Τελετουργική πλακέτα που απεικονίζει την Κυβέλη στο άρμα της, αρχές 3ου αιώνα π.Χ.
Ελληνοβακτριανό Βασίλειο, A ï Khanum, Αφγανιστάν.
Αυτή η εξαιρετική τελετουργική πλάκα, που χρονολογείται από τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., απεικονίζει την Κυβέλη, την αρχαία μητέρα θεά της Ανατολίας, να καβαλάει το άρμα της σε μαγευτική λαμπρότητα.
Ανακαλύφτηκε στο A ï Khanum, μια εξέχουσα πόλη του Ελληνοβακτριανού Βασιλείου στο σήμερα Αφγανιστάν, αυτό το τεχνούργημα αποτελεί απόδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και καλλιτεχνικής σύντηξης των ελληνικών και τοπικών παραδόσεων που άνθισε στην περιοχή.
Η Κυβέλη, αξιοσέβαστη ως Μεγάλη Μητέρα, απεικονίζεται εδώ καθισμένη σε ένα άρμα που σχεδιάζεται από λιοντάρια, ένα μοτίβο που συμβολίζει την κυριαρχία της στη φύση και τον ρόλο της ως προστάτιδα των πόλεων και των ανθρώπων.
Η μορφή της αποπνέει θεϊκή εξουσία, η γαλήνια έκφραση της υπογραμμίζει την ανατροφή και επιβλητική παρουσία της.
Η δεξιοτεχνία αντικατοπτρίζει ελληνιστικές καλλιτεχνικές επιρροές, εμφανείς στις νατουραλιστικές λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών της Κυβέλης, το ισχυρό μυϊκό σύστημα των λιονταριών και τα περίπλοκα σχέδια που κοσμούν το άρμα.
Την ίδια στιγμή, τοπικά στοιχεία -όπως η στιλιστική ανθίζει στη χαρακτική - ριζώνουν το κομμάτι σταθερά μέσα στο πολιτιστικό περιβάλλον της Βακτριας.
Το A ï Khanum ήταν ένα χωνευτήριο ελληνικών και Κεντρικής Ασίας επιρροών κατά τη διάρκεια του Ελληνοβακτριανού Βασιλείου, ένα διάδοχο κράτος της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αυτό το βασίλειο ήταν γνωστό για την ανάμειξη της ελληνικής τέχνης, θρησκείας και διακυβέρνησης με τις παραδόσεις της Ανατολής.
Τεχνουργήματα όπως αυτή η πλάκα αναδεικνύουν τη συγκριτική κουλτούρα που ευδοκιμούσε στην περιοχή, όπου θεότητες από το ελληνικό πάνθεον αναπαραστήθηκαν μέσω τοπικών καλλιτεχνικών και πνευματικών φακών.
Η πλάκα πιθανότατα δημιουργήθηκε για ναό ή ως προσφορά σε θρησκευτικές τελετές αφιερωμένες στην Κυβέλη.
Το άρμα της, σύμβολο του θεϊκού ταξιδιού της, μπορεί επίσης να αντιπροσώπευε τη σύνδεση μεταξύ ουρανού και γήινου βασιλείου, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της ως μεσολαβητής μεταξύ των κόσμων.
Η ανακάλυψη αυτής της πλακέτας εμπλουτίζει την κατανόηση μας για τις πολιτιστικές και θρησκευτικές ανταλλαγές που χαρακτήριζαν την ελληνοβακτριανή εποχή.
Στέκεται ως ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα του πώς οι αρχαίοι πολιτισμοί προσάρμοζαν και επανερμηνεύαν τις ιερές εικόνες για να ταιριάξουν στα μοναδικά τους πλαίσια διατηρώντας παράλληλα δεσμούς με την ευρύτερη κληρονομιά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου