση. Δεν γίνεται, θέλω να τονίσω, με τη Βρετανική Κυβέρνηση, γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο. Και πιστεύω ότι όταν γυρίσουν, όχι αν γυρίσουν, όταν (!) γυρίσουν τα Γλυπτά, θα είναι μία δικαίωση για τη Μελίνα (Μερκούρη), η οποία πρώτη ευαισθητοποίησε, όχι την ελληνική αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αυτής της επανένωσης, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν – ανάμεσά τους και το περιοδικό Economist – ότι μέσα στο 2025 θα υπάρξουν εξελίξεις.

Τα ονόματα κλειδιά στην περίπτωση αυτή είναι ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείο Τζορτζ Όσμπορν και ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν οι οποίοι είναι θετικοί απέναντι σε μια συμφωνία όπως ο μακροπρόθεσμος δανεισμός με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα.

Η συνάντηση με τον Στάρμερ

Τη συνάντηση Στάρμερ – Μητσοτάκη το πρωί της Τρίτης θα απασχολήσουν επίσης οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι κυβερνητικές πολιτικές και η αναβάθμιση των ελληνοβρετανικών σχέσεων.

Στο επίκεντρο το δίχως άλλο και η κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας με την Βρετανία να δηλώνει όπως και η Ελλάδα στο πλευρό του Κιέβου.

Έμφαση θα δοθεί και στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του Τουρισμού καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα.

Και βεβαίως το μεταναστευτικό, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως επιτυχημένο παράδειγμα, ιδιαίτερα στη φύλαξη και προστασία των συνόρων, ενώ τους δυο ηγέτες θα απασχολήσουν και άλλα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς τον Ιανουάριο ξεκινά η θητεία της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την διετία 2025-26.

Παράδοση τείνει να γίνει επίσης η παρουσία του πρωθυπουργού στην έναρξη του Επενδυτικού Συνεδρίου που οργανώνει σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Με την ελληνική οικονομία να αποτελεί μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες στην ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κορυφαίους επενδυτές. Ακόμη, στο Συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Massimiliano Ruggieri, επικεφαλής Investment Banking Ευρώπης της Morgan Stanley.

Σήμερα επίσης θα μετάσχει σε ειδικό κλειστό workshop που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το workshop διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα με τη βοήθεια της ΑΙ, όπως Υγεία, Κλιματική Κρίση, Πολιτική Προστασία, Απασχόληση. Εκεί, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που του παρέδωσε πριν από λίγες μέρες η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις