Την ώρα που η αγοραστική δύναμη του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη… Βουλγαρία, νέες αυξήσεις αναμένεται να υπάρξουν το 2025 στα ενοίκια κατοικιών.
Συγκεκριμένα, σε νέα υψηλά θα φτάσουν τα ενοίκια μετά από άνοδο +55,9% την τελευταία 9ετία.
Έρευνες από ειδικούς αναλυτές και μεγάλα μεσιτικά γραφεία, δείχνουν ότι στην Αθήνα, το μεγαλύτερο μέρος του μισθού πηγαίνει στα ενοίκια.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις το 2025 στα ενοίκια αναμένονται στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το κέντρο της Αθήνας έχει ήδη δει αύξηση 8,6% το 2024 και 8,3% το 2023, ενώ το κέντρο της Θεσσαλονίκης 9,5% το 2024 και 7,8% το 2023.
Επίσης, ξεχωρίζει ο Πειραιάς, που από πολλές απόψεις είναι ο πρωταθλητής των αυξήσεων τιμών. Έχει καταγραφεί άνοδος των ζητούμενων ενοικίων της τάξης του 11,1% φέτος, 10,2% πέρσι και 8,8% το 2022.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχει μισθό κάτω από 1.000 ευρώ μικτά (820 καθαρά) και οι επτά στους δέκα κάτω από 1.200 (950 καθαρά), θεωρείται ευκαιρία να βρει κάποιος διαμέρισμα ακόμα και με 600 ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος του μισθού φεύγει στο ενοίκιο, στους λογαριασμούς και στο σούπερ μάρκετ.
Όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) η όξυνση του προβλήματος του κόστους στέγασης είναι απόρροια της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της κατοικίας, της απόσυρσης από την αγορά ακινήτων που εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προορίζονται για πλειστηριασμό καθώς και της υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο για μακρά χρονική περίοδο, η οποία δεν έχει επιτρέψει την ομαλή αναπλήρωση του αποθέματος ακινήτων.
Το ράλι στα ενοίκια αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση 7-8%.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις το 2025 αναμένονται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το κέντρο της Αθήνας έχει ήδη δει αύξηση 8,6% το 2024 και 8,3% το 2023, ενώ το κέντρο της Θεσσαλονίκης 9,5% το 2024 και 7,8% το 2023.
Επίσης, ξεχωρίζει ο Πειραιάς, η έναρξη της λειτουργίας του Μετρό κατέγραψε άνοδο των ζητούμενων ενοικίων της τάξης του 11,1% φέτος, 10,2% πέρσι και 8,8% το 2022.
Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού
Στην τελευταία θέση της ΕΕ, κάτω και από την Βουλγαρία, έχει υποχωρήσει η αγοραστική δύναμη του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Εurostat.
O «προσαρμοσμένος» μισθός προκύπτει από συνδυαστικά στοιχεία, για το ύψος των αμοιβών και τις ώρες απασχόλησης σε κάθε χώρα, μετατρέποντας τους μισθούς μερικής απασχόλησης σε «ακαθάριστα ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης».
Η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος σε μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης, με 17.013 ευρώ το χρόνο – σε απόσταση αναπνοής από την Ουγγαρία (16.895).
Τελευταία με διαφορά από τους επόμενους είναι η Βουλγαρία, με μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης μόλις 13.503 ευρώ. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ είναι 37.863 ευρώ.
Η κατάταξη αλλάζει όμως όταν αντί για τον ονομαστικό μισθό υπολογίζεται το αντίστοιχό του σε Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης.
Έτσι, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο, μετρημένος σε PPS, στην Ελλάδα είναι στα 20.525€ -και είμαστε οι ουραγοί της λίστας – ενώ ο αντίστοιχος στο Λουξεμβούργο φθάνει στα 53.745€, όπου αντιπροσωπεύει και την κορυφή της εν λόγω λίστας της Eurostat.
Με απλά λόγια αυτό μεταφράζεται ως εξής: σε ονομαστικούς όρους, η Ελλάδα κατετάγη τρίτη από το τέλος, αλλά είχε τη χειρότερη βαθμολογία σε PPS, πράγμα που σημαίνει ότι στην αγοραστική δύναμη του μισθού ερχόμαστε τελευταίοι, με 20.525 Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης – έναντι 37.863 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.