Ο γάμος είναι μια μεγάλη δέσμευση, ωστόσο, δεν είναι όλοι εκείνοι που κάνουν το βήμα αυτό και είναι πραγματικά ευτυχισμένοι με την απόφασή τους. Υπάρχουν πολλοί που μετανιώνουν που είπαν «Ναι» στον γάμο, αλλά δεν θα το παραδεχτούν ποτέ ανοιχτά.
Αυτοί οι άνθρωποι συχνά εμφανίζουν κάποιες συμπεριφορές που μαρτυρούν την εσωτερική τους αναταραχή, το ανείπωτο παράπονό τους. Καταφεύγουν σε μοτίβα συμπεριφοράς που σιωπηλά «φωνάζουν» την δυσαρέσκειά τους.
Σε αυτό το άρθρο αναλύονται εννέα συμπεριφορές που συνήθως εκδηλώνουν όσοι μετανιώνουν που παντρεύτηκαν αλλά αρνούνται να το παραδεχτούν. Αυτά τα σημάδια μπορεί απλώς να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα πώς νιώθει ο αγαπημένος σας ή ακόμα και να αναγνωρίσετε τα δικά σας συναισθήματα.
Οι άνθρωποι που έχουν μετανιώσει για τον γάμο τους αλλά δεν το παραδέχονται, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές
- Συναισθηματική απόσταση
- Έντονη κριτική
- Μειωμένη σωματική εγγύτητα
- Αποφυγή μελλοντικών σχεδίων
- Πολύς χρόνος χώρια
- Έλλειψη επικοινωνίας
- Νοσταλγία για την εργένικη ζωή
- Παραμέληση των κοινών ευθυνών
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για τον/ τη σύντροφο
Συναισθηματική απόσταση
Όλοι έχουν ανάγκη από στιγμές ηρεμίας και απομόνωσης. Οι στιγμές αυτές είναι ακόμη πιο απαραίτητες σε κάποιον που έχει μετανιώσει για τον γάμο του.
Η μεταμέλεια αυτή, εκδηλώνεται όταν η αποφυγή του συντρόφου, μετατρέπεται σε μοτίβο.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να διαχειριστούν την απογοήτευση που αισθάνονται στον γάμο. Δημιουργώντας συναισθηματική απόσταση, επιχειρούν να μετριάσουν τη δυσφορία που συνεπάγεται το γεγονός ότι έχουν μετανιώσει.
Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχουν μετανιώσει που παντρεύτηκαν. Είναι πάντως ένα από τα πρώτα σημάδια της συμπεριφοράς του ανθρώπου που δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος με την επιλογή του.
Έντονη κριτική
Μπορεί, ο δυσαρεστημένος σύντροφος να αρχίσει να επισημαίνει αρνητικά τις συνήθειες, τις αποφάσεις, τις επιλογές του άλλου.
Δεν πρόκειται για αθώα παράπονα. Αν η συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται, είναι ενδεικτική δυσαρέσκειας του συντρόφου.
Ό,τι και αν κάνει η σύντροφος, δεν είναι ποτέ αρκετό. Ο διαρκής καταιγισμός επικριτικών σχολίων, μαρτυρά ότι ο σύντροφος δεν νιώθει πλέον ευχαριστημένος στον γάμο.
Μέσα από την έντονη κριτική, οι σύντροφοι φαίνεται ότι προσπαθούν να εξορθολογήσουν τον λόγο της δυσαρέσκειάς τους.
Η διαρκής επίκριση μαρτυρά δυσφορία στη σχέση.
Είναι μία εμπειρία που μπορεί να σας δώσει να καταλάβετε ότι, ο σύντροφός σας δεν νιώθει πλέον το ίδιο αλλά δεν μπορεί να το εκφράσει ξεκάθαρα.
Μειωμένη σωματική εγγύτητα
Ως σωματική επαφή, δεν εννοούμε αποκλειστικά τη σεξουαλική επαφή. Η σωματική τρυφερότητα περιλαμβάνει και τα φιλιά, το κράτημα των χεριών, τις αγκαλιές, τα τρυφερά αγγίγματα.
Ο περιορισμός της σωματικής επαφής, είναι μια ένδειξη προβλημάτων στη συντροφική σχέση.
Όταν ένας σύντροφος έχει μετανιώσει που παντρεύτηκε, ασυνείδητα ή συνειδητά αποφεύγει τις εκδηλώσεις στοργής ή τρυφερότητας.
Όμως, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι που αποδίδεται στο στρες, σε προβλήματα υγείας ή σε άλλα, προσωπικά προβλήματα. Μετατρέπεται σε σημάδι μεταμέλειας για τον γάμο, μόνο όταν συντρέχει με άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά.
Αποφυγή μελλοντικών σχεδίων
Ο προγραμματισμός για το μέλλον, είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μακροχρόνιας σχέσης. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια θέτουν τα θεμέλια για χτίσουν τα κοινά τους όνειρα και τους στόχους.
Όταν ένας άνθρωπος έχει μετανιώσει για την απόφασή του να παντρευτεί, περιορίζονται δραστικά τα μελλοντικά σχέδια.
Αποφεύγουν κάθε μορφής μελλοντικό σχέδιο, είτε αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές, ή οικονομικές επενδύσεις, κάθε σχετική κουβέντα, τους αφήνει αδιάφορους. Είναι σαν να μην είναι σίγουροι για το μέλλον τους με τον/ τη σύντροφο, εξ ου και αποφεύγουν να δεσμευτούν.
Το λεπτό αυτό σημάδι στη συμπεριφορά, είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα της δυσφορίας σ’ έναν γάμο για τον οποίο έχουν μετανιώσει.
Πολύς χρόνος χώρια
Ο προσωπικός χρόνος είναι ένδειξη υγείας στη σχέση. Ο αυξημένος χρόνος χωριστά, δεν σημαίνει μόνο ότι, ο σύντροφος επιδιώκει την προσωπική του ανάπτυξη ή την καλλιέργεια της προσωπικότητάς του. Κυρίως, δείχνει πως θέλει ν’ αποδράσει από την πραγματικότητα του γάμου. Αν αυτή η συμπεριφορά γίνει μοτίβο, τότε είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
Όσοι έχουν μετανιώσει που παντρεύτηκαν, αναζητούν την ηρεμία και την μοναξιά σε δραστηριότητες μακριά από τον/ τη σύντροφο.
Μπορεί να δουλεύουν μέχρι αργά, να περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους, να ενδιαφέρονται για ασχολίες που τους κρατούν μακριά από το σπίτι.
Έλλειψη επικοινωνίας
Η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο συστατικό σε κάθε σχέση. Μέσα από αυτή, εκφράζουμε την αγάπη μας, μοιραζόμαστε τους φόβους και τα όνειρά μας. Όταν κάποιος έχει μετανιώσει για τον γάμο του, σταματά να συζητά ανοιχτά και με ειλικρίνεια με τον σύντροφό του.
Οι συζητήσεις τους γίνονται πιο επιφανειακές και οι ουσιαστικές, βαθυστόχαστες αναλύσεις σας έχουν γίνει παρελθόν.
Η έλλειψη επικοινωνίας μοιάζει με τη δημιουργία ενός τείχους που κόβει τη συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στους συντρόφους.
Νοσταλγία για την εργένικη ζωή
Μπορεί, ένας άνθρωπος να μιλά με φανερή νοσταλγία για την εργένικη ζωή του. Ενθυμούμενος τα χρόνια της ελευθερίας του, να φωτίζεται το πρόσωπό του και να θέλει να μιλάει διαρκώς για τις περιπέτειες της εργένικης ζωής του, προτού τη στερηθεί. Μπορεί με την πρώτη ευκαιρία να αφηγούνται ιστορίες από την εργένικη ζωή τους, ακόμη και αν η γυναίκα ή ο άνδρας τους είναι παρόντες.
Φαίνεται σαν να λαχταρούν τα χρόνια εκείνα, τα οποία δεν χαίρονται πλέον. Πρόκειται για άνευ νοήματος αναφορές στο παρελθόν. Αντίθετα, μπορεί να είναι σημάδια που μαρτυρούν ότι, ένας άνθρωπος νιώθει πως, εξ αιτίας του γάμου, έχασε κάτι σημαντικό.
Παραμέληση των κοινών ευθυνών
Ο γάμος επιφέρει το μοίρασμα των ευθυνών. Έτσι είναι. Όμως, οι άνθρωποι που μετανιώνουν για τον γάμο τους, αρχίζουν να παραμελούν τις ευθύνες και τα καθήκοντά τους. Χάνουν την αξιοπιστία τους, ξεχνούν να ψωνίσουν ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Μπορεί να μην συνεισφέρουν πλέον στο σπίτι, να μην κάνουν δουλειές περιμένοντας τα πάντα από τον/ τη σύντροφο.
Δεν το κάνουν από αμέλεια, ούτε επειδή είναι πράγματι πολύ απασχολημένοι. Η παραμέληση μαρτυρά τη συναισθηματική τους αποσύνδεση και είναι μια ένδειξη της υποκείμενης μεταμέλειας για την απόφαση να παντρευτούν.
Έλλειψη ενδιαφέροντος για τον/ τη σύντροφο
Όταν κάποιος αγαπά τον σύντροφό του, τα μάτια του εκπέμπουν μία μοναδική λάμψη όταν του μιλάει, το ενδιαφέρον και η φροντίδα, εκδηλώνονται στη φωνή του. Όταν ένας άνθρωπος έχει μετανιώσει για την απόφασή του να παντρευτεί, το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός φθίνει.
Μπορεί να σταματήσουν να μιλούν στον σύντροφο με τη χαρακτηριστική τους τρυφερότητα ή τον θαυμασμό. Οι συζητήσεις τους γίνονται ανιαρές, τετριμμένες και λείπει από αυτές η ζεστασιά και η στοργή που κάποτε τις χαρακτήριζε.
Η έλλειψη ενθουσιασμού, δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος του έρωτα. Είναι μια βαθύτερη ένδειξη μεταμέλειας, ένα σημάδι ότι ο σύντροφος έχει απομακρυνθεί από τη σχέση. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόπιστα σημάδια, όπως επίσης και τα πιο επώδυνα.
Tip: Αν μετανιώσετε για τον γάμο σας, δεν σημαίνει ότι τελειώνει η σχέση
Η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ειδικά στο πεδίο των σχέσεων και των συναισθημάτων, μπορεί να είναι ένα περίπλοκο και απαιτητικό εγχείρημα. Τα σημάδια που προδίδουν ότι κάποιος έχει μετανιώσει για τον γάμο του, είναι λεπτά και πολυδιάστατα, μπορεί επίσης να συνυφαίνονται με ένα πλήθος προσωπικών και οικογενειακών ζητημάτων.
Η εκδήλωση κάποιων από τις παραπάνω συμπεριφορές, δεν συνιστά από μόνη της κάποια απόδειξη. Σημασία έχει η παρατήρηση σταθερών μοτίβων και συνδυασμού πολλών συμπεριφορών που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος έχει μετανιώσει για την απόφαση του γάμου.
Η αναγνώριση των σημαδιών αυτών, μπορεί να προάγει την καλύτερη κατανόηση του εαυτού ή του συντρόφου. Ανοίγει τον δρόμο προς την ειλικρινή επικοινωνία, τη συμπόνοια και ίσως την υπέρβαση του προβλήματος.
Πρέπει να προσεγγίσετε το ζήτημα με ευαισθησία. Αν παρατηρήσετε ότι, κάποιος από το περιβάλλον σας, μετάνιωσε για την απόφασή του να παντρευτεί, δώστε του κατανόηση και υποστήριξη.
Αν πάλι αναγνωρίζετε τα παραπάνω στον εαυτό σας, αναζητήστε βοήθεια. Να θυμάστε, ότι αν μετανιώσετε για την απόφασή σας, δεν σηματοδοτεί το τέλος της σχέσης, αλλά αποτελεί ένδειξη ότι, η σχέση σας χρειάζεται προσοχή. Η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυση του προβλήματος ή την αποδοχή της κατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.