Για το σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στη Συρία και να προωθήσει μέσω μιας Κυβέρνησης «ανδρείκελο» την υπογραφή μια παράνομης συμφωνίας για την ΑΟΖ, Τουρκίας - Συρίας που θα παραβλέπει τα δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός.
Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός ώστε μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών και ενεργοποίηση όλων των διαύλων σε Ε.Ε., Ισραήλ και ΗΠΑ να μην μετατραπεί η Συρία σε τουρκικό προτεκτοράτο, κάτι που θα έβλαπτε ανυπολόγιστα τα εθνικά συμφέροντα.
Κεκλεισμένων των θυρών, ο Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους γι’ αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
«Υπήρξε μία ενημέρωση για κάτι το οποίο, όμως, σε αυτό το επίπεδο απλά μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών» δήλωσε αργά χθες το βράδυ από της Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός.
«Όλα αξιολογούνται και παρακολουθούνται»
Ταυτόχρονα η Αθήνα σε κοινή πρωτοβουλία με την Κύπρο και την Αυστρία ζητούν επιτακτικα να οριστεί ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη Συρία ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα της Ένωσης στο θαλάσσιο χώρο.
«Ο ειδικός απεσταλμένος πρέπει να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης, η οποία έχει κοινά θαλάσσια σύνορα, αυτό θέλουμε να τονιστεί, με τη Συρία. Η ΕΕ και η Ελλάδα θα διατηρήσουν ουσιαστική παρουσία στην περιοχή μεριμνώντας για την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου» επισημαίνουν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Η Αθήνα την ίδια ώρα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ για μεταφορά ενέργειας στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη, μέσω Συρίας.
Χθες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός φυσικού αγωγού από το Κατάρ στην Τουρκία μέσω Συρίας. Μία προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί εκείνη ενεργειακός κόμβος προς την Ευρώπη, παραγκωνίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το ζήτημα βρίσκεται εν γνώσει της Κυβέρνησης με το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά πως όλα αξιολογούνται και παρακολουθούνται και πως η Ελλάδα κινείται ήδημε γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Ταυτόχρονα η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας στα Σύνορα με τη Συρία και τα σενάρια που θέλουν την Τουρκία να παρεμβαίνει στρατιωτικά κατά των Κούρδων. “Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει όλους είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η δυνατότητα να προκύψει ένα καινούργιο καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, το οποίο πρώτα και πάνω απ’ όλα θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων” σημείωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός.
Στήριξη του ΟΗΕ ώστε να αποτραπεί προσφυγικό κύμα
Εντός της Συνόδου η Αθήνα ζήτησε να υποστηριχθούν οι δομές του ΟΗΕ στη Συρία προκειμένου οι Σύροι πρόσφυγες που το επιθυμούν να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Άποψη της Αθήνας είναι πως προφανώς δεν έχει μετατραπεί η Συρία από τη μια στιγμή στην άλλη σε ασφαλή χώρα.
“Η σταθεροποίηση της Συρίας δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για την προστασία του ελληνορθόδοξου στοιχείου στη χώρα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, έχει και πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μία επιστροφή ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν από τη Συρία, επειδή ακριβώς αισθάνθηκαν ότι καταδιώκονταν από ένα καθεστώς το οποίο δεν υπάρχει πια” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα πνευματικός προστάτης των Ορθοδόξων»
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για το ταξίδι του στο Λίβανο, καθώς ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την περιοχή. “Η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει ως, θα έλεγα, ο πνευματικός προστάτης και του Πατριαρχείου Αντιοχείας αλλά και κατά προέκταση όλων των ελληνορθόδοξων που κατοικούν και στη Συρία και στον Λίβανο” ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.
Μέσω της εμπλοκής και της Ε.Ε. στόχος της Αθήνας είναι να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν διώξεις στους ορθοδόξους γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μαζική έξοδο των μειονοτήτων.
Έκτακτη Σύνοδος για την άμυνα με πρωτοβουλία Μητσοτάκη
Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ, αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή Άμυνα, θα διεξαχθεί στις 3 Φεβρουαρίου του νέου έτους, κατόπιν πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων, προκειμένου να υπάρχει ένα, ας το πούμε, ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις που θα αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου