Μετά την ανακοίνωση των προσώπων, η αγωνία είναι μεγαλύτερη από την πρώτη φορά και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου καλύτερα προετοιμασμένος για να περάσει την πραγματική ατζέντα του - Οι ανησυχίες για τις ανατροπές στην Ουάσιγκτον.
Τα sequel παραδοσιακά έχουν λιγότερο σασπένς από τα αρχικά έργα. Στην Ουάσιγκτον, όμως, μετά την ανακοίνωση των προσώπων που θα περιστοιχίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη νέα κυβέρνηση με περισσότερη αγωνία από την πρώτη φορά. Ο λόγος είναι ότι ενδέχεται να μη δούμε μια συνέχεια αλλά ένα εντελώς διαφορετικό έργο, με μια κυβέρνηση που θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη και περισσότερο αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους την πραγματική της ατζέντα.
Η ανησυχία που επικρατεί στην Ουάσιγκτον, στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, στις οικογένειες που ζουν στα προάστια και εργάζονται όλη τους τη ζωή στα υπουργεία, είναι αν μια εχθρικά διακείμενη κυβέρνηση προς τη γραφειοκρατία θα φέρει τα πάνω κάτω στον δημόσιο τομέα.
Ηταν όλα από καιρό προγραμματισμένα
Η ταχύτητα με την οποία κινείται η μεταβατική ομάδα του Τραμπ ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως μια κυβέρνηση που βρισκόταν εν αναμονή. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν, η ομάδα Τραμπ έχει συνεργαστεί με οργανώσεις, όπως το America First Policy Institute, ώστε να έχει έτοιμες και τις πολιτικές για να μη χάσει χρόνο ούτε από την πρώτη μέρα.
Ο ελληνοαμερικανός αναλυτής Τζον Συτιλίδης λέει στο «Βήμα» ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με το 2016. «Ο Τραμπ είχε έρθει τότε στην Ουάσιγκτον απροετοίμαστος για το τεράστιο έργο της στελέχωσης σχεδόν 5.000 πολιτικών θέσεων, με αποτέλεσμα τα πρώτα δύο χρόνια να είναι πολύ χαοτικά». Λόγω της πολιτικής αυτής απειρίας, η πρώτη θητεία Τραμπ περιλάμβανε πολλούς μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς και ανθρώπους του συστήματος – αυτοί αποτέλεσαν τους «ενηλίκους στο δωμάτιο» που συγκράτησαν τον Τραμπ από τον κακό εαυτό του στις πιο κρίσιμες στιγμές της θητείας του.
Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στα ονόματα της νέας κυβέρνησης δείχνει ότι τέτοιες φυσιογνωμίες απουσιάζουν. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη στον Τζορτζ Τζιτζίκο, ο οποίος γνωρίζει τον Τραμπ καλά και είχε υπάρξει στενός συνεργάτης του στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία. Οπως εξηγεί στο «Βήμα», σε αντίθεση με το 2016, ο νέος πρόεδρος έχει λάβει μια ξεκάθαρη πολιτική εντολή. «Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται με τους διορισμούς που βλέπουμε γιατί υποσχέθηκε ότι σκοπεύει να αλλάξει το σύστημα στην Ουάσιγκτον. Είχε υποσχεθεί ότι θα «καθαρίσει τον βάλτο», αλλά ο βάλτος δεν πήγε πουθενά. Νομίζω ότι αυτή τη φορά, δεν έχει τίποτα να αποδείξει σε κανέναν. Δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ξανά και έχει αποφασίσει ξεκάθαρα να προχωρήσει με την εντολή που έχει λάβει».
Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης
Ο χορός των ανακοινώσεων άνοιξε με την τοποθέτηση της διευθύντριας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Σούζι Γουάιλς, στη θέση της προσωπάρχου του Λευκού Οίκου. Παρόλο που η συγκεκριμένη θέση δεν απαιτεί επικύρωση από τη Γερουσία, η Γουάιλς είναι μια προσωπικότητα που χαίρει σεβασμού τόσο στους Ρεπουμπλικανούς όσο και στους Δημοκρατικούς, το οποίο αναγνωρίζεται ακόμη και από νυν εργαζομένους στον Λευκό Οίκο.
Η σιδερένια πυγμή και πειθαρχία της θεωρείται βέβαιο ότι θα διασφαλίσουν την τάξη και την οργάνωση που έλειπε κατά την πρώτη θητεία όπου ο Τραμπ άλλαζε τους προσωπάρχες σαν τα πουκάμισα. Μάλιστα, η Γουάιλς διατηρεί άριστες σχέσεις με τον ομογενή Ρεπουμπλικανό βουλευτή Γκας Μπιλιράκη από τη Φλόριντα.
.
Η τοποθέτηση του Μάρκο Ρούμπιο στο τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε δεκτή με ανακούφιση σε πολλές ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Ουάσιγκτον, με δεδομένο ότι θεωρείται ένας συστημικός πολιτικός με τον οποίο πολλοί ευρωπαίοι διπλωμάτες διατηρούν σχέσεις και έχουν συνεργαστεί λόγω της θητείας του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Οπως εκτιμούν στελέχη γραφείων βουλευτών και γερουσιαστών, η επικύρωση του διορισμού του από την επιτροπή θεωρείται δεδομένη.
Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή ότι πρόκειται για τη μοναδική επιλογή που δυσαρέστησε τη MAGA βάση, η οποία πίεζε παρασκηνιακά μέχρι την τελευταία στιγμή για να μην ανακοινωθεί το όνομά του.
Ο διορισμός που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας είναι του Ιλον Μασκ στο «υπουργείο» κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Τζον Κόφι κρατάει μικρό καλάθι για αυτό το εγχείρημα. Μιλώντας στο «Βήμα» εξηγεί ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κανονικό υπουργείο ώστε να μην υπάρχουν νομικά προβλήματα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μασκ.
«Ο Μασκ δεν θα παραιτηθεί από την Tesla και τη SpaceX για να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Θα ηγηθεί μιας επιτροπής μελέτης που θα εξετάζει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και θα κάνει ενδιαφέρουσες, καινοτόμες και πιθανώς παράλογες προτάσεις για περικοπές. Και αν δεν παίρνει μισθό, δεν θεωρείται υπάλληλος της κυβέρνησης, οπότε δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της νομοθεσίας».
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πρόσωπα που δέχονται έντονη κριτική και ίσως η επικύρωση του διορισμού τους να αποδειχθεί δύσκολη, ακόμη και σε μια Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Τις περισσότερες αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση του Πιτ Χέγκσεθ στη θέση του υπουργού Αμυνας. Ο τηλεπαρουσιαστής του Fox News έχει εξαιρετικές σπουδές και έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, αλλά οι επικριτές επιμένουν ότι αυτά δεν επαρκούν.
«Ο Πιτ Χέγκσεθ ήταν ένας σπουδαίος στρατιώτης. Τα μετάλλιά του το αποδεικνύουν. Νοιάζεται επίσης για τους βετεράνους και είναι καλός άνθρωπος. Αλλά δεν ξέρω αν ο Πιτ μπορεί να πάει στο Πεντάγωνο και να αναλάβει τη μεγαλύτερη γραφειοκρατία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση» σημειώνει ο Τζιτζίκος.
Η επικεφαλής της CIA και ο «γιατρός» Κένεντι
Η πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών Τάλσι Γκάμπαρντ, που προαλείφεται για διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών, επικρίνεται για φιλορωσική στάση και υπεράσπιση δικτατόρων σαν τον Μπασάρ αλ Ασαντ της Συρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκάμπαρντ έχει ασκήσει δημόσια κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και έχει καταδικάσει την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.
Τέλος, μια άλλη επιλογή που ξεσηκώνει αντιδράσεις είναι η τοποθέτηση του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στη θέση του υπουργού Υγείας. Μιλώντας στο «Βήμα» ο Τομ Κουτσούμπας, φίλος του νέου υπουργού και ειδικός σε θέματα πολιτικής που αφορούν τον τομέα της υγείας, υποστηρίζει ότι ο Κένεντι του έχει εξηγήσει ότι δεν είναι αντιεμβολιαστής και ότι απλώς θέλει να κάνει περισσότερες πληροφορίες για τα εμβόλια διαθέσιμες στον κόσμο ώστε να λαμβάνει πιο ενημερωμένες αποφάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου