Τα τεχνουργήματα που ήρθαν στο φως, στη διάρκεια ανασκαφών στο Κάστρο της Φετίγιε, στην αρχαία πόλη Τελμησσό, στη δυτική επαρχία των Μούγλων, περιλαμβάνουν την κεφαλή ενός αγάλματος, κοσμήματα, αιχμές από βέλη, κεραμικά αγγεία, νομίσματα και σκελετούς και έπειτα από ανάλυση σε εργαστήριο, ανέδειξαν την ιστορία του Κάστρου πριν από 2.600 χρόνια.
Η ανασκαφή έχει αρχίσει εδώ και τρία χρόνια, υπό την αιγίδα του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο Κάστρο που βρίσκεται στην επαρχία των Μούγλων, σε συνεργασία με το κυβερνείο των Μούγλων, την κοινότητα και το Μουσείο της Φετίγιε, στην Τελμησσό.
Τα τεχνουργήματα αποκάλυψαν την ιστορία 2.600 ετών του Κάστρου
Οι εργασίες ανασκαφής, με επιστημονικό επιβλέποντα τον καθηγητή Kadir Pektaş, πρόσφατα έφεραν στο φως την κεφαλή ενός αγάλματος, μαζί με πολλά τμήματα από κοσμήματα, αιχμές βελών, κεραμικά αγγεία, νομίσματα και σκελετούς.
Τα τεχνουργήματα εξετάστηκαν, αποκαταστάθηκαν και καταγράφηκαν από ειδικούς σε εργαστηριακό περιβάλλον, στον χώρο των ανασκαφών, αποκαλύπτοντας την ιστορία των 2.600 χρόνων του κάστρου.
Ο Pektaş δήλωσε στο κρατικό δίκτυο Anadolu πως οι εκτενείς ανασκαφές στο άνω τμήμα με τα τείχη και την κατώτατη περιοχή του κάστρου, συνεχίζονται.
Ο Pektaş εξήγησε ότι, η ανασκαφή αποκάλυψε κυρίως δομικά ευρήματα από το Εμιράτο των Μεντεσέδων και την Οθωμανική Περίοδο, λέγοντας: «Ανακαλύψαμε εκατοντάδες νομίσματα, κεραμικά, κοσμήματα ή ευρήματα από ταφές. Η φετινή ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά όσον αφορά στους χώρους που ήρθαν στο φως και τα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών».
Ο Pektaş τόνισε ότι, τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία του κάστρου και της πόλης.
Το Κάστρο της Φετίγιε στην Τελμησσό χρονολογείται από την Αρχαϊκή Περίοδο
Ο Pektaş δήλωσε ότι, οι αδιάλειπτη ανάλυση των ευρημάτων, μαρτυρά πως, το Κάστρο της Φετίγιε, ανάγεται στην Αρχαϊκή Περίοδο, σημειώνοντας: «Τα ευρήματα της Αρχαϊκής Περιόδου εδώ, χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα π.Χ., σχεδόν 2.600 χρόνια πριν. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο κάστρο χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους, όμως η Τελμησσός, ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία του εμπορίου της Ανατολικής Μεσογείου, στη διάρκεια της Βυζαντινής και της Οθωμανικής περιόδου».
Τα ευρήματα ανήκουν σε ιστορικές εποχές πολύ προγενέστερες του κάστρου και χρησιμοποιούνταν κατά τη Βυζαντινή, την περίοδο του Εμιράτου του Μεντεσέ και την Οθωμανική Εποχή.
«Η ανακάλυψη ενός θεάτρου στα χαμηλότερα τείχη, το μαρτυρούν επίσης. Ένα θέατρο, από μόνο του υποδηλώνει την παρουσία ζωής. Τα τεχνουργήματα καθαρίστηκαν, είναι υπό συντήρηση και αναπαλαίωση στο εργαστήριο, του χώρου των ανασκαφών. Έχουν καταχωριστεί σε καταλόγους και χρονολογηθεί».
«Η εκτίμηση των τεχνουργημάτων είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την ανασκαφή. Κάποια ευρήματα ταιριάζουν σαν κομμάτια από παζλ με άλλα. Τα πιο πολύτιμα, θα πάνε για έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο».
«Τα ευρήματα, εκτός από το ότι παρείχαν ουσιώδη ιστορικά στοιχεία για την Τελμησσό, είναι σημαντικά για την περιοχή, λόγω της οπτικής και πολιτιστικής τους αξίας», σημείωσε.
Δήλωσε ότι, σκοπός τους είναι να διεξάγουν περιβαλλοντικό σχεδιασμό μέσα από έργα μελέτης και αποκατάστασης, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες των ανασκαφών στο Κάστρο της Φετίγιε. «Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και κάστρο μέσα στην πόλη. Η ετοιμασία της περιοχής για έκθεση στους επισκέπτες, θα προάγει τον ήδη ακμάζοντα τουρισμό».
«Μπορώ να πω ότι το σημείο θα γίνει πόλος έλξης όχι μόνο για τον τουρισμό στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά για όλον τον χρόνο. Το ενδιαφέρον του κοινού, το μαρτυρά ήδη. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο χώρος θα είναι προσβάσιμος στους επισκέπτες», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.