Οι γιορτές έφτασαν και τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς μία ευχάριστη διαδικασία. Όμως για όσους έχουν τροφική αλλεργία μπορεί αυτή η περίοδος να είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Εκφράζουν συχνά συναισθήματα φόβου και άγχους που μαζί με την έλλειψη κατανόησης, τους οδηγεί να αισθάνονται απομονωμένοι.
Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε όλοι συνείδηση της σοβαρότητας αυτών των αντιδράσεων. Δυστυχώς πολύ συχνά αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι ως ιδιότροποι ή περίεργοι. Όμως η τροφική αλλεργία μπορεί να γίνει επικίνδυνη και δεν είναι επιλογή είναι πάθηση, επομένως η συμπερίληψη όλων των ανθρώπων με τροφική αλλεργία ή και οποιονδήποτε διατροφικό περιορισμό είναι απαραίτητη!
Η Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων, Ιωάννα Κοντογιωργάκη, συνεργάτης της Αλλεργιολογικής μονάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, μας δίνει σημαντικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε και ποιους κινδύνους να αποφύγουμε στα εορταστικά τραπέζια.
Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ή είστε οικοδεσπότης σε σπιτικό γεύμα, τότε δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές για μία ασφαλή εορταστική περίοδο:
- Εάν έχετε κάποια τροφική αλλεργία, ενημερώστε τους οικοδεσπότες για την αλλεργία σας. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σαφείς με το τί ακριβώς δεν μπορείτε να φάτε.
- Να ρωτάτε για όλα τρόφιμα και ποτά, ακόμα και αν το αλλεργιογόνο δεν είναι εμφανές και να μην θεωρείτε τίποτα αυτονόητο.
- Σε περίπτωση που νιώσετε ότι δεν σας ακούν, δεν σας καταλαβαίνουν ή ακόμα χειρότερα δεν σέβονται αυτό που τους λέτε, τότε καλύτερα να μην φάτε. Φυσικά μπορείτε να πάρετε μαζί σας το δικό σας φαγητό. Χρήσιμο θα ήταν επίσης να έχουν ενημερωθεί και οι υπόλοιποι καλεσμένοι.
- Φυσικά, θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας τα φάρμακα που σας έχει δώσει η αλλεργιολόγος και να ξέρετε πότε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε.
- Εάν είστε οικοδεσπότης αυτές τις γιορτές, είναι ευγενικό να ρωτάτε από πριν εάν οι καλεσμένοι σας έχουν τροφική αλλεργία ή κάποιον άλλον διατροφικό περιορισμό, ώστε να μπορέσετε να ετοιμάσετε πιάτα ασφαλή και για αυτούς. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην παρασκευή του φαγητού και να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά μαγειρικά σκεύη.
- Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά όλα τα συστατικά από τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε και να κρατήσετε τις όλες τις συσκευασίες σε περίπτωση που θέλουν να τις ελέγξουν και οι ίδιοι.
Περισσότερες πληροφορίες για τις τροφές που μας προκαλούν αλλεργίες μπορείτε να ακούσετε στο podcast Cantina – Food Science
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου