Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Εφορία: Ποιοι και πώς μπορούν να παρακάμψουν τα Τεκμήρια διαβίωσης


 Τη δυνατότητα να παρακάμψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να μην πληρώσουν επιπρόσθετους φόρους προς την Εφορία το 2025 έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Αυτό αφορά στους πολίτες που θα υποβάλλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myProperty” φορολογική δήλωση για ποσά που εισπράχθηκαν εντός του τρέχοντος  έτους που προέρχονται από δωρεές χρημάτων συζύγων, γονέων, παππούδων και γιαγιάδων. Υπενθυμίζεται πως το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για δωρεές χρημάτων από τους γονείς, τους παππούδες ή τις γιαγιάδες.

Οι χρηματικές δωρεές σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, εγγόνια) μπορεί να είναι αφορολόγητες μέχρι 800.000 ευρώ αλλά κρύβουν παγίδες για δωρητές και δωρεοδόχους.

Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Μεταξύ άλλων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία:

 1) Αφορολόγητη είναι η γονική παροχή – δωρεά μετρητών έως και το ποσό των 800.000 ευρώ εάν γίνει με μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή σε τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.

2) Δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο όταν ο γονέας καταθέτει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού. Σε αυτήν την περίπτωση η Εφορία θα επιβάλει φόρο γονικής παροχής σε ολόκληρο το ποσό, από το πρώτο ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ένα σχετικό παράδειγμα για τον τρόπο που εφαρμόζεται το μέτρο:

Εάν ένας πατέρας καταθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ σε μετρητά σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του ή του γιου του, τότε η κόρη ή ο γιος θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο γονικής παροχής 10% επί ολόκληρου του ποσού των 20.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ.

3) Από το πρώτο ευρώ φορολογούνται χρηματικές δωρεές σε αδέλφια, θείους και άλλους συγγενείς δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Το ποσό της δωρεάς θα πρέπει να προκύπτει και να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο δωρητής. Η δωρεά χρηματικού ποσού μπορεί να αποτελέσει αφορμή ελέγχου του πόθεν έσχες του δωρητή.

4) Από την υποχρέωση να επισυνάψουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή αναφορικά με γονικές παροχές απαλλάσσονται σε κάποιες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι. Αυτό ισχύει για τις γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής.

Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες. Ενώ εάν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες.

Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά  τότε η εφορία θα επιβάλλει φόρο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό.  Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις