Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι δεξιοτέχνες στη χρήση της γλώσσας με ύπουλο τρόπο για να υπονομεύσουν τους άλλους. Κάνουν τους άλλους να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους, διατηρώντας την αθωότητά τους.
Η επιρροή και η χειραγώγηση είναι δύο πολύ διαφορετικές ενέργειες. Η χειραγώγηση είναι μια σκοτεινή τεχνική. Σκοπό έχει να ελέγξει τις επιλογές και τις ενέργειες του άλλου, αποκρύπτοντας τα αληθινά κίνητρα του ατόμου.
Στο άρθρο αυτό, αναλύονται δέκα φράσεις που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να υποτιμήσουν τους άλλους, ώστε να τις αναγνωρίσετε και να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Ας τις δούμε αναλυτικά.
Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά οι χειριστικοί άνθρωποι για να σας υποτιμήσουν
- «Είσαι πολύ ευαίσθητος»
- «Πλάκα έκανα»
- «Δεν μπορώ τα δράματα»
- «Κανένας δεν έχει πρόβλημα μ’ αυτό»
- «Παρανόησες»
- «Αν ενδιαφερόσουν για εμένα, θα…»
- «Αντιδράς υπερβολικά»
- «Για το καλό σου το λέω»
- «Δεν θυμάμαι να είπα τέτοιο πράγμα»
- «Εμπιστεύσου με»
«Είσαι πολύ ευαίσθητος»
Μία αγαπημένη φράση των χειριστικών ανθρώπων. Ένα συνηθισμένο εργαλείο χειραγώγησης των συναισθημάτων σας.
Σας κάνουν να νιώθετε ότι αντιδράτε υπερβολικά ή ότι είστε αδύναμοι για να χειριστείτε την κατάσταση.
Είναι ο τρόπος με τον οποίο, ο χειριστικός άνθρωπος αποσπά την προσοχή σας, κάνοντάς να νιώθετε ότι έχετε εσείς το πρόβλημα. Να είστε προσεκτικοί με αυτή τη φράση, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έναν χειριστικό άνθρωπο.
«Πλάκα έκανα»
Οι χειριστικοί άνθρωποι συγκαλύπτουν τις προσβολές τους υπό τον μανδύα του χιούμορ.
Λέγεται στην προσπάθειά τους να σας κάνουν να νιώσετε ότι εσείς έχετε το πρόβλημα, που προβάλλεστε. Είναι ένας τρόπος να «ντύσουν» τις κακές προθέσεις τους προβάλλοντας το χιούμορ, ακόμη και να στρεβλώσουν τη δική σας αντίληψη της πραγματικότητας.
Η φράση αυτή, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Σκοπός ενός αστείου είναι να γελάσουν όλοι – όχι μόνο εκείνος που το λέει.
«Δεν μπορώ τα δράματα»
Η φράση αυτή, λέγεται κατά κόρον χειριστικά, προκειμένου το άτομο να θολώσει τα νερά και να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με την πρόκληση της σύγκρουσης.
Κατά τρόπο ειρωνικό, έρευνες δείχνουν ότι, οι άνθρωποι που λένε ότι σιχαίνονται το δράμα, είναι κατά κανόνα εκείνοι που το προκαλούν. Ισχυριζόμενοι το αντίθετο, αποσπούν την προσοχή από τις δικές τους ενέργειες και εμφανίζονται αθώοι ή και θύματα.
Η φράση αυτή, είναι μια μεθόδευση του χειριστικού ανθρώπου. Ένας έξυπνος και ύπουλος τρόπος να ξεφύγουν από την ανάληψη της ευθύνης των πράξεών τους. Να είστε σε επαγρύπνηση, καθώς μπορεί να είναι σημάδι χειραγώγησης.
«Κανένας δεν έχει πρόβλημα μ’ αυτό»
Οι δεξιοτέχνες της χειραγώγησης είναι πρώτοι στο να κάνουν τους άλλους να νιώθουν απομονωμένοι και ιδιότροποι για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται.
Η φράση «κανένας άλλος δεν έχει πρόβλημα μ’ αυτό» είναι μια φράση που πετυχαίνει αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα.
Καταφέρνει να σας κάνει ότι διαφέρετε με τρόπο αρνητικό, ακυρώνοντας φυσικά, τα λόγια σας.
Συγκρίνοντάς σας με «όλους τους άλλους», οι χειριστικοί άνθρωποι σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την αξία και την κρίση σας. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να σας πουν ότι η γνώμη και τα συναισθήματά σας είναι ασήμαντα, αφού διαφέρουν με εκείνα όλων των άλλων.
«Παρανόησες»
Η φράση αυτή, λέγεται από ανθρώπους χειριστικούς προκειμένου να αποφύγουν την ευθύνη της κακής συμπεριφοράς τους.
Αντί να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, σας κάνουν να νιώθετε ότι είναι δικό σας το πρόβλημα, επειδή δεν καταλάβατε και τους παρεξηγήσατε. Επιπλέον, σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την κρίση και την αντίληψή σας.
Όταν ακούτε αυτή τη φράση, πρέπει να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας και να μην επιτρέπετε σε κανέναν να κλονίσει την αυτοπεποίθησή σας.
Τα συναισθήματά σας είναι αληθινά και πρέπει να τα προστατεύετε.
«Αν ενδιαφερόσουν για εμένα, θα…»
Η φράση αυτή, κτυπάει στις πιο ευαίσθητες χορδές ενός ανθρώπου και χρησιμοποιείται σαν όπλο από τους χειριστικούς. Ξέρουν καλά πως η αγάπη και η φροντίδα, είναι ισχυρό εργαλείο χειραγώγησης, το οποίο επιστρατεύουν για να σας αναγκάσουν να κάνετε κάτι που θα αποδείξει ότι πραγματικά τους αγαπάτε.
Με τη φράση αυτή, σας γεμίζουν τύψεις και σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τα συναισθήματά σας.
Η αγάπη και η φροντίδα δεν μπορεί να γίνονται προϊόν διαπραγμάτευσης. Ούτε εσείς πρέπει να νιώθετε την υποχρέωση να αποδείξετε τα συναισθήματά σας, ανταποκρινόμενοι σε παράλογες απαιτήσεις. Η αγάπη δεν χειραγωγείται – βάλτε τα όριά σας.
«Αντιδράς υπερβολικά»
Πρόκειται για μια συνηθισμένη μεθόδευση από τους χειριστικούς ανθρώπους.
Οι δεξιοτέχνες της χειραγώγησης, λένε αυτή τη φράση με σκοπό να υπονομεύσουν τα συναισθήματά τους και να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τις αντιδράσεις σας.
Θέλουν να αρχίσετε να αμφισβητείτε τις αντιδράσεις σας στις δικές τους ενέργειες.
Αν κάποιος σας λέει ότι αντιδράτε υπερβολικά, υπονοεί ότι, τα συναισθήματά σας δεν είναι σημαντικά, ή ότι δεν ισχύουν. Είναι μία μέθοδος για να αποφύγουν την ευθύνη των πράξεών τους και να ρίξουν σε εσάς το βάρος των ενεργειών τους.
Αν βρεθείτε ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση, να θυμάστε ότι τα συναισθήματά σας έχουν αξία και πρέπει να τα εκφράζετε. Δεν χρωστάτε κανενός την έγκριση για να νιώσετε κάτι.
«Για το καλό σου το λέω»
Η φράση αυτή, μπορεί επιφανειακά να δείχνει ενδιαφέρον, όμως χρησιμοποιείται κατ’ εξοχήν από τους χειριστικούς ανθρώπους για να δικαιολογήσουν τις πράξεις ή τα λόγια που σας προκαλούν πόνο.
Με την επίφαση της συμβουλής, ή του ενδιαφέροντος, οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φράση αυτή για να υπονομεύσουν την αυτοεκτίμησή σας και να κάνουν την κριτική τους να μοιάζει με φροντίδα.
Μπορεί ακόμη και να σας πείσουν ότι, τα σκληρά τους λόγια είναι μια μορφή αγάπης, για το καλό σας. Στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά ένας τρόπος να σας ελέγξουν και να σας υποτιμήσουν, με την επίφαση του ενδιαφέροντος και της φροντίδας.
Η εποικοδομητική κριτική, δεν θα σας κάνει ποτέ να νιώσετε άσχημα για τον εαυτό σας. Οι άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται, σέβονται τα συναισθήματά σας.
«Δεν θυμάμαι να είπα τέτοιο πράγμα»
Οι δεξιοτέχνες της χειραγώγησης χρησιμοποιούν την παραπάνω φράση για να αρνηθούν τις συνέπειες των πράξεων ή των λόγων τους.
Η φράση αυτή, είναι ένα τυπικό παράδειγμα ψυχολογικής παραπλάνησης (gaslighting), όπου ο χειριστικός άνθρωπος επιχειρεί να στρεβλώσει τη δική σας αντίληψη για την πραγματικότητα και να σας φυτέψει αμφιβολίες. Αρνούνται τις πράξεις τους, προσπαθούν να σας προκαλέσουν σύγχυση και να σας κάνουν να αμφισβητήσετε την μνήμη σας.
Είναι μια μέθοδος για ν’ αποφύγουν την ευθύνη των λέξεων και των πράξεών τους, ενώ την ίδια στιγμή, αμφισβητούν την αξιοπιστία σας.
Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας και την μνήμη σας. Να υπερασπίζεστε την αλήθεια και να μην επιτρέπετε σε κανέναν να τη διαστρεβλώνει.
«Εμπιστεύσου με»
Μία από τις πιο συνηθισμένες φράσεις των χειριστικών ανθρώπων, είναι το «εμπιστεύσου με».
Μπορεί η εμπιστοσύνη να είναι απαραίτητη σε κάθε υγιή σχέση, όμως οι χειριστικοί άνθρωποι, την επικαλούνται για να σας κάνουν να μην δώσετε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια της αμφισβητούμενης συμπεριφοράς τους.
Λέγοντας «εμπιστεύσου με», κάποιος σας ζητά να παραμερίσετε τις αμφιβολίες ή τις ανησυχίες σας και να πιστέψετε τις δικές τους προθέσεις και ενέργειες.
Είναι ένας τρόπος να πάρουν την εξουσία και τον έλεγχο στα χέρια τους με σκοπό να ξεφύγουν από την ευθύνη ή να μην κινήσουν – φυσιολογικές – υποψίες.
Η εμπιστοσύνη, κερδίζεται μέσα από τη συνέπεια των ενεργειών σε βάθος χρόνου – όχι με τα λόγια. Να ακούτε τη διαίσθησή σας και να μην εμπιστεύεστε κανέναν τυφλά, ειδικά κάτω από συνθήκες πίεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου