Είναι γνωστό ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος, ειδικά οι επώδυνες, μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές μας σχέσεις. Όταν ένας άνδρας έχει πληγωθεί στο παρελθόν, αυτό φαίνεται στη συμπεριφορά του σε μια νέα σχέση.
Σημασία δεν έχει να αποδοθούν ευθύνες ή να χαρακτηριστεί κανείς, αλλά η κατανόηση και η ενσυναίσθηση.
Αν έχετε παρατηρήσει επτά συγκεκριμένες συμπεριφορές, μπορεί ένας άνδρας να έχει περάσει πολύ πόνο σε προηγούμενες σχέσεις. Στο άρθρο αυτό, αναλύουμε τις συμπεριφορές αυτές, ώστε να τις αναγνωρίζετε και να καλλιεργείτε υγιέστερες και πιο ασφαλείς σχέσεις.
Εάν ένας άνδρας εμφανίζει αυτές τις 7 συμπεριφορές στη σχέση του, είναι ξεκάθαρο ότι έχει πληγωθεί στο παρελθόν
- Είναι αμυντικός
- Υπερβολικά ευαίσθητος στην κριτική
- Αποφεύγει τις συγκρούσεις
- Δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του
- Θέλει συνεχή επιβεβαίωση
- Αργεί να δεσμευτεί
- Υπεραναπληρώνει προσπαθώντας να είναι τέλειος
Είναι αμυντικός
Όταν ένας άνδρας έχει πληγωθεί στο παρελθόν, μπορεί να είναι πολύ επιφυλακτικός με τα συναισθήματά του στις επόμενες σχέσεις του.
Η αμυντική συμπεριφορά, είναι μηχανισμός προστασίας. Δεν είναι πως δεν σας εμπιστεύεται ή δεν νοιάζεται αλλά επειδή έχει πληγωθεί, θέλει να θωρακίσει τα συναισθήματά του.
Μία καρδιά που έχει υψώσει άμυνες, έχει δεχτεί χτυπήματα. Σκληραίνει και πολύ δύσκολα μαλακώνει.
Όσοι έχουν άμυνες, καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να εξισορροπήσουν την εμπιστοσύνη με το συναίσθημα.
Η κατανόηση αυτού του μοτίβου, θα σας βοηθήσει να τον προσεγγίσετε με ενσυναίσθηση και υπομονή, κάνοντάς τον να νιώσει ασφάλεια και να ρίξει τις άμυνές του.
Υπερβολικά ευαίσθητος στην κριτική
Μπορεί ένας άνδρας να ερμηνεύει κάθε σχόλιο ή πρόταση σαν προσωπική επίθεση.
Η ευαισθησία στην κριτική είναι αντίδραση στον πόνο από το παρελθόν. Αν σε μια προηγούμενη σχέση του, τον επέκριναν και τον μείωναν, τώρα έχει γίνει πολύ επιφυλακτικός σε κάθε μορφής κριτική. Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς, ως σημάδι τραύματος είναι σημαντική στην κατανόηση και την καλλιέργεια μιας πιο ασφαλούς σχέσης, όπου θα μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του, χωρίς τον φόβο της απόρριψης ή της επίκρισης.
Αποφεύγει τις συγκρούσεις
Η σύγκρουση είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των σχέσεων. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι υγιής όταν οι σύντροφοι τη διαχειρίζονται σωστά. Έτσι μαθαίνουν, εξελίσσονται και βρίσκουν λύσεις.
Όταν ένας άνδρας έχει πληγωθεί στο παρελθόν, η σύγκρουση μπορεί να τον τρομάζει.
Μπορεί ως αποτέλεσμα, να αποφεύγει πάση θυσία τις συγκρούσεις. Η αποφυγή έχει διάφορες μορφές. Μπορεί να αλλάζει θέμα, να μην ασχολείται, να κλείνεται συναισθηματικά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Σε πιο ακραίες καταστάσεις, μπορεί να λέει ψέματα ή να αποκρύπτει πληροφορίες για να μην ταράξει τα νερά.
Επιφανειακά, μπορεί να δείχνει παθητικός ή αδιάφορος, αλλά μέσα του προσπαθεί να προστατευτεί από το επώδυνο συναίσθημα που έχει βιώσει στο παρελθόν.
Το πρόβλημα με τη στρατηγική αυτή είναι πως, τα θέματα δεν εξαφανίζονται.
Τα ανεπίλυτα ζητήματα συσσωρεύονται με τον καιρό, δημιουργώντας απογοήτευση και απόσταση μέσα στη σχέση.
Αν παρατηρήσετε αυτό το μοτίβο, πρέπει να δημιουργήσετε συνθήκες εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Επιβεβαιώστε τον ότι η σύγκρουση δεν έχει σκοπό να κερδίσει ή να χάσει κάποιος, αλλά να καταλάβετε ο ένας τον άλλον. Με υπομονή και συναισθηματική ασφάλεια, σταδιακά θα μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και να μην τα θεωρεί απειλή για τη σχέση.
Δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του
Η έκφραση των συναισθημάτων για πολλούς είναι δύσκολη, πόσω μάλλον για έναν άνδρα που έχει πληγωθεί από προηγούμενες σχέσεις.
Μπορεί ο σύντροφος να είναι κουμπωμένος, προσπαθώντας να διαχειριστεί τον πόνο που έχει βιώσει. Έτσι δυσκολεύεται να εκδηλώσει τα συναισθήματά του στη σχέση του.
Η σύγκρουση αυτή δεν σημαίνει ότι δε έχει αισθήματα ή δεν νοιάζεται. Μάλλον είναι ένδειξη ότι προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του από τον πόνο.
Η υπομονή, η κατανόηση και η ανοιχτή επικοινωνία, μπορεί να τον κάνουν να νιώσει άνετος με τα συναισθήματά του.
Θέλει συνεχή επιβεβαίωση
Μπορεί να έχετε γνωρίσει κάποιον άνδρα που έχει ανάγκη διαρκούς επιβεβαίωσης. Να ρωτά διαρκώς αν τον αγαπάτε, αν σας αρέσει, αν είστε χαρούμενη.
Επιφανειακά, μπορεί να μοιάζει με ανασφάλεια αλλά στο βάθος να κρύβεται ο πόνος από προηγούμενες σχέσεις.
Η ανάγκη για επιβεβαίωση είναι ο τρόπος ενός άνδρα να νιώσει ασφαλής και σίγουρος στη σχέση του. Μπορεί να είναι εξουθενωτικό, αλλά πρέπει να δείξετε κατανόηση ώστε να τον βοηθήσετε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.
Αργεί να δεσμευτεί
Η δέσμευση για κάποιον που έχει πληγωθεί, μπορεί να είναι τρομακτική. Βλέπει αμέσως τι μπορεί να πάει στραβά και φοβάται ότι θα βιώσει τα ίδια σενάρια.
Αν ένας άνδρας αργεί να δεσμευτεί, μπορεί να είναι επειδή στο παρελθόν έχει πληγωθεί. Μπορεί να χρειάζεται χρόνο μέχρι να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά ώστε να μην ξαναπληγωθεί.
Η υπομονή και η κατανόηση, είναι καθοριστικής σημασίας. Να σέβεστε τον ρυθμό σας, να του δίνετε τον χώρο που χρειάζεται ώστε να είναι άνετος με την έννοια της δέσμευσης.
Υπεραναπληρώνει προσπαθώντας να είναι τέλειος
Όταν ένας άνδρας έχει πληγωθεί στο παρελθόν, μπορεί να νιώθει την ανάγκη να είναι τέλειος στην επόμενη σχέση του. Ίσως να πιστεύει πως μόνο έτσι θα αποφύγει τον πόνο ή την απόρριψη που έχει βιώσει.
Κανείς δεν είναι τέλειος. Ο άνδρας πρέπει να καταλάβει πως, δεν είναι ανάγκη να είναι τέλειος για να τον αγαπήσουν ή να τον αποδεχτούν. Να του το θυμίζετε.
Tip: Η υπομονή, η κατανόηση και η ανοιχτή επικοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας
Αν αναγνωρίζετε τα σημάδια αυτά, πρέπει να προσεγγίζετε την κατάσταση με κατανόηση, όχι κριτική.
Η υπομονή, η κατανόηση και η ανοιχτή επικοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία μιας ασφαλούς σχέσης. Οι άνθρωποι θέλουν χρόνο και τις κατάλληλες συνθήκες για να θεραπευτούν. Κυρίως, πρέπει να νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους αποδέχονται.
Όλοι κουβαλάμε κάτι από το παρελθόν. Το κλειδί για την εξέλιξη, βρίσκεται στην κατανόηση του πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Όταν ένας άνδρας νιώσει την ασφάλεια να το κάνει αυτό, θα ρίξει τις άμυνές τους, θα αντιμετωπίσει τους φόβους του, θα προσπαθήσει για τη σχέση. Έτσι καλλιεργείται η επαφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου