Μπορεί να άργησε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο από την επίσκεψη- σκάνδαλο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, αλλά το πόρισμα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, Έμιλι Ο’Ράιλι, είναι ξεκάθαρο: Από την επίσκεψη προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων.
Το ζήτημα από το καλοκαίρι του 2023, έχει απασχολήσει τα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ τότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας της καταφανούς καταπάτησης κάθε θεσμικής βιτρίνας, τόσο από την πλευρά της φον ντερ Λάιεν, όσο και από την πλευρά Μητσοτάκη. Επί μήνες γινόντουσαν ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, όμως τελικά έπειτα από μήνες αφωνίας και δικαιολογιών πως επρόκειτο για προσωπική επίσκεψη, η ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ Φέλντ, κατέθεσε τον Ιανουάριο αίτημα διερεύνησης της υπόθεσης στην Διαμεσολαβήτρια.
Στην συνέχεια άνοιξε η υπόθεση και ξεκίνησε η έρευνα κατά την διάρκεια της οποίας μάλιστα υπήρξε και αλληλογραφία μεταξύ της Ο’ Ράιλι και της Κομισιόν, με την πρώτη να ζητάει στοιχεία και την δεύτερη να τα δίνει μόλις τώρα.
Πιο συγκεκριμένα στην σχετική σελίδα της Διαμεσολαβήτριας αναφέρεται: «Η Διαμεσολαβήτρια κίνησε έρευνα και ζήτησε να εξετάσει έγγραφα που μπορεί να έχει στην κατοχή της η Επιτροπή σε σχέση με το αίτημα. Αφού η Επιτροπή την ενημέρωσε ότι δεν είχε εντοπίσει έγγραφα προς επιθεώρηση, η Διαμεσολαβήτρια έστειλε προκαταρκτικά πορίσματα στην Επιτροπή, περιγράφοντας την άποψή της ότι μια τέτοια επίσκεψη θα απαιτούσε προηγούμενες διαβουλεύσεις και ανταλλαγές απόψεων εντός της Επιτροπής, καθώς και μεταξύ της Επιτροπής και τρίτων μερών. Με βάση αυτό, ο Διαμεσολαβητής ζήτησε από την Επιτροπή να αναζητήσει εκ νέου έγγραφα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του αιτήματος με σκοπό να παράσχει την όσο το δυνατόν πιο ευρεία πρόσβαση στο κοινό και προέτρεψε την Επιτροπή, εάν δεν εντοπίσει κανένα έγγραφο, να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Μετά από σημαντική καθυστέρηση, η Επιτροπή εξέδωσε τελικά την «επιβεβαιωτική της απόφαση» σχετικά με το αίτημα, εξηγώντας ότι δεν εντοπίστηκαν έγγραφα λόγω του ιδιωτικού και μη επίσημου χαρακτήρα του ταξιδιού.
Η Διαμεσολαβήτρια εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Επιτροπή παρέλειψε να δώσει αυτή την εξήγηση εξ αρχής και, αντίθετα, συνέχισε την επεξεργασία του αιτήματος. Η Διαμεσολαβήτρια ανησυχούσε επίσης για την καθυστέρηση που προέκυψε, η οποία οδήγησε την Επιτροπή να υπερβεί σημαντικά τις προθεσμίες που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα. Σημείωσε ότι το έργο των Επιτρόπων και των ιδιαίτερων γραφείων τους θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και καθημερινή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Η Διαμεσολαβήτρια έκλεισε την υπόθεση, διαπιστώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή χειρίστηκε το αίτημα, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης της απάντησης ότι δεν υπήρχαν έγγραφα, ισοδυναμεί με κακοδιοίκηση».
Σημειώνεται πως η Σοφί ιντ Φέλντ έχει συνδέσει την επίσκεψη στο εξοχικό του Κυριάκου Μητσοτάκη της προέδρου της Επιτροπής με τον τρόπο με τον οποίο η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την πλήρως αντίθετη από τις ευρωπαϊκές αξίες πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού σε μια σειρά από θέματα. Όπως έχει αναφέρει η ευρωβουλευτής η Κομισιόν ήταν «εμφανώς σιωπηλή» για ζητήματα όπως «οι παράνομες επαναπροωθήσεις, η έρευνα για την τραγωδία με το ναυάγιο της Πύλου, το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, και την υπονόμευση ανεξάρτητων αρχών από την ελληνική κυβέρνηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου