Ως επιβεβαίωση της απόφασης να διατηρηθεί το θετικό κλίμα των τελευταίων δύο ετών στις ελληνικοτουρκικές σχέσεις περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακίν Φιντάν
Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης από τις συναντήσεις έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα, καθώς «Οι ηγέτες μας έχουν συναντηθεί έξι φορές, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και τρεις κύκλοι οικοδομησης εμπιστοσύνης, ο τελευταίος πολύ πρόσφατα».
«Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δυο λαούς», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Σημείωσε ότι στην συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα που άπτονται τις διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, συζητήσαν την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τον Έλληνα υπουργός Εξωτερικών να σημειώνει ότι «προσβλέπουμε στην περεταίρω ενδυνάμωση των σχέσεων, σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός».
Όπως είπε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης, στις 2-3/12 θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Συζητήσαν επίσης θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες σε διεθνείς Οργανισμούς, με τον Γ. Γεραπετρίτη, να αναφέρει την κοινή υποψηφιότητα σε δύο από τις από τις 4 κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ: Το Γενικού Διευθυντή και του Διευθυντή Γραφείου Δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ο Γ. Γεραπετρίτης, χαιρετίζοντας την επανέναρξη της διαδικασίας.
Αναφερόμενος στα θέματα των μειονοτήτων, ο Γ. Γεραπετρίτης, σημείωσε ότι οι μειονότητες αποτελούν γέφυρες φιλίας και όπως ανέφερε «οφείλουμε να εξασφαλίζουμε και οι δύο πλευρές την ισονομία και την ισοπολιτεία των μειονοτήτων».
Για το Κυπριακό ο Γ. Γεραπετρίτης επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για λύση μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για Διζωνική δικοινοτική συνομοσπονδία. Ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη θα δώσει την ώθηση για να συνεχιστεί ην προσπάθεια για διάλογο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, στην συνάντηση έγινε αξιολόγηση των προϋποθέσεων για εκκίνηση ουσιαστικής συζήτησης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ειλικρινή προσέγγιση σε ένα κρίσιμο θέμα».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για θετικό κλίμα που έχει οικοδομηθεί και ευχήθηκε να μετατραπεί το Αιγαίο σε περιοχή αιώνιας φιλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.