Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο να γελά, μαζί με τους φίλους του, υποθέτουμε ότι είναι χαρούμενος. Τα ανθρώπινα συναισθήματα, δεν είναι όμως τόσο απλά. Κάτω από τα χαμόγελα, μπορεί να κρύβεται μια διαφορετική ιστορία. Η μοναξιά δεν είναι πάντα έκδηλη. Κάποιοι άνθρωποι, την νιώθουν ακόμη και όταν περιβάλλονται από τους φίλους τους.
Κάποια μοτίβα και συμπεριφορές μαρτυρούν γιατί συμβαίνει αυτό. Αν έχετε αναρωτηθεί πως νιώθει ένας άνθρωπος που ανήκει σε έναν κοινωνικό κύκλο, μπορείτε να παρατηρήσετε κάποια χαρακτηριστικά σημάδια.
Η αλήθεια βρίσκεται στα διακριτικά σημάδια που εύκολα διαφεύγουν από την προσοχή μας, όμως μπορούν να μαρτυρήσουν πολλά για τη συναισθηματική μας ευημερία.
Οι άνθρωποι που νιώθουν συχνά μοναξιά ενώ έχουν πολλούς φίλους, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές
Υπερανάλυση
Έχουν ανάγκη από βαθιές σχέσεις
Τα κοινωνικά δίκτυα επιδεινώνουν το αίσθημα της μοναξιάς
Δεν μοιράζονται τα προσωπικά τους συναισθήματα
Δεν αντέχουν να είναι σε μέρη με πολυκοσμία
Μπορεί να είναι η ψυχή της παρέας
Θέλουν να ικανοποιούν τους άλλους
Υπερανάλυση
Οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι και ας περιβάλλονται από φίλους, μπορεί να έχουν τη συνήθεια της υπερανάλυσης. Είναι εγκλωβισμένοι στη δίνη των αδιάλειπτων σκέψεων, αμφιβολιών και των αναλύσεων της κάθε κουβέντας και συμπεριφοράς.
Η διαρκής αναζήτηση κρυμμένων νοημάτων και μηνυμάτων, τους οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι οι φίλοι τους δεν τους αγαπούν πραγματικά και ότι είναι ανεπιθύμητοι.
Η διαρκής υπερανάλυση, εκτός από το ότι επιδεινώνει το συναίσθημα της μοναξιάς, τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τους φίλους τους.
Έχουν ανάγκη από βαθιές σχέσεις
Μερικοί άνθρωποι, έχουν πολλούς φίλους, είναι κοινωνικοί, γνωρίζουν νέα άτομα και μιλούν με όλον τον κόσμο. Κάτω από την επιφάνεια, μπορεί να βρίσκεται ένα αίσθημα μοναξιάς που δεν μπορούν να αποβάλουν.
Το πρόβλημα είναι πως επιζητούν πιο βαθιές, πιο ουσιαστικές συζητήσεις. Οι καθιερωμένες, εθιμοτυπικές συζητήσεις, δεν τους αρκούν για να μην νιώθουν μόνοι.
Όμως, οι κουβέντες αυτού του είδους, σπανίζουν και εκείνοι, νιώθουν ακόμη περισσότερη μοναξιά, ακόμη και αν περιβάλλονται από πολλούς φίλους.
Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά και ας περιβάλλονται από φίλους, έχουν μεγάλη ανάγκη από στενές προσωπικές σχέσεις.
Τα κοινωνικά δίκτυα επιδεινώνουν το αίσθημα της μοναξιάς
Μπορεί να πιστεύουμε ότι, το Facebook και το Instagram μας κάνουν να νιώθουμε ότι είμαστε σε επαφή με τους φίλους μας. Βέβαια, δεν είναι έτσι.
Σύμφωνα με μελέτες, η έντονη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν μοναξιά. Επιδεινώνει το αίσθημα της περιθωριοποίησης.
Όταν βλέπουν τους άλλους γύρω τους χαρούμενους, συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τις τέλειες ζωές των άλλων, κάτι που επιβαρύνει το αίσθημα της μοναξιάς και της ανεπάρκειας.
Δεν μοιράζονται τα προσωπικά τους συναισθήματα
Οι άνθρωποι αυτοί, δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους. Φοβούνται ότι αν μιλήσουν για την μοναξιά τους, οι άλλοι θα τους παρεξηγήσουν, θα πιστέψουν ότι είναι αδύναμοι ή φορτικοί.
Μπορεί να φοβούνται πως οι φίλοι τους δεν θα καταλάβουν ή ακόμη ότι θα τους κρίνουν.
Οι φόβοι αυτοί, μπορεί να τους κάνει να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, να ορθώνουν ένα εμπόδιο ανάμεσα στους ίδιους και τους φίλους τους.
Η συναισθηματική αδιαφάνεια, βαθαίνει την μοναξιά στην οποία είναι βυθισμένοι.
Δεν αντέχουν να είναι σε μέρη με πολυκοσμία
Οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι τος και ας είναι μαζί με φίλους, συχνά δεν θέλουν να βρίσκονται σε μέρη με πολυκοσμία.
Δεν είναι ότι δεν θέλουν την παρέα των άλλων. Ο θόρυβος, το πλήθος, η βοή, όλα αυτά τους δημιουργούν μεγάλη ένταση.
Αντί να νιώθουν συνδεδεμένοι με τους άλλους, νιώθουν απόμακροι.
Τα μέρη με την πολυκοσμία, μπορεί να εντείνουν το συναίσθημα της μοναξιάς τους.
Μπορεί να είναι η ψυχή της παρέας
Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, όμως οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά, μπορεί να είναι η ψυχή της παρέας: να λένε αστεία, να κάνουν ζωηρές συζητήσεις, να δίνουν ζωή στους άλλους.
Κάποιες φορές, το προσωπείο της χαράς τους βοηθά να συγκαλύπτουν τα συναισθήματα της μοναξιάς. Πιστεύουν πως, κάνοντας τους άλλους χαρούμενους, θα νιώσουν καλύτερα και οι ίδιοι.
Όταν όμως, μένουν μόνο τους, κατακλύζονται από το συναίσθημα αυτό.
Η αντίθεση αυτή, ανάμεσα στην κοινωνική τους περσόνα και τα πραγματικά τους συναισθήματα, κάνουν τα συναισθήματά τους πολύ πιο έντονα.
Να μην ξεχνάτε ότι το εύθυμο εξωτερικό τους δεν σημαίνει πάντα ότι μέσα τους, αισθάνονται πλήρεις.
Θέλουν να ικανοποιούν τους άλλους
Οι άνθρωποι που νιώθουν έτσι, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ικανοποιούν τους άλλους.
Κάνουν χατίρια, ακόμη και αν δεν το θέλουν, συμφωνούν με τις γνώμες των άλλων ακόμη και αν δεν τις πιστεύουν πραγματικά, δέχονται προσκλήσεις που δεν θα ήθελαν.
Αυτό το κάνουν επειδή φοβούνται πως, αν πουν «όχι», μπορεί να χάσουν τους φίλους τους. Πιστεύουν ότι, αν ικανοποιούν τους άλλους, θα είναι πιο αρεστοί και να μετριαστούν τα αισθήματα της μοναξιάς.
Αυτό μπορεί να τους στοιχίσει στις σχέσεις και να επιδεινώσει το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.
Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος πάντα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ικανοποιήσει τους άλλους, αυτό είναι ένα σημάδι που μαρτυρά ότι παλεύει με τα συναισθήματα της μοναξιάς.
Tips
Αν έχετε αναγνωρίσει σημάδια της συμπεριφοράς σας στο άρθρο αυτό, δεν είστε ο μόνος. Είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα, το οποίο αντιβαίνει τα στερεότυπα γύρω από την κοινωνικότητα και την μοναξιά.
Το αίσθημα της μοναξιάς μαρτυρά μια βαθιά ανάγκη για σύνδεση, κατανόηση και αποδοχή. Κάθε άνθρωπος βιώνει με διαφορετικό τρόπο την μοναξιά, μέσα από τις μοναδικές του σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προσωπικές του εμπειρίες.
Είμαστε άνθρωποι και είναι φυσικό να νιώθουμε μόνοι μας κάποιες φορές, ακόμη και αν δεν είμαστε.
Μέσα από την κατανόηση και τη συμπόνοια, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την ιδιαίτερη αυτή, μορφή μοναξιάς.
Την επόμενη φορά που θα αναγνωρίσετε τα σημάδια αυτά στη συμπεριφορά κάποιου ανθρώπου να θυμάστε ότι δεν υποκρίνονται. Πασχίζουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, με τον δικό τους τρόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου