Τα 24 RIM-7 Sea Sparrow ισοδυναμούν με τρεις πλήρεις φόρτους μάχης του οκταπλού εκτοξευτή Mk29 των φρεγατών τύπου «S» οι οποίες παρά το γεγονός ότι είναι παλαιές και θα έπρεπε ήδη να έχουν αποσυρθεί εντούτοις οι 9 μονάδες που υπηρετούν είναι -θέλουμε δεν θέλουμε- η ραχοκοκαλιά της Διοίκησης Φρεγατών του ΠΝ.
Το γεγονός ότι είναι παλιές δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν και χωρίς οπλισμό, καθώς σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία και αν αποφασίσουν οι Τούρκοι να «κολυμπήσουν» μέχρι το Καστελόριζο (όπως είπε και ο Ακάρ) αυτές είναι οι πρώτες που θα κληθούν να βρεθούν στο πεδίο.
Μην ξεχνάμε ότι η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» ήταν αυτή που το καλοκαίρι του 2020 είχε επί του πεδίου δράσει αποτρεπτικά κατά του τουρκικού Ναυτικού όταν η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis είχε «πέσει» επάνω της με όλες τις ζημιές να τις παθαίνει το τουρκικό σκάφος.
Οι πύραυλοι όμως 9M38 των BUK-1 εξαντλούνται και οι ΗΠΑ δεν είχαν αποθέματα σε λειτουργική κατάσταση προκειμένου να στείλουν στην Ουκρανία. Έτσι ζήτησαν από την Ελλάδα η οποία είναι χρήστης του βλήματος, να δώσει άμεσα πυραύλους από τα δικά της αποθέματα προκειμένου αυτά να πάνε στην Ουκρανία, όπως και έγινε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και διαδικασίες είναι η αλήθεια.
Μάλιστα όπως αναφέρεται δεν είναι απίθανο το επόμενο διάστημα να υπάρξει νέα μεταφορά ακόμη 24 ελληνικών RIM-7 στην Ουκρανία. Η μείωση των αποθεμάτων για το ΠΝ θα καλυφθεί άγνωστο πως. Πιθανότατα δεν θα καλυφθεί.
Οι πρώτες αναφορές ότι η Ουκρανία εξόπλιζε τα ρωσικής κατασκευής α/α συστήματα BUK-Μ1 με δυτικούς πυραύλους είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάιο.
Την Buk-M1 — γνωστό στη Δύση ως SA-11 Gadfly — το οποίο πιστοποιήθηκε για να εκτοξεύει τον RIM-7 Sea Sparrow, ονομάζεται από τους Ουκρανούς Buk FrankenSAM και οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει να προμηθεύσουν τους πρώτους τέτοιους πυραύλους στην Ουκρανία.
Οι πύραυλοι ήταν μέρος του ίδιου πακέτου βοήθειας για το Κίεβο που περιελάμβανε επίσης οχήματα μάχης πεζικού M2 Bradley.
Προηγουμένως είχαν γίνει προσπάθειες για τη μετατροπή του προκατόχου του Buk, του 2K12 Kub (SA-6 Gainful) για να εκτοξεύσει τους Sparrow και/ή Sea Sparrow.
Γύρω στο 2008, ή πολωνική WZU, παρουσίασε ένα σύστημα Kub που είχε προσαρμοστεί για να εκτοξεύει πυραύλους RIM-7. Το σύστημα δεν είναι γνωστό αν βρήκε πελάτες, αλλά η Βαρσοβία και το Κίεβο έχουν στενή στρατιωτική σχέση που περιελάμβανε την προμήθεια πολωνικών συστημάτων αεράμυνας της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, η αμυντική εταιρεία Retia ανέπτυξε μια αναβάθμιση Kub που πρόσθεσε τρεις πυραύλους Aspide 2000 σε εκτοξευτές. Το Aspide 2000 είναι ένα ιταλικής κατασκευής SAM που προέρχεται από το ίδιο AIM-7E που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για το αρχικό RIM-7 Sea Sparrow. Μία πυροβολαρχία Aspide 2000 έχει επίσης παραδοθεί στην Ουκρανία από την Ισπανία για την υπεράσπιση στατικών στόχων και είναι πιθανό να υπάρξει κάποια διασταύρωση μεταξύ αυτής και του προσαρμοσμένου Buk.
Κατά συνέπεια υπάρχει και το ενδεχόμενο τα ελληνικά Sea Sparrow να χρησιμοποιηθούν στο Aspide 2000 αν και το πλέον πιθανό είναι αυτά να πάνε στα BUK-M1.
Οι ΗΠΑ έχουν άμεση εμπειρία με τα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην προσαρμογή του RIM-7 στο BUK.
Σε μια επίγεια προσαρμογή, είναι πιθανό το Buk/Sea Sparrow να χρησιμοποιείται για την παροχή τοπικής άμυνας ενάντια σε υποηχητικούς πυραύλους κρουζ και drones, καθώς και σε ελικόπτερα ή επιθετικά αεροσκάφη όπως το Su-25.
Είναι άγνωστο πόσα ακριβώς συστήματα Buk-M1 είναι ακόμα διαθέσιμα στην Ουκρανία από τα αναφερόμενα 72 που ήταν διαθέσιμα όταν η Ουκρανία μπήκε στον πόλεμο.
Το Sea Sparrow – το οποίο θα πρέπει να υπάρχει σε άφθονο αριθμό – είναι ένας καλός τρόπος για να αναπληρωθούν τα αποθέματα των αρχικών πυραύλων 9M38 που εξαντλούνται.
Αυτοί οι πύραυλοι προσφέρουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τον RIM-7 – περίπου 22 μίλια – και βελτιωμένη απόδοση σε μεγάλο υψόμετρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.