Οι άνθρωποι που σπεύδουν να κοιτάξουν το κινητό τους αμέσως μόλις ξυπνήσουν, έχουν κάποια ξεχωριστά γνωρίσματα. Η συνήθεια αυτή, σύμφωνα με την ψυχολογία, δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, αποκαλύπτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε τη συγκεκριμένη συνήθεια. Λέμε ότι το κάνουμε επειδή θέλουμε να επικοινωνούμε ή να είμαστε οργανωμένοι. Σύμφωνα με την ψυχολογία, υπάρχει μια βαθύτερη αιτιολογία.
Οι άνθρωποι που ελέγχουν το κινητό τους μόλις ξυπνήσουν, εμφανίζουν συνήθως αυτά τα 9 χαρακτηριστικά
- Συνήθως είναι άνθρωποι πετυχημένοι
- Χρονοτριβούν
- Επιρρεπείς στο άγχος
- Επιδιώκουν την άμεση ικανοποίηση
- Δεν θέλουν να χάνουν στιγμή
- Ανάγκη σύνδεσης
- Ανασφάλεια και προβλήματα αυτοεκτίμησης
- Πολυπραγμοσύνη
- Υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία
Συνήθως είναι άνθρωποι πετυχημένοι
Οι πετυχημένοι άνθρωποι, κατά κανόνα, ξεκινούν την ημέρα τους με το που ανοίξουν τα μάτια τους. Θέλουν να αξιοποιούν στο έπακρο κάθε λεπτό της ημέρας, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις.
Για πολλούς, αυτές ενέχουν τη χρήση του κινητού.
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη συνήθεια πετυχημένοι, όμως υπάρχει ένας στενός συσχετισμός ανάμεσα στα δύο.
Δεν είναι ο απαράβατος κανόνας, αποτελεί ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση.
Χρονοτριβούν
Για πολλούς, η πρωινή αυτή συνήθεια, είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην καθημερινότητα, όπως είναι και το πλύσιμο των δοντιών.
Αν χρονοτριβείτε, αποφεύγοντας απαιτητικά ή δυσάρεστα καθήκοντα, μπορεί να χρησιμοποιείτε αυτή σας την πρωινή συνήθεια ως μηχανισμό προστασίας.
Το παραπάνω επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την άσκοπη ενασχόληση με το κινητό ως τρόπο αποφυγής καθηκόντων που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Είναι ένας εύκολος και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος να καθυστερήσει κανείς την ουσιαστική δουλειά.
Αυτό βέβαια, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Αξίζει να σκεφτείτε αν αυτή σας η συνήθεια σας βοηθά, ή αν καθυστερεί περισσότερο την εξέλιξη της ημέρας σας.
Επιρρεπείς στο άγχος
Αν η μέρα σας ξεκινά με εσάς να κοιτάτε κατευθείαν το κινητό σας, αμέσως – αμέσως βομβαρδίζετε το μυαλό σας με πληροφορίες, απαιτήσεις, ερεθίσματα. Αυτό θέτει το μυαλό σε μια κατάσταση ανταποκρισιμότητας, αυξάνοντας τα αισθήματα στρες και άγχους.
Σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήχθη από Βρετανούς ψυχολόγους, οι άνθρωποι που είναι διαρκώς συνδεδεμένοι, έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες. Η διαρκής ροή πληροφοριών και ενημερώσεων κρατά το μυαλό σε μια κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης, στερώντας του τη δυνατότητα χαλάρωσης και ηρεμίας.
Επιδιώκουν την άμεση ικανοποίηση
Ο εγκέφαλός μας είναι δομημένος έτσι ώστε να αναζητά και να λειτουργεί με βάση τα οφέλη και τις ανταμοιβές. Κάθε φορά που κοιτάτε το κινητό σας, μπορεί να περιμένετε ένα μήνυμα, μια ειδοποίηση, ένα email, το οποίο θα σας δώσει μια μικρή έκρηξη ικανοποίησης, κάτι για να ξεκινήσετε ευχάριστα την ημέρα.
Η συνήθεια αυτή, μεταμορφώνεται και γίνεται φαύλος κύκλος, όπου ο άνθρωπος αναζητά διαρκώς ολοένα και περισσότερη ψυχολογική ανατροφοδότηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν είστε άνθρωπος που θέλει να κοιτάει κατευθείαν το κινητό του, μόλις ξυπνήσει, δεν αποκλείεται να ανήκετε σ’ αυτή τη συνομοταξία.
Δεν θέλουν να χάνουν στιγμή
Στον κόσμο του σήμερα που όλα κινούνται με ασύλληπτες ταχύτητες, κάτι καινούργιο προκύπτει την κάθε στιγμή. Ο FOMO (Fear of Missing Out) είναι ένα ακατανίκητο κίνητρο της εποχής.
Ο φόβος αυτός μας παρωθεί να κοιτάμε το κινητό από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε τίποτα σημαντικό – ή να ενημερωθούμε για το τι έχει συμβεί όση ώρα κοιμόμασταν.
Ενώ είναι λογικό να θέλουμε να είμαστε ενήμεροι και μπροστά από τις εξελίξεις, είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούμε την ισορροπία με τον χρόνο. Αν η πρωινή σας συνήθεια να ελέγχετε το κινητό σας εκπηγάζει από το FOMO (φόβο μήπως μείνω απ’ έξω), ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε.
Ανάγκη σύνδεσης
Οι άνθρωποι είμαστε όντα κοινωνικά. Έχουμε ανάγκη τις συνδέσεις, τις αλληλεπιδράσεις, την κοινότητα και το αίσθημα ότι ανήκουμε κάπου. Κάποιες φορές, αυτό ακριβώς το συναίσθημα μας παρωθεί να ανοίξουμε το κινητό μας με το που θα ξυπνήσουμε.
Η επικοινωνία μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου, μπορεί να μας παρέχει αυτό το συναίσθημα της σύνδεσης.
Είναι όμορφο που η τεχνολογία έχει καταφέρει να μας φέρει τόσο κοντά, εκμηδενίζοντας τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Μην ξεχνάτε όμως και τη σύνδεση με τον εαυτό σας. Πριν πέσετε με τα μούτρα στον ψηφιακό κόσμο, βάλτε σε μια σειρά τις σκέψεις και τις προτεραιότητες της ημέρας.
Ανασφάλεια και προβλήματα αυτοεκτίμησης
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, το μόνο που σκέφτονται με το που ξυπνήσουν είναι να δουν τον λογαριασμό τους στα social media.
Η συνήθεια αυτή, φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής, τη ζωή των άλλων – οι ζωές των άλλων μοιάζουν λιγότερο συναρπαστικές, λιγότερο σημαντικές.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, η ανάγκη να δείτε το κινητό σας με το που ξυπνήσετε, μπορεί να μαρτυρά ανασφάλεια ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δείχνει ότι ο άνθρωπος επιζητά την επιβεβαίωση, με την μορφή των like, των σχολίων και της δημοφιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν σπάει εύκολα αυτός ο κύκλος. Η αναγνώριση είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Να θυμάστε ότι η αξία σας δεν εξαρτάται από τον αριθμό των likes που θα συγκεντρώσει η ανάρτησή σας.
Ξεκινήστε την ημέρα σας με κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση, που σας κάνει να νιώθετε όμορφα και είναι ανεξάρτητο από την εξωτερική αποδοχή και επιβράβευση.
Πολυπραγμοσύνη
Αν με το που ξυπνάτε, νιώθετε την παρόρμηση να δείτε το κινητό σας, μπορεί να είστε πολυπράγμων.
Μπορεί, με το που «ανοίξετε τα μάτια σας» να θέλετε να δείτε ειδήσεις, να κοιτάξετε τα μηνύματά σας, να οργανώσετε την ημέρα σας.
Η ικανότητα μερικών ανθρώπων να διαχειρίζονται ταυτόχρονα πολλά πράγματα, είναι πολύτιμη στη σημερινή κοινωνία με τους εξαντλητικούς ρυθμούς.
Να θυμάστε, μπορεί η πολυπραγμοσύνη να σας δημιουργεί την αίσθηση της παραγωγικότητας, όμως στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετό της. Εκτός από το ότι οδηγεί σε εξουθένωση, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία σας. Πάρτε μια ανάσα και εκτιμήστε τι έχει περισσότερη σημασία.
Υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία
Η ανάγκη σας να κοιτάτε το τηλέφωνο με το που ξυπνήσετε, μπορεί να υποδηλώνει εξάρτηση από την τεχνολογία.
Αν ξεκινάτε την ημέρα με το κινητό στο χέρι, έχετε ήδη κάνει κακή αρχή στην ημέρα σας.
Ενώ η τεχνολογία, αναμφίβολα μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, πρέπει η σχέση μας μαζί της να είναι ισορροπημένη.
Απολαύστε τα πρωινά σας και ετοιμαστείτε μια όμορφη και ενσυνειδητότητα ημέρα. Μην αναλώνεστε στις οθόνες από την ώρα που θα ανοίξετε τα μάτια σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.