Δεν είναι σίγουρο αν ο πρωθυπουργός πραγματικά πιστεύει όσα λέει ή αν απλώς τα εκστομίζει για να προκαλέσει εντυπώσεις και να μας καθησυχάσει για να προχωρήσουμε, δήθεν, με τις πολιτικές που οδηγούν τη χώρα στην ατέλειωτη μιζέρια, φτώχεια και απόγνωση. Πολιτικές που έχουν καταδικάσει τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων στην ανέχεια και την απογοήτευση, όπως και οι προηγούμενοι κυβερνώντες, και οι οποίες συνεχίζουν να βασανίζουν τον λαό.
Στο τελευταίο επεισόδιο της πρωθυπουργικής του σειράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αναζητά «τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα» για να «επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα τους επιτρέψει να κάνουν αποταμίευση. Ωστόσο, την ίδια ώρα, τα κρατικά ταμεία εμφανίζουν πλεονάσματα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού – αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που έχει επιβληθεί στους πολίτες. Η ίδια αυτή είδηση αναιρεί τα λόγια του πρωθυπουργού και τις υποτιθέμενες καλές του προθέσεις, αλλά ας προχωρήσουμε παρακάτω.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού μικρής κλίμακας. Όμως αυτά τα σχέδια μοιάζουν με ουτοπία, δεδομένων των πραγματικών συνθηκών. Στον πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός, η χορήγηση επιδοτήσεων είναι περιορισμένη και οι διαδικασίες για άδειες και άλλες παροχές είναι χρονοβόρες και δύσκολες. Επιπλέον, οι δημόσιοι πόροι διαχειρίζονται αναποτελεσματικά, οι φόροι είναι εξαιρετικά υψηλοί και περιορίζουν τη βιωσιμότητα κάθε αναπτυξιακού σχεδίου, ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και συνήθως σε άσχημους όρους. Οι πολιτικές της ΕΕ, τις οποίες ο πρωθυπουργός εφαρμόζει πιστά, έχουν οδηγήσει σε καταστροφή την ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.
Αναφορικά με τον τουρισμό μικρής κλίμακας, η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά διαφορετική. Τα καύσιμα στη χώρα μας είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις πλήττονται από βαριά φορολογία και πρόσφατα επιβάλλονται νέες εισφορές, όπως τα «τέλη ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», τα οποία ενδέχεται να μετακυληθούν στους τουρίστες. Παράλληλα, η ακρίβεια, την οποία ο πρωθυπουργός φαίνεται να αγνοεί, συνεχώς αυξάνει το κόστος ζωής, και η πραγματικότητα για τον κόσμο είναι πολύ πιο σκληρή από τις ασαφείς δηλώσεις του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι για να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά, θα πρέπει να υπάρχουν καλές επαγγελματικές προοπτικές και επιπλέον οικονομικά κίνητρα. Ανάφερε ως παράδειγμα τον Έβρο, μια πανέμορφη περιοχή της Ελλάδας που όμως πλήττεται από πολλές παθογένειες. Πρόσφατα επισκέφτηκα το χωριό Ασημένιο στον Έβρο, ένα χωριό 250 κατοίκων, κυρίως ηλικιωμένων, που ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η κατάσταση των δρόμων είναι τραγική, οι συγκοινωνίες περιορισμένες, η πρόσβαση σε υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες είναι περιορισμένη, και οι νέοι δυσκολεύονται να παραμείνουν εκεί λόγω της απομόνωσης και των κινδύνων που προέρχονται από την κοντινή απόσταση στα σύνορα.
Όσον αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η ζωή στο χωριό είναι πιο φθηνή, αυτό αποδεικνύει την αποκοπή του από την πραγματικότητα. Πολλά προϊόντα στην επαρχία είναι λιγότερα και συχνά ακριβότερα λόγω του μεταφορικού κόστους. Επιπλέον, το κόστος θέρμανσης και τα ενοίκια σε πολλές περιοχές έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αρκετούς ιδιοκτήτες να εκμεταλλεύονται την ακρίβεια αυξάνοντας τα μισθώματα.
Οι μόνοι νέοι που επιστρέφουν στα χωριά είναι αυτοί που είτε επιθυμούν συνειδητά να επιστρέψουν στις ρίζες τους είτε έχουν αποτύχει στα αστικά κέντρα και προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια τους, εκμεταλλευόμενοι κάποια κληρονομιά.
Ένα ακόμα σημείο που θίγει ο πρωθυπουργός είναι η εργασία εξ αποστάσεως, μια πρόταση που φαίνεται εντελώς ακατάλληλη για τη χώρα μας, όπου η κουλτούρα επικεντρώνεται στην φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας. Η υποδομή για την εξ αποστάσεως εργασία απαιτεί γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ, κάτι που δεν υπάρχει σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα στην Ελλάδα, συχνά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν την απαραίτητη υποδομή για να υποστηρίξουν αυτή την πρακτική.
Εν κατακλείδι, τα λόγια του πρωθυπουργού αποτελούν μια επικίνδυνη απομάκρυνση από την πραγματικότητα. Η πολιτική του δημιουργεί μια εικόνα ευημερίας που δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Θα ήταν καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κατέβει από το συννεφάκι στο οποίο βρίσκεται και να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα, αντί να συνεχίζει να παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα προόδου και ευημερίας για μια χώρα που στενάζει κάτω από την οικονομική πίεση και την αδικία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.