«Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε: «Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν συνδυασμένο πλήγμα σε μια από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας.»
Σημειώνεται πως νωρίτερα το Κίεβο έλεγε πως η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και επτά πυραύλους κρουζ, με στόχο επιχειρήσεις και υποδομές ζωτικής σημασίας στο Ντνίπρο, ωστόσο οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης το αμφισβήτησαν.
«H δοκιμή ήταν επιτυχής»
«Σε συνθήκες μάχης πραγματοποιήθηκε δοκιμή ενός από τα πιο πρόσφατα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτή την περίπτωση, με μια μη πυρηνική υπερηχητική έκδοση ενός βαλλιστικού πυραύλου», αναφέρει ο Πούτιν, πριν προσθέσει ότι «η δοκιμή ήταν επιτυχής».
Στην συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Ο στόχος επιτεύχθηκε. Χτυπήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα που είναι γνωστά από τη σοβιετική εποχή στο έδαφος της Ουκρανίας, στην πόλη Ντνιπροπετρόφσκ. Εξακολουθεί να κατασκευάζει πυραύλους και άλλους εξοπλισμούς».
«Θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση συμμετρικά»
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας με δυτικά όπλα δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας. Σε περίπτωση «κλιμάκωσης», συνέχισε ο Πούτιν, «θα απαντήσουμε συμμετρικά». Είπε επίσης ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει υπερηχητικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας, η χώρα θα προειδοποιήσει τους πολίτες.
«Οι ΗΠΑ έκαναν λάθος παραβιάζοντας τη συμφωνία για την εξάλειψη των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Μετέφεραν τα πυραυλικά τους συστήματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου» είπε ακόμη ο Πούτιν.
Υπενθυμίζεται πως το διάγγελμα Πούτιν είναι το πρώτο μετά το πράσινο φως που έδωσαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο στο Κίεβο για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και την αλλαγή πυρηνικού δόγματος που υπέγραψε για τη Ρωσία.
Ολόκληρο το διάγγελμα του προέδρου Πούτιν
«Θα ήθελα να ενημερώσω το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τους πολίτες της χώρας μας, τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο, καθώς και όσους συνεχίζουν να τρέφουν αυταπάτες για την πιθανότητα πρόκλησης στρατηγικής ήττας Ρωσία, για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σήμερα στις επιχειρήσεις της ειδικής στρατιωτικής ζώνης, δηλαδή μετά τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας δυτικής κατασκευής στο έδαφός μας.
Συνεχίζοντας την πορεία κλιμάκωσης της σύγκρουσης που προκάλεσε η Δύση στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν προηγουμένως ότι έδιναν άδεια χρήσης οπλικών συστημάτων ακριβείας μεγάλης εμβέλειας στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι ειδικοί γνωρίζουν καλά, και η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει, ότι είναι αδύνατη η χρήση τέτοιων όπλων χωρίς την άμεση συμμετοχή στρατιωτικών ειδικών από τις χώρες που παράγουν τέτοια όπλα.
Σχετικά με την επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία
Στις 19 Νοεμβρίου, έξι επιχειρησιακά-τακτικοί πύραυλοι ATACMS αμερικανικής κατασκευής και στις 21 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνδυασμένης πυραυλικής επίθεσης από τα βρετανικά συστήματα Storm Shadow και αμερικανικής κατασκευής HIMARS, έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας - στην Περιφέρειες Bryansk και Kursk.
Από εκείνη τη στιγμή, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα νωρίτερα, η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία που προκλήθηκε από τη Δύση απέκτησε στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα. Τα συστήματα αεράμυνας μας απέκρουσαν αυτές τις επιθέσεις. Αποτέλεσμα ήταν να μην επιτευχθούν οι στόχοι που προφανώς έθεσε ο εχθρός.
Μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από πτώση θραυσμάτων πυραύλων ATACMS σε μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Bryansk, δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαρές ζημιές. Στην περιοχή Kursk, πραγματοποιήθηκε επίθεση σε ένα από τα θέσεις διοίκησης της ομάδας μας Sever.
Από την επίθεση και την αντιαεροπορική μάχη, δυστυχώς υπήρξαν θύματα, νεκροί και τραυματίες μεταξύ του προσωπικού των εξωτερικών μονάδων ασφαλείας των εγκαταστάσεων και του υπηρεσιακού προσωπικού. Το διοικητικό και επιχειρησιακό επιτελείο του κέντρου ελέγχου δεν τραυματίστηκε και διευθύνει κανονικά τις ενέργειες των στρατευμάτων μας για καταστροφή και εκδίωξη εχθρικών μονάδων από την περιοχή του Κουρσκ.
Για άλλη μια φορά, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι η χρήση τέτοιων όπλων από τον εχθρό δεν είναι ικανή να επηρεάσει την πορεία των εχθροπραξιών στη ζώνη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Τα στρατεύματά μας προελαύνουν με επιτυχία σε όλη τη γραμμή μάχης. Όλα τα καθήκοντα που θέσαμε στον εαυτό μας θα λυθούν.
Σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο
Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλης εμβέλειας, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο χτύπημα σε ένα από τα αντικείμενα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας.
Ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε σε συνθήκες μάχης, στην προκειμένη περίπτωση με βαλλιστικό πύραυλο εξοπλισμένο με μη πυρηνικό υπερηχητικό εξοπλισμό. Οι επιστήμονες πυραύλων μας το ονόμασαν "Oreshnik". Οι δοκιμές ήταν επιτυχείς, ο στόχος εκτόξευσης επιτεύχθηκε. Στο έδαφος της Ουκρανίας, στην πόλη Dnepropetrovsk, χτυπήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα που είναι γνωστά από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο ακόμη και σήμερα παράγει πυραυλική τεχνολογία και άλλα όπλα.
Αναπτύσσουμε πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς ως απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ για παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθος καταστρέφοντας μονομερώς τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς το 2019 με ένα τραβηγμένο πρόσχημα.
Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παράγουν τέτοιο εξοπλισμό, αλλά, όπως βλέπουμε, κατά την εκπαίδευση των στρατευμάτων τους, έχουν επεξεργαστεί τα ζητήματα της μεταφοράς των πολλά υποσχόμενων πυραυλικών συστημάτων τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων εκπαιδεύουν τη χρήση τους.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Ρωσία οικειοθελώς, μονομερώς ανέλαβε την υποχρέωση να μην αναπτύξει πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς έως ότου εμφανιστούν αμερικανικά όπλα αυτού του είδους σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου.
Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik
Επαναλαμβάνω: δοκιμάζουμε το πυραυλικό σύστημα Oreshnik σε συνθήκες μάχης ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Το θέμα της περαιτέρω ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς θα αποφασιστεί από εμάς ανάλογα με τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους. Θα καθορίσουμε τους στόχους για καταστροφή κατά τη διάρκεια περαιτέρω δοκιμών των νεότερων πυραυλικών συστημάτων μας με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Έχουμε δικαίωμα να χτυπάμε κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία»
Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών στόχων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των στόχων μας και σε περίπτωση κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών θα απαντήσουμε το ίδιο αποφασιστικά και με τον ίδιο τρόπο . Συνιστώ στις κυρίαρχες ελίτ εκείνων των χωρών που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το στρατό τους εναντίον της Ρωσίας να το σκεφτούν σοβαρά.
Φυσικά, όταν επιλέγουμε, εάν είναι απαραίτητο, και ως μέτρα απάντησης, στόχους για καταστροφή με συστήματα όπως το Oreshnik στο έδαφος της Ουκρανίας, θα προσφέρουμε προληπτικά σε πολίτες και θα ζητάμε επίσης από τους πολίτες φιλικών κρατών που βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες ζώνες . Θα το κάνουμε αυτό για ανθρωπιστικούς λόγους - ανοιχτά, δημόσια, χωρίς φόβο αντίθεσης από τον εχθρό, ο οποίος λαμβάνει επίσης αυτές τις πληροφορίες.
«Γιατί χωρίς φόβο;»
Διότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν μέσα για την αντιμετώπιση τέτοιων όπλων. Οι πύραυλοι επιτίθενται σε στόχους με ταχύτητα 10 Mach, η οποία είναι 2,5–3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας που είναι διαθέσιμα στον κόσμο και τα συστήματα πυραυλικής άμυνας που δημιούργησαν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη δεν αναχαιτίζουν τέτοιους πυραύλους.
Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν είναι η Ρωσία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες που κατέστρεψαν το διεθνές σύστημα ασφάλειας και, συνεχίζοντας να πολεμούν και να προσκολλώνται στην ηγεμονία του, ωθούν ολόκληρο τον κόσμο προς μια παγκόσμια σύγκρουση. Πάντα προτιμούσαμε και είμαστε πλέον έτοιμοι να επιλύσουμε όλα τα επίμαχα ζητήματα με ειρηνικά μέσα, αλλά είμαστε και έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων.
Εάν κάποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει για αυτό, τότε είναι μάταιο - η απάντηση θα είναι πάντα εκεί.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου