ΝΟΣΤΙΜΙΑ... ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!
1 κιλό Χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκκαλο
1 Ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 Πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
1 Καρότο μεγάλο
3 κ.σ. Αλεύρι γ. ο. χ.
1 ½ κ.σ. Μουστάρδα
80 γρ. Ελαιόλαδο
600 γρ. Νερό ή ζωμό
5 κόκκοι Μπαχάρι
1 Φύλλο δάφνης
100 γρ. χυμός Λεμονιού
1/2 Λεμόνι (ξύσμα)
1 κλωνάρι Φρέσκια ρίγανη
2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Πατάτες τηγανητές
Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
Εκτέλεση
• Κόβουμε το κρέας σε κύβους των 3 εκατοστών, περίπου.
• Σε μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο προσθέτουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χοιρινό, ρίχνουμε τις 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε, ώστε να παναριστεί ελαφρά το κρέας.
• Μεταφέρουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές.
• Κόβουμε το καρότο και τα πράσα στη μέση, κατά μήκος και μετά σε φέτες.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
• Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε και καβουρδίζουμε για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης, το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά.
• Παίρνουμε με μία κουτάλα ζωμό από το βρασμό μαζί με πολλά λαχανικά, το μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε τη μουστάρδα μαζί με τον χυμό από το λεμόνι και τα χτυπάμε, μέχρι να πολτοποιηθούν τα λαχανικά.
• Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπλέντερ ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά, ώστε να χυλώσει το φαγητό μας.
• Προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι μαζί με τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
• Σερβίρουμε τις πατάτες σε μια πιατέλα μαζί με το χοιρινό και το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο από πάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου