Και ξάφνου «φουρτούνα» στην θάλασσα του Αιγαίου, καθώς οι Τούρκοι δεν κάθονται ποτέ ήσυχοι!
Όπως αναφέρει το takvim, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Yaşar Güler, κατηγόρησε την Ελλάδα πως πρόσφατα «άρχισε να διεξάγει δραστηριότητες χωρίς άδεια στη μελλοντική μας υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου Πελάγους, σε αντίθεση με το Πρακτικό της Βέρνης μεταξύ των δύο χωρών το 1976 και το διεθνές δίκαιο».
Το λεγόμενο Πρακτικό της Βέρνης συνεπεγράφη τον Νοέμβρη 1976 μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Δέσμευε τα δύο κράτη να μην κάνουν τίποτα, το οποίο θα δυσκόλευε τις συνομιλίες Αθήνας-Άγκυρας. Με αυτό το Πρακτικό μπήκαν στον «πάγο» οι όποιες κινήσεις που στόχευαν σε έρευνες και εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων στο Αρχιπέλαγος, οι οποίες θα ξεπερνούσαν τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων από τις ακτές.
Εν ολίγοι, παρά την όποια προσπάθεια «ειρηνική επίλυσης στο Αιγαίο», οι Τούρκοι ξεψαχνίζουν τις όποιες συμφωνίες έχουν συναφθεί και προσπαθούν να πάρουν αυτό που θέλουν.
Όπως δήλωσε, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με το gazetekalem:
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζεται στενά με όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, ιδιαίτερα με τον Πρόεδρό μας και το Υπουργείο Εξωτερικών, για θέματα ειδικά για το Αιγαίο, καθώς και άλλα θέματα, προστατεύοντας τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα και εκπληρώνει πλήρως τα καθήκοντά του. Απαραίτητες απαντήσεις δίνονται χωρίς καθυστέρηση από το Υπουργείο Εξωτερικών μας στον τομέα της διπλωματίας και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιτόπου στο τετελεσμένο γεγονός που προσπαθεί να επιτύχει η Ελλάδα κάνοντας κατάχρηση των προβληματικών περιοχών στο Αιγαίο Πέλαγος, κάτι που επιλύεται μεταξύ των χωρών προτεραιότητάς μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με την αρχή της ισότητας.
Πρόσφατα, το Υπουργείο Εξωτερικών μας προχώρησε στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια στη μελλοντική μας υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, κατά παράβαση της συμφωνίας της Βέρνης μεταξύ των δύο χώρες το 1976 και το διεθνές δίκαιο, και στο πεδίο, η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων και η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος έχουν αναλάβει δράση για τις απαραίτητες απαντήσεις. Από την άλλη, παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας και αξιολογούμε τις επιπτώσεις τους στην χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο γνωρίζουμε την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ποιες βάσεις χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας.
Από την άλλη πλευρά, οι διαμάχες της Ελλάδας με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη συμπερίληψη των ΗΠΑ, των χωρών της περιοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών. Προσπαθούμε πρωτίστως να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών μας και στη συνέχεια να συμβάλουμε στην σταθερότητα, την ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη της περιοχής και της γεωγραφίας μας. Πιστεύουμε και αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια που αναλαμβάνεται από όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ειρήνης και της σταθερότητας και όχι στην αύξηση της έντασης στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου