Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

AYTO EINAI TO πασίγνωστο ελληνικό ελαιόλαδο που περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο


 Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας, ενημέρωσε τους καταναλωτές, πως μετά από αναλύσεις σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Ελλάδα, βρέθηκε υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων. Ταυτόχρονα οι Δανικές αρχές ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) με ένδειξη κινδύνου για τους καταναλωτές, σοβαρός. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στο RASFF στο ελαιόλαδο εντοπίστηκε η «Μη εγκεκριμένη ουσία chlorpyrifos σε ελαιόλαδο από την Ελλάδα»

gaea olivenolie 1

H φωτογραφία με το ελληνικό ελαιόλαδο που δημοσίευσαν οι αρχές της Δανίας

Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο GAEA Classic που ανακλήθηκε από όλα τα σουπερμάρκετ της χώρας από την εταιρεία Haugen. Οι αρχές της Δανίας καλούν τους καταναλωτές που το έχουν αγοράσει ή να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης « Στο προϊόν βρέθηκε πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακο chlorpyrifos. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνδυνος για την υγεία. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι καταναλωτές να μην έχουν υψηλή πρόσληψη φυτοφαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα». Το ελαιόλαδο GAEA, πωλείται στη χώρα μας από μικρές και μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Ποιο ελαιόλαδο ανακαλείται

  • GAEA Classic Αυθεντικό ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Καθαρή περιεκτικότητα: 500 ml
  • Ημερομηνία Best before: 08/07/2025
  • Αριθμός παρτίδας: L4008
  • Barcode EAN: 5201671000015

Το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο είναι απαγορευμένο σε καλλιέργειες και σε όλη την ΕΕ από το 2020, καθώς έχει «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Ωστόσο παρά τις απαγορεύεις έχει εντοπιστεί σε αρκετά τρόφιμα και το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), έχει χτυπήσει “καμπανάκι” αρκετές φορές. Τον Οκτώβριο του 2023, οι τσέχικες αρχές ενημέρωσαν το RASFF και ανακάλεσαν ελληνικά ροδάκινα με ποσότητα Chlorpyrifos μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο. Για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από την ουσία αυτή, θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις